Udflugterne starter som regel på cykel fra Hjelm til Toreby Sejlklub - her gennem Løgmosen ved Guldborg Sund 2. maj.


Yderbroen i Guldborg synes at få et tiltrængt bolværk i nær fremtid. Så slipper man for at få vanterne ind i mellemrummene mellem plankerne. 2. maj.


Søndag den 25. april - afsted med madpakkerne i modvind frem til ankerpladsen ud for Hamborgskoven. Jeg havde netop fået øje på ankerbøjen, så fløj den. Det var en svane. I stedet brugte vi ankeret.


Så kan udsigten ikke blive bedre ... 2. maj.


.. og på bidevind ved Hjelm Strand 5. maj. Det var årets første "rigtige" sejltur med stagvendinger, kontrollerede bomninger og god fart i det gamle "skrog", da vinden var frisket op.


Her er "Sonjas far" i slæbebåden "Sontinja" af Vordingborg ved vores møde 16. maj ud for Hjelm Strand. Sonjas søster hedder Tina - det kan man næsten regne ud. Sonja var vor datters gode skoleveninde på Sct. Annæ Gymnasium i København, og de flyttede senere ind i en fælles lejlighed på Peter Bangsvej. Sonjas far kom ud på brovingen for at vinke, da vi passerede hinanden her i Guldborg Sund, men jeg ved ikke om han genkendte mig fra vores hyggelige møde hjemme hos os i København for snart 10 år siden...


En kølig dag, 27. maj. Ingen sommer her.

Søndagssejladser
.. og en enkelt
onsdag og torsdag

25. april,
2., 5., 16. og 27. maj 2004

Sæsonen 2004 er så småt kommet i gang med et par mindre ture - rigtige søndagssejladser - med motor, madpakke, venner og vindstille. Turene gik nord på i Guldborg Sund - 25. april til Løgnoret med Fruen og vennerne, 2. maj alene til Guldborg Men 5. maj lykkedes det at få god vind i sejlene - fok og storsejl - op omkring Hjelms Nakke. En lille tur, der gav lidt af "Det store sus". Den 16. maj - søndagsvejret var flot - kunne sejlene atter luftes i svag til jævn vind. Flere og flere er på vandet. Nu er de første store tyskere også ude, og pas på dem. De sejler tæt på - uden at kollidere.

Maj måned har ellers været blæsende i anden halvdel. Kun "garvede" sejlere har vist sig på vandet heromkring. Enkelte tyske tursejlere har stridt sig gennem kulde og blæst. Men 27. maj lykkedes det at træne lidt havnemanøvrer og bidevind-sejlads på kryds mod jævn vind og strøm.


Ikke meget vind 2. maj.


For jævn halvvind ved Hjelm Strand 5. maj.


.. og bidevind 16. maj.

"Esther" fik efter hver sejlads lov at drive frem mod pladsen i Toreby Sejlklub for et svagt opskud og forhaledes herefter helt ind - en ny "taktik", der forebygger uheldige manøvrer. Og så bliver man ikke til grin af den grund.

5. maj var vinden frisket kraftigt op fra sydøst, og en fidus i den situation er at lade motoren trække baglæns for at mindske farten ind til agter pæl i luv side. Her kan man så lægge et kort tov fra forskibets klampe om den faste side-line mellem pælene, så der er styr på forstavnen, mens båden gelejdes ind.

En anden nødvendig "fidus" er at forudse erhvervstrafikkens bevægelser i god tid. "Sonjas Far" i "Sontinja" kom også 27. maj i sigte langt oppe ad sundet for sydgående som jeg, der sejlede næsten plat læns. Hvor ville han passere? Og ville der være plads i sejlrenden? "Esther" fik lov at holde til bagbord, fordi vinden gav de bedste manøvremuligheder her. Og ekkoloddet blev sat til, så jeg kunne vige uden for løbet, hvis det blev nødvendigt. Passagen skete uden problemer, som forudset i en del af renden, som var rigelig bred til os begge.


Birte ved roret 25. april.

Tvillingerne
Hvad vi endnu ikke vidste før om morgenen den 26. april var, at vi 10 minutter før midnat søndag den 25. blev dobbelte bedsteforældre til vor datters og svigersøns tvillinger - to drenge, der kom til verden på Hvidovre Hospital med to minutters mellemrum. Heldigvis for fremtidens fødselsdagsfester i familien fandt begge fødslerne sted på samme side af midnat - søndag den 25. april.


Forrest Jakob og bag ham, Frederik.
Foto: Niels Løchte.


Guldborg 2. maj. Broen åbner ikke på grund af vejarbejde.


Birte, Jens og Jytte, 25. april.


Hjelm Strand 5. maj.


Frelst i havn ved siden af "Lille Esther" 5. maj.


Toreby Sejlklub 27. maj med kraftig nordgående strøm og ansats til et skybrud, som kom lige efter, at dagens sejlads var forbi.

J. S. Bach, Sonata