Sommer 2010

Større billeder

Amatørfilm

29. juni:


Klokken er endnu ikke syv tirsdag morgen i Gåbense Havn.


Ejvind sejler ud fra Gåbense,


For motor og sejl mod Storstrømsbroen.


Smålandsfarvandet sydvest for Omø.


Rudkøbing Gamle Havn.

28. juni:


Døgnfluer.


Her er en rigtig "motorbisse" for fuld fart i den afmærkede rende ind mod Bøgestrømmen - ind mellem modgående sejlbåde. Vi måtte dreje skarpt op mod hækbølgerne for undgå kaos i det smalle løb. Du kan se billedet i fuld størrelse ved at klikke på det. Mange motorføreres åbenlyse distanceren sig fra sejlerfællesskabets hensynsfulde, skrevne og uskrevne, regler bliver omtalt under "Brok", i nærmeste fremtid.


Med kurs mod Stevns Klint.


Her dukker Ejvind op.


Farø lavbro kaster sin slagskygge over en bondehus-idyl. En dag kom der en motorvejsbro henover.

27. juni

Klik på billedet fra Ulvsund herover for at åbne hele motivet.

26. juni


Farvel, Birte, og på gensyn.


Storstrømsbroen må kun passeres under buefagene, da beton smuldrer og falder i vandet under de øvrige brofag.

Til sidens top

Sakskøbing - Rudkøbing

Rudkøbing-Slesvig

Slesvig-Ærøskøbing

Ærøskøbing-hjem

29. juni
Tidlig morgen. Gylden sol. Ingen vind. Den kommer som en let østenvind, senere venter skyer og enkelte byger - og mere vind, nu fra vest.

Det var fint at "komme i land" i går efter et par dage i båden. Vandhane med varmt vand og et toilet med højt til loftet er luksus ude på vandet.

Mon ikke medvinden og noget dieselolie kan bringe os over omkring Langelands nordspids i løbet af denne dag? Der er ca. 35 sømil til Hov Sand syd om Omø Tofte.

Medvind og dieselolie bragte os ganske rigtigt tværs over Smålandsfarvandet, vinden oven i købet opfriskende. Musik og radio lidt af den lange vej generede ingen. Der var langt mellem de sejlende trods det gode vejr. Er det krisen? Eller er det sejlsporten, der er på retur?

Lige vest for T-ruten ud for Hov Sand har vandet ofte opført sig mærkeligt. Bølgerne popper op i små eller større toppe. Således også i dag. Der var en brusen og en syden over et par hundrede meter. Vi gætter, det er strømforholdene, der skaber dette fænomen.

Byger med torden er varslet sidst på eftermiddagen og omme mellem Langeland og Fyn ser det mørkt ud. Men vi når frem til Rudkøbing Gamle Havn og to fine pladser på langs. Og netop da, blæser det op. Skummet står derude i den sydgående strøm, og dønninger ruller ind i havnebassinet.

Det er nye kommunale pladser, vi har fundet i en halvtom havn. Sanitetsbygningen er også af nyere dato. Gode forhold.

Nu drøfter vi - sådan indirekte - kyllingerne i Nørregade, altså de stegte af slagsen i Flensborg. Jeg forstår, at inspektionen ikke er Ejvind så magtpåliggende i år. Han har hørt om Slesvig og Kappeln. Måske er der også høns der. Vi sejler derned, hvis vejret tillader i overmorgen. I morgen, onsdag, vil det blæse for meget. Da er en lille sejltur på ni sømil til Marstal mere passende, og herfra er der knapt 20 sømil til Sliens udmunding nede i det tyske.

28. juni
Morgenstøvsugning på ankerpladsen ved Sandvig. En hær af insekter - uskadelige vårfluer - har besat min båd. De ankom i store sværme allerede i går aftes, og der blev lukket godt til for natten i kahytten. Nu dækker de kistebænke og dele af dækket ude, mens enkelte er smuttet indenfor til en skæbne i batteri-støvsugerens lille depot.

Ejvind sejlede fra Dragør i let vind og svag strøm imod og gør 4,5 knob, meddeler han klokken kvart over seks. Tidligt oppe. Han kan være hernede blandt vårfluerne ved middagstid, hvis han får lidt vind til hjælp.

Så har jeg tænkt at sejle ham i møde ude ved vandstandsbrættet, hvor Bøgestrømmen slutter, og Fakse Bugt begynder. Herude er vandet smukt grønt på en sådan sommerdag, hvor solen rammer den lyse sandbund, og farverne blandes mellem himmel og hav.

Også i Fakse Bugt viste sommeren sig fra den smukkeste side: En jævn brise fra øst-sydøst gav en bidevindssejlads, der bragte "Esther" ind under Stevns for genua og storsejl.

Mon ikke Ejvind vil dukke op ved middagstid. Jo - der under bommen kan jeg fremme se en LM 26. Det er ham. Vi sejler nu mod Bøgestrømmen (igen) tværs over Fakse Bugt for anden gang i dag.

Bøgestrømmen kan tages for sejl næsten til Nyord, hvor motoren må overtage, hvor løbet drejer østover. I en opfriskende vind går hun sine seks knob. Euforien over sådan en sejlads er næsten narkotisk. Indrømmet: Jeg græd af glæde under den sejlads.

Vi lægger ikke ind i Kalvehave allerede ved fire-tiden, men fortsætter - nu i en løjende vind agten for tværs - mod Gåbense, hvor venlige folk hjælper med selvbetjeningen af havnepengene. Her har bådelauget bygget en ny bro, der bogstaveligt løfter denne hyggelige havn op i en højere klasse.


Jeg lærte i telefon fra Fruen, at det er en ringe sømand, der ikke annoncerer brug af motor med sejl oppe. Det gør man ved at hejse en sort trekant op på fordækket - med spidsen nedad, tror jeg nok.

27. juni
For godt tre timer siden - 12,30 - sejlede jeg noget resolut fra ankerpladsen ved Petersværft. Jeg huskede at få ankeret op og redningsvesten på og at tænde for de rigtige instrumenter, selvom natten, morgenen og formiddagen har budt på for lidt søvn. Det kender mange sejlere sikkert til: Opstemtheden, der endnu ikke er blevet til en slags hverdag i båden.

Vinden har været svag fra sydøst, ikke noget, der trækker, og kun tålmodige rekreationister er set med sejlene oppe indtil nu - undervejs under Ulvsundbroen, op mod Nyord og ind i den fjerneste krog med et par meter vand nord for Sandvig Fiskerihavn nær Jungshoved, hvor ankeret er kastet.

En sen middagslur venter oven på resten af kanelrouladen, jeg er bange for at have liggende for længe i varmen. Når den lur er gennemført, venter dagens ret for søndag: Forloren skildpadde, tilsat små stykker fuldkorns-rugbrød.

26. juni
Med en vejudsigt, der meldte om nordvestlig vind 5-8 m/s, stedvis frisk, op til 11, sejlede "Esther" klokken 12,30 ud ad Sakskøbing Fjord. Ved roklubben vinkede Fruen farvel endnu en gang. Det er aldrig let at sige farvel. Men sundt, er vi trods alt enige om.

Overskyet og frisk vind fra Oreby Bro og vestpå mod ruten øst om Askø. Mærkerne er kommet på plads siden sidst. Stemmetofte Øst er splinterny og vældig at skue.

Genuaen sad parat til den forventede kurs mod Vesterskov Flak og Storstrømmen, og den viste sig nyttig, både som stabilisator i de op til halvanden meter høje bølger og som en stabil trækkraft østover under broerne til ankerpladsen ud for Petersværft.

Vinden løjede af lige ud for skovene vest for Petersværft, og her ville være læ for natten. Jeg drejede nordover og lirkede med genuaen, så "Esther" kunne liste forsigtigt ind, hvor ekkoloddet viste godt et par meter vand.

Så skulle køjen prøves i den dejlige stilhed. Et par timer efter sattes dagens ret over gasblusset. Boller i karry. Sulten er den bedste kok, siger min mor. Hun ved det. Og serveringen lod heller intet tilbage at ønske: Retten blev indtaget i kahytten med ske, direkte fra gryden, og med en flot udsigt vestover til Farøbroerne.

Opdateret 29. juni fra Rudkøbing Havn.

 

 

Større billeder


Gåbense.


Smålandsfarvandet 29. juni.


Sydlige Storebælt mellem Fyn og Langeland.

Rudkøbing, 29. juni.


"Esther" i Rudkøbing 29. juni.


Måger og køer ved Sandvig. 28. juni.


Motorbåd i sejlrenden mod Bøgestrømmen.


Ejvind i Baloo i Fakse Bugt ved Rødvig, 28. juni.


Brægende selskab ved Petersværft.

26. juni


Birte blev mindre og mindre på Roklubbens flydebro i Sakskøbing.


Tysk tog, lejet af DSB.


Fra ankerpladsen ved Petersværft 26. juni.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Til sidens top