Efterår 2010

Større billeder


Toreby Sejlklub lørdag morgen den 30. oktober..


"Esther" på den sædvanlige vinterplads på ottende år.


Sakskøbing Motor og Sejlbådsklubs formand, Palle Danielsen, og klubbens hjælpere har godt fat i "Esther II", mens Nakskov Kranudlejning (der er flyttet til Nykøbing F.) hejser hende til vejrs for at køre til vinterpladsen.


Birte og Malene på årets sidste sejltur 26. oktober.


Masten er hejst op og siden anbragt på mastevognen. Herfra er det nemt at køre den til bukkene på græsplænen ved masteskuret, hvor mast, vanter og stag skal gøres klar til vinteren i masteskuret.


"Esther" ved mastekranen - uden mast - 19. oktober.


En skarv er jaget op i Nykøbing Havn. 10. oktober.


Lavvandet har givet fuglene en ny strand at søge føde på.


I godt selskab ved B-broen i Toreby Sejlklub 8. oktober.


Stavanger 2. oktober. Rasmus ved sin sejlbåd.


Rasmus viser sin "racer" "Bjørkski" frem i Stavanger. 15 knob sejler hun, når forholdene er optimale.


Birte fotograferede "Esther" på vej ud fra sommerpladsen i Sakskøbing.
Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Smålandsfarvandet.


Guldborg.


Ud for Vennerslund.


"Skylge" hedder denne tunge hollænder.

Til sidens top

Efterårsbilleder

30. oktober
Som pensionist står man normalt ikke op i mørke. En undtagelse var i dag, eftersom "Esther" skulle på land i Toreby Sejlklub allerede fra morgenstunden. Det er mørkt klokken syv, og det var endnu tusmørke nede i sejlklubben, da de første både blev hejst op af "Lille Ole" i Stubbekøbing Maskinværksteds kran.

Klokken ni stod "Esther" solidt mellem bukkene på den sædvanlige vinterplads - nogenlunde ren i understellet efter forårets pletvise bundmaling.

29. oktober
Birtes sejlbåd blev hejst op fra vandet i Sakskøbing Havn i dag. Vinterpladsen var forberedt med nye, hjemmelavede bukke, (bare de nu holder).

26. oktober
En vanskelig operation med at få masten ned fra Birtes sejlbåd blev løst i dag, da vor søn, Simon, ankom fra København med Malene. Han kunne styre masten det sidste stykke ned på dens faste vinterplads mellem "prædikestol" og en fleksibel træbuk, som det ses på billedet. Forinden nåede vi en sidste kølig sejltur i stille vejr på Sakskøbing Fjord.

19. oktober
Egentlig var det blot for at demontere storsejlet og anbringe bommen i kahytten, at turen i dag blev lagt omkring Toreby Sejlklub. Men med 12 grader, lidt sol og en jævn sydvestlig vind var det fristende at tage masten af. Der syntes at være temmelig tomt i sejlklubben. Mastekranen var ledig.

Et reb i masten ved foden plejer at kunne styre foretagendet, når masten løftes op med tovet under salingshornene. Systemet er prøvet mange gange, og derfor måtte jeg høfligt sige nej-tak til flere sejlerkolleger, som tilbød deres hjælp. De kendte også til dette med et system, som hjælpende hænder kan bringe forstyrrelser i.


"Petrine" er på slæb. I baggrunden sejler Hans Lisberg i "Annabeth".

Derimod bør man ikke sige nej-tak, når en båd med motorstop skal trækkes til mastekranen, og det sagde Finn Olsen da heller ikke. "Petrines" motors udstødning var pludselig blevet utæt af tæring en dag, og røgen stod ind i kahytten. Det lykkedes med lidt frem og bak at komme rundt om pælene med "Petrine" uden at gå på grund, og med et passende opskud nåede Finn og en ung hjælper ind på plads ved kranen, hvor Hans Lisberg og "Annabeth" overtog assistancen.

10. oktober
Hvad er nu den af. Sommer igen. 14 grader midt på en næsten vindstille solskinsdag. Heldigvis var dagen afsat til en meget lille - men måske sidste - sejltur på det kendte Guldborg Sund.

Efter sommeren i Sakskøbing er det godt at gense de gamle kyster og sande, at udviklingen har sin pris - ved Slotsbryggen, hvor beton og glas fortrænger "træ og tjære", og ovre ved "Færgegården" på Lolland-siden, hvor et par "cigarkasser", presset ind mellem de bevaringsværdige huse, var prisen for at få dem bevaret. Der er billeder at se under "større billeder".

Sådan en gang "gammelmands-vrissen" har sin forklaring, skriver aviserne i dag. Mænds sans for humor falder med årene, og jo mindre, man griner, jo lettere bliver man stresset - og endnu mere gnaven. Så, det bedste man kan gøre ved en tiltagende evne til at gennemskue tingene, er at grine ad dem.

Ude på Guldborg Sund synes humøret da også højt nok hos de omkringsejlende denne solbeskinnede efterårsdag. Inde i Toreby Sejlklubs havn var det kun vandstanden, der var lav - meget lav. Jeg måtte give gas til maskineriet for at få kølen med ud af mudderet. Ved hjemkomsten et par timere senere var vandet steget en smule.

8. oktober
Nu er der ingen diskussion længere. Det er efterår. Sejlersæsonen er ved at ebbe ud endnu en gang. Forberedelserne til de to sejlbådes snarlige landgang og overvintring trænger sig på.

Indtil i dag har arbejdet indskrænket sig til fremstilling af et nyt sæt træbukke til Fruens lille båd, som skal overvintre i Sakskøbing på kommunens vinterplads. Optagningen den 29. oktober er arrangeret af Sakskøbing Motor- og Sejlbådsklub, som vi er blevet medlemmer af.

Bandholm 26'eren skal på land i Toreby Sejlklub i samme weekend - oktobers sidste - og hun skutter sig på den nye plads mellem "gamle venner", BA 27, "Jane" og den lille "Mona".


"Christian Radich" er på besøg i Stavanger 2. oktober.

Til "efterårsbillederne" hører også et par norske fjorde - set fra færgerne - og et imponerende indtryk af min søn Rasmus' hurtige "Bjørkski" i Stavanger. Han sejlede atter i år med på kapsejladsen Bergen-Lerwick og var 42 timer om strækningen til Shetlandsøerne - alene i båden i år. Tidligere har svoger Georg været med ombord.

"Hjem" til Toreby

22. september
Efter fire måneder og en dags "sommerferie" i Sakskøbing inderhavn vendte "Esther" i dag tilbage til Toreby Sejlklub på en smuk og lun sensommerdag.

Det efterårsagtige vejr i sidste uge er afløst af sommerligt solskin og svage vinde. Men en kølig morgen krævede strikkehue og vindjakke. Sådan er det i september.

Sejlturen ud ad Sakskøbing Fjord, Oreby Rende og gennem det snoede løb øst for Askø er smuk og afvekslende. Der skal styres og holdes udkig mellem grundene.

Mod Guldborg forsøgte jeg at holde trit med sejleren langt foran, så vi kunne få broen op samtidig. Trods seks knob på 2100 omdrejninger løb tyskeren fra mig, og jeg så broen gå op uden at kunne nå igennem. Men brovagten i Guldborg er en fleksibel mand, så han tændte de to røde blink og hejste broen en gang til, så jeg kun behøvede at sagtne farten ganske lidt.


Ved Hjelm Bådelaug kunne byggeriet af et nyt klubhus følges fra vandsiden. Byggeriet har stået på et års tid, da der er tale om frivillig arbejdskraft - i en sparsom fritid.


Slotsbryggen i Nykøbing har fået endnu et "højhus" med en blind gavl mod Guldborg Sund.

I Toreby Sejlklub ventede Fruen og den nye plads ved B-broen, der er lettere at fortøje ved end den forrige. Luksus er ingen mangelvare i Toreby Sejlklub.

Større billeder


Sidste dag i vandet i 2010 - 30. oktober.


Morgen i sejlklubben. Bådene tages på land i dag, 30. oktober.


Vinterpladsen i Toreby Sejlklub 30. oktober.


Birtes båd anbringes på vinterpladsen i Sakskøbing, 29. oktober.


Masten sænkes ned i Sakskøbing den 26. oktober. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Som en anden flodbåd venter "Esther II" nu på at komme på land den 29. oktober.


Oreby Kro og slot 26. oktober.


C-broen i Toreby Sejlklub 19. oktober. Masterne er taget af forud for optagningerne af både fra 29. oktober.


"Esther" mistede mast og rig 19. oktober i flot efterårsvejr.


10. oktober i Nykøbing Havn.


"Færgegården" ved Sundby. Nybyggeriet er mast ind mellem de gamle huse for at finansiere istandsættelserne.


Slotsbryggens beton-lejligheder skulle øge den maritime stemning.


Sol over Nykøbing Havn 10. oktober.


Sølvpilene ved Herrevig, 10. oktober.


Oslofjorden, fotograferet fra færgen mellem Moss og Horten 30. september.


Vi kigger på Rasmus' sejlbåd i Stavanger 2. oktober.


Alle "snore" er ført til cockpit.

Norske fjorde mellem Stavanger og Kinsarvik 3. oktober.


Farvel til Sakskøbing for i år.


Stemmetofte Øst med Femø i baggrunden.


Udsigt mod Hjelm fra Guldborg Sund.


Nykøbing F.

 

Til sidens top