Vinter 2010 - 2011

Større billeder


Malene og Simon med et nyt barnebarn, en dreng, fem dage gammel på billedet.


Våge ved Oreby. Foto: Birte.


Ved Oreby Bro 20. december: Foto: Birte.


Jo - det er to af ørnene, der flyver bort fra vågen ved Oreby.


Vestgavlen hjemme i huset er pakket ind i buxbom - tynget af 30 cm. sne 1. december.


Tidlig morgen. Udsigt fra havestuen.


Udsigt mod Guldborg Sund og Falster fra gavlværelset.


Birtes sejlbåd bliver tømt 28. november.


"Esther" på vinterpladsen med sus under presenningen. Den blev sat op i en sydvestlig kuling, der hjalp godt til med at brede plastik-dækket ud over båden.


Skylnings-arrangementet 3. november. Til venstre ses den lukkede sø-ventil. Vandtilførslen reguleres ved et enkelt "knæk" på slangen.

Til sidens top

Landkrabber

27. december
Efter nogle dages indespærring af sne, slap vi afsted til København og til en havn i isens greb. Atter forekommer "Esthers" snart otte år gamle sejlads til Svanemøllehavnen og en tur til "Den lille havfrue" som grebet ud af en anden og varmere verden, der ikke kommer igen.

Men det var nu ikke for at mindes tidligere sejlture, vi kørte mod Byen ad snedækkede motorveje. Vor søn, Simon, er blevet far for første gang. Og vi takkede ham og hans kæreste Malene for et dejligt barnebarn - en dreng på 4000 gram ved fødslen 22. december..

20. december
Vinterkulden bringer os nærmere brændeovnen og husets få, åbne radiatorer, men den bringer også dyrene tættere på os, i haven, ved vejene, og i dag i Sakskøbing Fjord.

Fem havørne lettede fra en våge i isen ved Oreby Bro, da vi listede hen over snedækket for at mindes indsejlingen til fjorden på lune sommerdage. Et par af ørnene slog sig ned i den modsatte breds høje trækroner, som om de blot ventede på, at vi skulle forsvinde, så de atter - usædvanligt - kunne blande sig med vågens øvrige fugle.

Frostgraderne er atter nede omkring 10-12 stykker. Månen er fuld og rund og spreder sit iskolde lys over nætternes is og sne.

16. december
Med den sædvanlige dramatik har medierne advaret mod snestorme og trafikkaos i løbet af dagen. Bag denne panik skjuler sig en vejrudsigt med syv centimeter sne og frisk vind til kuling. Det tager vi os ikke af.

Da vi ikke kan holde bådmotorerne varme og køreklar, kan bilen i det mindste få en opvarmningstur på en snes kilometer dagligt. Landet derude ligger atter hvidt efter et par dages tøvejr, som tog toppen af snedriverne og blotlagde et tykt lag af fuglefrø på terrassen og græsplænen. Her tæller vi dagligt flere end 100 småfugle, spurve, bogfinker, kvækerfinker, mejser, musvitter, rødkælke, gærdesmutte, solsorte og - oppe i træerne - spætteparret på skift - han og hun.

1.-3. december

"Godt, man ikke er på havet", siger vi ofte til hinanden i denne tidlige vinters sne og kuling. Som tidligere vintre er fornemmelsen af vindens tag i de strakte sejl og bådens lette krængning, mens den tager fart, et uvirkeligt fata morgana.

Virkelighedens dufte fra sejlerlivet er en betænkelig muggen lugt, der endnu hænger ved kahyttens hynder, der - godt fugtige i et vådt efterår under "Esther"'s utætte teakdæk - nu er lagt til restituering i fyrrummet. Jeg kommer ikke uden om en ombetrækning i løbet af den igangværende vinter.

Vore omkringliggende farvande - Østersøen og Smålandsfarvandet - er endnu isfrie. I Guldborg Sund begynder en tynd is at brede sig. Ydermere er vi 2. december regulært sneet inde. Ingen post. Ingen skraldebil. Ingen trafik overhovedet. Kun sneen, der lægger sig op til 30-40 cm., hvor der er læ for en aftagende nordøstlig kuling.

Kulden skulle ikke genere motoren i "Esther", der har fået den foreskrevne behandling, men jeg er alligevel lidt nervøs. Hvor tyk er kølevands-blandingen. Kan vandet alligevel fryse nu, hvor temperaturen har været nede at vende ved 10 frostgrader? Sidste års lange og kolde vinter gik "sporløst" henover maskinen, der villigt startede på land med vandtilførsel fra vandposten. Men da var systemet tømt og let efterskyllet med koncentreret kølevæske. Jeg kan ikke bare køre ned og kontrollere, thi der er ikke vand i hanerne på denne årstid.

Nede i Toreby Sejlklub forbereder bestyrelsen i øvrigt en forestående uddybning af havnen. Slammet skal suges op og sejles ud i Smålandsfarvandet til en anvist klapplads. Men først er der julefrokost: 8. januar. Med flæsk og medisterpølse og gule ærter.


Spætten indfinder sig normalt i haven hver formiddag.

15. november
Efter de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at Fruens og den gamle redaktørs sejlbåde overlever en vinter, som tyske meteorologer spår bliver kold, må vi finde på noget i land, som kan dulme en smule dårlig samvittighed over alt det arbejde, der - trods alt - yderligere bør gøres, især på BA 26, "Esther".

Der er således ikke megen søgang over billedet herover. Det er fra Fuglsang på Østlolland, hvor den norske violinist, Vilde Frang, fik de små hår til at rejse sig en søndag i begyndelsen af november.

8. november
Den første nattefrost har hærget blomsterne i haven, og turen kommer sikkert til havnene i Sakskøbing og Nykøbing. Men vi frygter intet, thi Birtes motor står sikkert hjemme, og "Esthers" indbyggede maskine er godt skyllet igennem med ferskvand og siden kølevæske.

Det foregik efter instruktionsbogen med en løsnet slange stukket ned i en spand vand. En vandsdlange forsynede spanden med den mængde vand, motoren "drak".

Til sidst blev slangen sat på plads, søventilen åbnet, så vandet kunne løbe ud. Søvandsfilterets låg tog jeg af og hældte forsigtigt en blanding af kølevæske og ferskvand på systemet, indtil det var fyldt op.

 

Større billeder


Københavns Havn ved Nordatlantens Brygge, 27. december.


Havneløbet.


Nyhavn.


Holmen med Mastekranen.


Snestorm 23. december. Fuglene i haven leder efter mad.


Sakskøbing Fjord ved Oreby 20. december.


Foto: Birte.

.


Østersøen ved Hummingen 17. december


Kramnitze - foto: Birte.


Kramnitze, 17.december.


Nysted, fotograferet af Birte. Klik på billedet for at åbne et større.


Foto: Birte Tørnqvist.

Toreby Sejlklub 3. december.


Idalundvejs huse, set fra skellet mod Asger Lunds mark.


3. december.


Fladt som et isfyldt sund ligger landet bag huset i Hjelm, dækket af sne 1. december.


1. december i Hjelm.


Kramnitze med Femern Bælt, der står højt denne novemberdag.


Birte fik en sidste afsked med vandet for i år påsæsonens sidste roning 13. november.


Vinterpladsen i Sakskøbing, 3. november.


På den sidste dag i oktober blev standeren halet ned i Toreby Sejlklub. Her er et par både, som kan sejle lidt endnu i år.

Til sidens top