Forår 2010

Større billeder


Farvel til Toreby Sejlklub - for en tid.


Her et sted i billedet bør Stemmetofte Østbøje retteligt befinde sig.


Indsejlingen ad Sakskøbing Fjord til den nye prøveplads.


Tyske sejlere ved tunellen i Guldborg Sund.


Første sejltur i år i Smålandsfarvandet 20. maj.


Oreby Slot ved indsejlingen til Sakskøbing Fjord.


Bagbords sideafmærkning med måge.

Til sidens top

Flyttedage

21- maj
Et par mails til Guldborgsund Kommune og et besøg i Entreprenørafdelingen i Sakskøbing viste "Udkantsdanmarks" store kvalitet: Her er plads - ikke trængsel. På fem minutter lykkedes det at leje en plads til "Esther" i Sakskøbings inderhavn. Så må vi se, om det bliver sommeren over eller længere.

Marianne de la Cruz fører hele administrationen af havnepladserne på gammeldags vis - blyant og papir - og da hun havde fået oplyst mit navn, bådens længde, bredde og dybgang, anbefalede hun den inderste af de to ledige pladser - og hurtig stillingtagen. Der er trods alt rift om de gode pladser. "Og så kan du da lægge din båd på den nye plads med det samme", sagde hun. Lejen er 2800 kr. årligt, sommer og vinter.

Jeg slog omgående til, og da Fruen var med på ideen, kørte vi direkte til Toreby Sejlklub med en sodavand og en madpakke. På fem timer var "Esther" ude af Guldborg Sund og videre ad samme rute (næsten) som i går, og ved 17-tiden anbragt på "sommerferie" i Sakskøbing.

Undervejs kunne jeg på kortplotteren konstatere, at det står skralt til med afmærkningerne øst om Askø. Stemmetofte Øst, som vi ikke kunne finde i går, er der slet ikke, og mærkerne mellem "Kulmanden" og Oreby Rende mangler for de flestes vedkommende.

"Esther" kunne liste ad den ikke-afmærkede rute ved hjælp af GPS og ekkolod - for lav fart. Det var heromkring, jeg ramte en sten i august 2008. En advarsel til Sakskøbing Bådelaug, der lægger de ialt 14 mærker ud sammen med Bandholm Sejlklub, er aldrig besvaret.

Vel ankommet til inderhavnen i Sakskøbing tog Fruen imod, og for første - og nok også sidste gang - sejlede jeg på et træ, et lille et. Det lå i bassinet, og vi kunne hale det op på land ved fælles hjælp.

20. maj
Birtes sejlbåd, "Esther II", holdt flyttedag i dag. En lånt plads i Sakskøbing Havn bliver sommerens faste base. Her kan vennerne låne båden til fiskeri og sejlads, fremfor at "Esther II"skal tilbringe endnu en næsten uvirksom sommer for svaj ved Hjelm Bådelaug.

Med udsigt til let vind fra nordvest sejlede vi fra Toreby Sejlklub ca. 9,30, og på trods af bådens lidenhed, fik brovagten i Guldborg halvanden time senere øje på broflaget i så god tid, at han kunne tænde de tre blink, mens vi strøg afsted for fuld fart (4,5 knob) mod broen. Så ringede klokkerne, bommene gik ned, lysene blev faste, mens broen rejste sig, og det hele passede med næsten fuld fart hele tiden.


Billedet herover er en mobiltelefon, Apples iPhone, som jeg har anskaffet for at kunne hente vejrudsigter mm. Telefonen viste sig i dag til min overraskelse at fungere som kortplotter med et lille program fra "Navionics Marine" til et par hundrede kroner.

Kortplotter-funktionen tager godt med strøm fra telefonens batteri, så den blev kun tændt, da det kneb med at finde kostene i regndisen nordvest for Vigsø. Vi ledte efter Stemmetofte østbøje og sydbøjen ved "Kulmanden" for at undgå at støde på grund, hvor det sydlige Smålandsfarvand er allerlavest.

Det lykkedes at lokalisere et par koste, der kunne være de rigtige, og at få en sejlretning mod mærkerne øst om Askø mod Bandholm og Oreby Rende. Det lykkedes også at sejle rigtigt om et par bagbords sideafmærkninger og en enkelt grøn styrbords kost, men jeg havde isvinteren mistænkt for at have bragt forstyrrelser i sømærkerne, som ikke er rettet endnu.

Efter godt fem timers motoriseret "sejlsport" anduvede vi Fruens nye låneplads ved hendes roklub i Sakskøbing. De nye fortøjninger passede til pladsens pæle. Nu ligger hun der. Uffe Danielsen, som mødte os i havnen, fik den første låne-nøgle.

Måske vil vor Bandholm 26 også flytte for sommeren. En meget attraktiv plads skal være ledig, ligeledes ved Saxkjøbing Roklub, med god dybde og en minibro på langs ved bagbord side. Guldborgsund Kommune udlejer disse bådepladser, og en forespørgsel er afsendt i dag.

Hvis denne plads kan lejes, flytter vi "Esther" - i første omgang for sommeren. Så vil det vise sig, om flytningen bliver permanent, thi sandt at sige er jeg godt træt af den nye indeklemte pæleplads i Toreby Sejlklub, der har vsit sig vanskeligere at ramme for indadgående i første forsøg, end mine evner som havneskipper rækker.

Større billeder


På vej til Sakskøbing 21. maj.


Indsejlingen i Sakskøbing. 21. maj.


Plads 214 i Sakskøbing.


Sidste dag i Toreby Sejlklub i denne sommer.


Hjelm Bådelaug har besøg af roere 20. maj.


Hornfisken er nået til Guldborg 20. maj.


Oreby og Møllen, hvis restaurant er lukket indtil videre.


Sakskøbing Fjord.


Indsejlingen til Sakskøbing 20. maj.

 

Til sidens top