Perfekt vejr for "Søndagssejleren" 15. juli på Guldborg Sund.


Guldborg Sund 10. juli.


Ingen tvivl om vigepligten her. Guldborg Sund 3. juli.


Tysk motorbåd fra Berlin, hvis kvindelige fører ikke forudså, at en sejlbåd på styrbords halse har afdrift mod bagbord. Det var tæt på sammenstød, da motorbåden indhentede "Esther" 3. juli.


Vi "indvier " Slotsbryggens kanalhavn 29. juni.


Ind og ud af Slotsbryggens nye kanalhavn.


Mens uddybningen af havnen endnu var i gang.


Guldborg Sund

15. juli
Min svigermor, som "Esther" er opkaldt efter, døde for tre år siden i dag, mæt af dage. Den gang var det også sommervejr - en varm dag. Nu havde jeg let til jævn vind på Guldborg Sund med enkelte længere, kraftige pust, der fyldte storsejl og fok godt ud mod Grimmers Nakke.

Der er mange sejlere ude i denne tid, og man kan undre sig over, hvordan de snor sig gennem det lave, sydlige løb mellem Hasselø og Frederik IX's Bro.

Når vi næste gang vover pelsen syd på, bliver det efter beregninger af højvandets perioder. Det gør de andre og mere professionelle tursejlere sikkert.

10. juli


I dag var havnene halvtomme i Nykøbing. Søndagens sommervejr skabte nemlig usædvanlig trængsel på sundet. Derfor måtte coasteren "Annelise Theresa", der er fast gæst i Guldborg Sund, trutte syv gange i hornet på vej nord på. Vind var der ikke meget af - en svag til let sydøstlig brise, som dog var nok til at bringe "Esther" i sikkerhed i styrbords side af sejlrenden, mens den røde coaster sejlede forbi. Også i dag var en motorbåd tæt på at sejle ind i mit gamle skiv. Han havde ikke set, hvor sejlrenden var nede ved Frederik IX's Bro, da han luftede sine tatoveringer.

3. juli er Slotsbryggens havn stadig tom, skønt Guldborg Sund denne søndag vrimler af sejlere - i motorbåde, joller og sejlskibe. Her er lunt i den friske vind frem og tilbage mellem Nykøbing og sundet syd for Sønderskov. Men de sædvanlige tyske og hollandske sejlere ser man ikke i år. Kan det være de lave dybder, som er indføjet i søkortet syd for Frederik IX's Bro? Desværre er det en mulighed.


Frisk vind lige imod 3. juli.

30. juni fortsatte sommeren med en tur op under Sønderskov i frisk vind agten for tværs og fok og storsejl oppe. Under sprayhooden sad vores genbo og nød at være på Guldborg Sund for første gang. Da vi returnerede i modvind og krappe, små bølger, modstod vi fristelsen til at sejle ind i Slotsbryggens kanalhavn endnu en gang. Indsejlingsbøjerne lå ellers tydelige og lokkende hele vejen ind. På projektets hjemmeside oplyser man fra 1. juli, at uddybningen og udsætningen af mærker er sket, og at el og vand er etableret på broerne. Men ikke, hvornår havnen åbnes.

29. juni
Det er, som om den rigtige sommer har bidt sig fast, og mange dage er gåët med sol og fine vinde. Også i dag, da vi planmæssigt står ud af Toreby Sejlklubs rummelige havn med storsejl og fok parat.

Et nyt sømærke - to nye mærker - kommer til syne efter lystbådehavnen nord for industrihavnen - en vestbøje og en bagbords sideafmærkning.

"Det ligner en indsejling", siger jeg til Fruen. Og vi erindrer os et rødt uddybningsfartøj fra Svendborg og en muddertransport, vi mødte nord for Guldborg i sidste uge. Slotsbryggens kanalhavn må være til at sejle ind i.

Det gør vi. Helt ind i svajebassinet, som har næsten 3 meter vand og god plads selv for en tung langkølet båd som "Esther". Vi drejer lige så langsomt rundt, som vi er sejlet ind. Her er ikke færdigt endnu. Arbejdere hilser, andre tager et billede. Gad vide, om der har været lystsejlere før os på opdagelse i den nye havn?

Men vi skal videre i modvind - op under Guldborg, hvor vi hejser sejlene for at udnytte hjemturens vind agten for tværs med et enkelt lækkert stræk på bidevind syd for tunellen - så dør vinden helt ud, og vi driver baglæns i en temmelig stærk strøm ud for Hjelm Strand. Motoren må trække igen. En flot dag på sundet - og en højst uofficiel "indvielse" af Slotsbryggens nye kanalhavn.

Siden har vi erfaret, at "Slotsbryggens" kanalhavn blev indviet officielt lørdag den 23. juli.

 

 


Fra svajebassinet i Slotsbryggens kanalhavn 29. juni.


Mudderpram i Guldborg Sund - med slam fra Slotsbryggen.

 

J. S. Bach, Sonata