Foråret 2006


En Vipstjert - så vidt jeg kunne se, da æggenes "moder" flygtede fra "Esther II" - har taget bolig i ankerbrønden. Reden måtte flyttes til et skjul under bådebroen, vi håber fuglen er tilfreds med.


"Esther II" på vej mod mastekranen. Foto: Birte Tørnqvist.


På plads ved Hjelm Strand.

Gæster ombord

30. maj
Solskin. En hel eftermiddag. Vi er ikke forvænte dette forår, og dagens temperaturer over 15 grader blev udnyttet til at sætte mast på "Esther II" og sejle hende fra Toreby Sejlklub til den sædvanlige svajeplads ved Hjelm Strand.

Siden havnerundfarten mm. i Shanghai og andre steder i Kina indtil 11. maj har en "grøn vinter" hærget herhjemme. Ingen lakering. Ingen slibning. I stedet en uge med montering af et drivhus i haven. Man må klare sig.

Så længe havde bådene ligget urørt i sejlklubben, at en vipstjert havde nået at bygge rede og lægge seks æg i ankerbrønden på "Esther II". Fuglen smuttede hurtigt ud under "låget", da jeg entrede for at sejle til mastekranen.

Vi kunne ikke vente på, at fuglen fik ruget sine seks æg ud, og på at ungerne var fløjet fra reden. Den blev derfor nænsomt fjernet og anbragt på en sikker og skærmet plads under bådebroen. Vi håber fuglen accepterer denne flytning.

Vanter, fald og stag redes ud, før masten hejses op og monteres.

Når der er et helt år mellem klargøringerne, laver man samme fejl hvert år. Således også i 2006, hvor forstaget atter viste sig at være for kort. Lang tids baksen hjalp ikke, før jeg opdagede at en vantskrue sad forkert og var ved at blive trukket endnu mere skæv end sidste år, da den også sad forkert - samme sted.

Og ude på Guldborg Sund i den friske modvind og stædige strøm havde jeg også i år glemt at holde øje med kølevandsstrålen og rense hullet med en stump ståltråd. Heldigvis for os sejlere sænker en påhængsmotor tempoet, når den løber varm. Men husk hellere at rense kølevands-dysen.

Ved Hjelm Strand havde vi roet rundt og ledt forgæves efter fortøjnings-grejet fra sidste år. Da jeg en uge senere vadede ud i waders med nyt grej, var jeg ved at falde over det gamle. Nu er "Esther II" dobbelt sikret mod at rive sig løs.


Afsejling fra Toreby Sejlklub på årets første sejltur.