Forår 2010

Større billeder


Sakskøbing Fjord 27. maj. Klik for større billede


Morgenmad i Dybvig Havn 27. maj.


Her lå "Clara Frijs", en nyskabelse fra "café- og gourmét-kulturen". Jessica og Benedicte er rejst - Benedicte, Birtes tidligere sygeplejerske-kollega på Frederiksberg Hospital, for at blive gift med sin englænder i London i næste måned.


"Esther" på "den sædvanlige plads" i Dybvig Havn. Vi besøgte ganske vist ikke Fejø i båd i 2009, men med hjemhavn i Sakskøbing svigter vi ikke denne perle, godt to timers rask motorsejlads væk. Klik på billedet for at åbne et større.

 


Askø Havn 26. maj. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Formiddagskaffe i liggestolene. Askø, 26. maj.


Askøs nye klubhus. En fælles indsats fra øens beboere. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Sakskøbing Havn 23. maj. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Oreby Rende mod Askø. 23. maj.


Pinsetrængsel i Dybvig Havn. Klik påbilledet for at åbne hele motivet.


Pludselig havde jeg et krigsskib i hælene i Oreby Rende.


Sakskøbing Fjord pinsedag, 23. maj. Klik på billedet for at åbne det i fuld størrelse.

Til sidens top

Smålandsfarvandet

27. maj

Frugttræerne blomstrer på Fejø og de andre øer i denne tid. Ja de blomstrer i vor egen have, men det sene forår på øerne i Smålandsfarvandet er altid en særlig oplevelse.

Nu ligger denne oplevelse for Fejøs vedkommende et par timers sejlads fra Sakskøbing, og i dag var det havblik i de formiddagstimer, vi brugte til sejladsen.

Endnu er vinden skarp, når der er nogen vind, men sommeren må være på vej, selvom vand-temperaturerne svingede mellem ni og 13 grader.

Næsten alt var ved det gamle her i Dybvig Havn. God plads efter pinsens trængsel. De kendte både ligger, hvor de plejer at ligge, lige med undtagelse af dem, hvis fortøjningspæle, isen tog.

Og Helen Klingenbergs spisested og kiosk eksisterer med Helen selv ved roret på trods af salgs-rummel. Skiltet er taget ned, fortalte hendes søn, der er ny havnefoged efter Rosa Wiborg, som er gået på efterløn i 2009.


Et ny syn er "Fejø-tromlens rasteplads" med ovenstående eksemplar blandt tromlerne på pladsen.

Fejø er en af de få øer, der har klaret affolknings-problemet. En aktiv beboerforening, skole, børnehus og bredbånd har været med til at fastholde indbyggertallet. Men i disse dage er "fejbattingerne" bekymrede - ja oprørte: Lolland Kommune - Vest- og Midtlolland - har sat en spareplan til debat. Den indebærer blandt andet lukning af skolen, biblioteket og børnehuset og besparelser på færgeoverfarterne til Askø, Fejø og Femø.

26. maj
En frisk vestenvind peb i rigningen tidligt denne morgen, da "Esther" opsøgte Saxkjøbing Roklubs "unge pensionister" på den ene af to ugentlige morgenroninger på Sakskøbing Fjord. De lå derude i fjorden ved Oreby Bro, og da Fruen var vel i land igen, besluttede vi at sejle en hurtig tur til Askø.

Selvom blæsten endnu stod indover fjorden med op til 11 m/s var vandet ikke mere oprørt, end at turen blev en fornøjelse for os begge. En fortjent morgenmad i Askøs lille - og næsten tomme - havn fulgtes lige så fortjent af en times middagslur i kahytten. Så var vinden, som forudsagt løjet af, og i rolige vande sejlede vi til sommerens nye "hjem", inderhavnen i Sakskøbing.

På denne årstid er luften fuld af gravænder, svaner, hejrer, skarve og gæs - og de evindelige måger. Det er festligt at sejle langs fjordens skovklædte bredder og mellem Smålandsfarvandets sydlige øer i fuglenes og hinandens selskab.


Blishøne på badeplatform.

23. maj
Smålandsfarvandet og øerne er rykket tættere på med flytningen fra Nykøbing til Sakskøbing. Efter en lille halv times langsom sejlads ud gennem fjorden kommer det mere åbne vand med afmærkede render mod Fejø, Femø og Askø samt Vejrø - længst ude.

På en blæsende dag, som i dag, kan man blot sejle ud for at vurdere forholdene, og hvor jeg tidligere ikke var sejlet mod Guldborgbroen i denne vind for at fortsætte ud i Smålandsfarvandet, viste vandet sin venlige side med uventede, moderate bølger.

Toogenhalv time fra Sakskøbing lå Dybvig Havn med sin traditionelle pinsetrængsel, som jeg ikke skulle ind i. Det blev en tur frem og tilbage ad den udvidede indsejling til Fejøs lystbådehavn, hvorefter selvstyreren blev sat på et waypoint ved Lindholm Dyb.

Herfra går Oreby Rende i næsten lige linie østover, forbi indsejlingen til Bandhoim, hvor man lige skal passe på færgen til og fra Askø.

En sejler i en Albin Viggen, jeg længe havde set forude for fuld fart i den friske vind, lå på grund ved Oreby Bro. Skipperen arbejdede ihærdigt med påhængsmotoren, efter at sejlene var bjerget. Vinkede han efter assistance? Nej, det kunne jeg ikke se. Men et lille krigsskib, der pludseligt var dukket op, lagde sig ved grundstøderen og halede ham fri.

 

Større billeder


Havblik med Askøfærgen 27. maj.


Bolværkssnak i Dybvig Havn 27. maj.


Frugtplantage ved Fejø Mølle, 27. maj.


Klik på billedet fra bådebyggeriet på Fejø for at åbne hele motivet.


Morgenroerne 26. maj på Sakskøbing Fjord.


Askø Havn 26. maj.


Askø.


Askø Havn med Fejø Kirke i horisonten.


Frugtplantage på Askø 26. maj.


Vejen mod Askø By.


Lindholm 23. maj.


Dybvig Havn.


Festtelt ved Dybvig? Nej, det er en "rigmandsvilla" under opførelse bag beskyttende plast - som vinterbyggeri. Det gamle hus ved stranden blev købt af en nordsjællænder og revet ned. Så var vejen banet for nybyggeriet ved kysten, fotograferet pinsedag 23. maj. På et gammelt akvarel, jeg fabrikerede i 1982 efter et postkort, kan man se det nedrevne hus- Klik her for at åbne billedet.


Krigsskibet kommer grundstøderen til undsætning.


Jollebroen ved Saxkjøbing Roklub.

 

Til sidens top