firkant På "togt" med "Svanen"

Mod Dageløkke - del I

Mod Flensborg - del II

Mod hjemhavnene - del III


Vejrudsigten lørdag aften den 15. juli.


Optimistisk tegnet rute fra Storstrømmen mod Hjortø med mulighed for en afstikker til Mommark på Als.

Herunder kan du se den sejlede rute. "Svanen" fra Svanemøllehavnen til mødstedet ud for Sandvig Havn ved Bøgestrømmen. Vi ankom med ca. 20 minutters mellemrum 18. juli. "Esther" sejlede fra Nykøbing F. 17. juli til Gåbense og 18. juli til Sandvig. Efter de fælles sejladser stak "Svanen" til Hårbølle på Møn og senere forventet ankomst til Svanemøllehavnen. "Esther" sejlede direkte fra Fejø til Toreby Sejlklub i Nykøbing.

 

Sommer 2006


Flash-filmens klip viser sejladser i Storstrømmen, Smålandsfarvandet, Farvandet mellem Fyn og Langeland, sejlads ved Birkholm, mod Mommark, forbi Vemmingbund og bølgegang mellem Lohals og Fejø.

15. juli
Varmt og solrigt vejr, så langt frem, vejrudsigten rækker. Sætningen fra tidligere tur-beretninger kan atter gentages. Sommeren synes uden ende, og statistisk set burde de kommende to ugers tur med Ejvind ende i det rene uvejr.

Mandag den 17. juli af afgangsdag for "Svanen" fra Svanemøllehavnen og "Esther" fra Toreby Sejlklub i Nykøbing F. Vi ved endnu ikke, hvor vi mødes for at følges ad med Hjortø som mål. Ejvind lægger måske ind i Bøgeskov på Stevns undervejs syd på. Han vil gerne undgå den skandaløse trængsel i Rødvig og regner med, at Faxe Ladeplads er for langt væk til en dags sejlads. "Esther" afgår efter planen ved middagstid den 17., og mon ikke Kalvehave eller Sandvig Havn kan nås den dag?

Vi har for længst fundet ud af, at et par 26-fods "småbåde" bør søge de små havne, hvor nutidens store karle på 35 og 40 fods "paladser" ikke kan gå ind, og vi vil også undgå de tyske udlejningsbåde, hvis førere, ifølge en pålidelig kilde i Faxe Ladeplads, "vædrer alt, hvad de kommer i nærheden af", når de skal lægge til i havnene.

Forberedelserne er de sædvanlige. To 10-liters dunke plus tanken skal være fyldt med benzin. Sejlene er trimmet, og vandtanken er fyldt op. På "Det Levende Søkort" er en række mulige ruter med waypoints plottet ind. Nede i båden vil de blive overført til GPS'en.

Hvis jeg glemmer regntøjet og de varme trøjer, bliver det regn og kulde, så dem har jeg husket. Dåsemaden er udsøgte retter med ravioli og forloren skilpadde samt nogle supper i pulverform. Vi skal kunne klare en dag eller flere for anker i tilfælde af fyldte havne eller pludseligt uvejr.

Men indtil videre ser vejret ud til at blive flot i den kommende uge. Mere kan vi ikke ønske os. Og skulle det skifte, har sommeren 2006 allerede indskrevet sig som usædvanlig smuk, og vi har ydermere sikret os nogle ekstra dage at komme hjem i, hvis vejret driller.


Beregninger i "Det Levende Søkort" viser, at "Svanens" samlede distance er ca. 460 sømil, mens "Esther" har sejlet ca. 325 sømil. Loggen på begge både sad ofte fast på grund af tang og søgræs.

 

J. S. Bach, Sonata