Sommer 2010

Større billeder


"Esther" ved Oreby Bro 15. juni.


Per Munk entrer kajakken 15. juni.


Fruen øver havkajak ud for Oreby Mølle 8. juni.


Der lyttes til naturvejleder Johnny Madsens instruktion.


Vester Havn på Fejø 6. juni. Klik på billedet for at åbne et stort.


Vester Havns gæstepladser.


På slæb mod Blans Havn.


Ved Oreby Bro. Klik på billedet for at åbne et ny stort foto.


Skalø Havn. Klik på billedet for at åbne et stort.


Strandskade i Sakskøbing Fjord. Klik på billedet for at åbne hele motivet i et nyt vindue.


Sakskøbing Havn. Klik på billedet for at åbne et stort foto.


Sakskøbing Fjord tidlig morgen 2. juni.


Dige med skarntyde på Askø 3. juni. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Femø - klik for større foto.


Klik for større billede.


Klik for større billede.


Udsejling fra Femø i let vind. Klik på billedet for at åbne et stort.

Til sidens top

Udflugter

15. juni
Den anden og indtil nu sidste instruktion i Saxkjøbing Roklub bragte kajak-sejlerne ud på dybt vand i mere end en forstand. Nu skulle der øves "havari", hvor roerne ikke kunne bunde.

"Esther" sejlede med ud til Oreby Bro og ud i sejlrenden, hvor øvelserne fandt sted. Det blev til endnu en serie fotografier og et par amatørvideoer, der er under redigering til roklubben.


Firer med styrmand sejlede ud for at kigge på.

8. juni
Der er instruktion i Saxkjøbing Roklub denne aften. Interesserede medlemmer kan lære de indledende øvelser i brugen af havkajakker, som roklubben har nogle stykker af.

Det foregår ude ved Oreby Bro på lavt vand. Mens jeg sindigt sejler "Esther" udad i fjorden for at fotografere begivenhederne, undrer det mig, at de grønne koste står spredt - meget spredt, ja næsten ikke - på styrbord side, indtil båden bremser blødt op: Jeg er på den gale side af de røde koste - for udadgående - og står på grund. En blød grund, motoren snildt kan bakke ud fra.

Ude ved Oreby Bro er der lidt strøm og en smule vind, som gør fortøjningen omstændelig, og en vredladen motorbådsfører glor olmt på mine manøvrer, mens han suser forbi med sit kølvand, der ikke gør det lettere at lægge til.

Erik Ringsing fra Roklubben ankommer i klubbens hurtige motorbåd, og vi følges i den ud til kajak-instruktionen på vandet, indtil en regnbyge trækker op, og tiden er moden til at vende tilbage til Sakskøbing inderhavn. Jeg har Fruens baggage med. Bilen har hun kørt i til Oreby Bro. Og mens kaffevandet snurrer i havnen efter endt sejlads, dukker hun op i våddragt: Du har bilnøglen. Bilen holder i Oreby. Jeg kørte med en kollega. Vi må tage en taxa.

Taxa findes ikke længere i Sakskøbing, men på vej mod Roklubben, kører en sjælden udenbys taxa forbi, som sendt fra himlen. Birte prajer den hurtigt, og vi kan nå det hele denne aften, uden en lang spadseretur efter bilen.

6. juni
Havnefogeden i Dybvig fortalte os i sidste måned om nye gæstepladser i Vester Havn på Fejø. En vindstille søndag måtte være den rette til at kigge nærmere på dem.

Ganske vist skulle dagen have været en træningsdag med sejl, men vinden kom på sit højeste op til 1,5 knobs genua-sejlads på bidevind.

De fire-fem nye pladser ved Vesterby er velegnede til korte ophold, men havnen er ikke spændende, og færgetrafikken var eneste liv, bortset fra to flinke fastliggere, som tilbød hjælp ved fortøjningen. Men i vindstille, i en næsten tom havn og med rigelig plads til langskibs fortøjning, kan selv en søndagssejler klare sig.


Styrbords bøje efterses ved Lindholm Rev.

Derimod var et par unge mennesker i motorbåd sejlet ind i en slags hjælpeløshed - motorstop - som en god sømand trak dem ud af fra indsejlingen til Askø mod Blans Havn.


Klik på billedet herover for at åbne hele motivet af Oreby Slot.

Henne ved Oreby Bro havde en fisker tydeligvis overset en grøn kost. Hans båd stod ualmindeligt hårdt på grunden. Båden må være forladt, før lavvandet for alvor satte ind.

En smuk sommersøndag på vandet. Selv med pensionistens skepsis og veludviklede kritiske sans rummer sejlerlivet, så mageligt det udfolder sig, næppe næring til brok. Det sker, at motorbådene får saltvandet i årerne til at koge op. Men ret beset skal der være plads til alle. Også de unge hurtige og selvspejlende, der vælter skum og bølger mod mig, og slet ikke ænser, at jeg ikke hilser på dem.

2. - 4. juni
Sommeren 2010 begyndte i dagsregn - silende, kølig regn for en nordøstlig vind. Folk sukkede efter sommer, og metorologerne lovede atter, at den var lige om hjørnet - ikke noget skarpt hjørne, viste det sig.

2. juni var regnen stilnet af, og det var vejr til at kigge nærmere på Birtes morgenroning på Sakskøbing Fjord. Tre tapre roere stred sig i jævn modvind ud gennem fjorden, og "Esther" passerede i passende afstand mod Oreby Rende, hvor genuaen kom op til lidt rigtig sejlads - sådan da.


Inde bag Oreby Slot døde vinden, som ellers lå fint en smule foran for tværs og tværs, og efter en rum tid med 1,5-2,5 knob måtte motoren slæbe skuden fjorden ind, hvortil morgenroerne for længst var nået.

Så var det anderledes livligt i vejret 3. juni, da Fruen ville med på en lille udflugt til Vejrø. Vi sejlede ved middagstid, da vindforholdene efter farvandsudsigten skulle have lagt sig en smule, men det havde de ikke.

Ude af fjorden mødte vi krappe bølger, drevet vestfra af en hård vind. Der var til stadighed tørvejr bag sprayhood'en, da vor gamle Bandholm er god til at sprede den modgående sø, men vi lagde alligevel kursen mod Askø denne eftermiddag, og det fortrød vi ikke.

De meget fine forhold for Askøs gæstesejlere oppe i klubhuset kan ikke roses nok. Her er køkken og opholdsstue med TV, og de sanitære forhold er perfekte. Askø bliver et fast udflugtsmål, så længe "Esther" har pæleplads i Sakskøbing.

Der er ikke mange marker på Askø, men de få, der er, fylder næsten hele øen. Stordrift klæder ikke en lille, flad ø. Men en fin tur kan du vandre langs stranden mod øst til et lille, net sommerhusområde, hvorfra der er veje mod Askø By, Lilleø og havnen. Og så har du set det hele på afstand. Vi vil gerne vende tilbage og gå i detaljer på Askø.

Vinden havde lagt sig til jævn vind 4. juni ved ni-tiden, da vi sejlede fra Askø med kurs mod Vejrø, men dønningerne fra i går huserede fælt, da vi nåede fri af Fejø ude i Femø Sund. Fruen forberedte sig på et havari med vandgang, sagde hun bagefter, da vi var sejlet tværs over sundet og ind i en næsten tom Femø Havn.

Dronningen kommer til Femø på onsdag, og skønt maleren ved Havnehøkeren påstod, at huset bliver malet hvert år, tilskriver vi en hektisk rengørings- og istandsættelsesaktivitet overalt på øen Hendes Majestæts og Prinsens forestående besøg.


Birte mener, at der skjuler sig en "dronningesten" under denne presenning i Nørreby.

15 sømil "hjem" til Sakskøbing fra Smålandsfarvandets dejligste plet, Femø. Det er nyt og skønt at tænke på. Turen tog ca. tre timer med pensionist-genuaens 19 heste i sol og let vestlig vind over Femø Sund, Fejø Sletterrev, Tossegrund og Lindholm Rev til den lange Oreby Rende.

Større billeder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Video-sekvens med original lyd, fra Saxkjøbing Roklubs kajak-instruktion, der blev fotograferet bl.a. fra "Esther" i sejlrenden ud for Oreby Bro og Oreby Slot.


Fiskehejre i Sakskøbing Fjord, 8. juni.


Ællinger af gravand.


Fruen i havkajak 8. juni.


Afsejling fra Sakskøbing 6. juni.


Havblik søndag den 6. juni.


Kragenæs 6. juni.


Lappedykker i Sakskøbing Fjord.


2. juni meget tidlig morgen på Sakskøbing Fjord.


Askø Havn 3. juni.


Askø 3. juni.


Skarntyde og brombærkrat på Askø.


Smut.


Femø 4. juni.


Sommer på Sakskøbing Fjord, 4. juni.

 

Til sidens top