Vinter 2006 - 2007

Store billeder


En regnbyge trækker over Femern Bælt 6. december.


Landtangen mod Hyllekrog Fyr, 6. december. Større billeder i bunden af siden.


Guldborg Sund og indsejlingen til Slotsbryggen 22. november.


Skarven tørrer sine vinger i Østre Anlæg.

Tæt på havet

6. december
Vil man tæt på havet og dets stemning en lun vinterdag, er Hyllekrog en tur værd. Fra Brundrags parkeringsplads er der en lille time at gå ad stranden eller et par hjulspor ud til det nedlagte fyr. Mod nord ligger det rolige vand mellem tangen og Lolland, og syd for tangen bruser Østersøen og Femern Bælt mod sandstranden.

Flokke af svaner har søgt læ bag landtangen. Ænder og skarve basker op mod vinden og kommer kun frem med voldsom afdrift. I dag er temperaturen omkring 10 grader. Det er lunt for årstiden. I sommeren 1999 var det køligt, da vi ankom på cykel ad Lollands syddige. Men vi fandt læ bag et rosenkrat til teltet natten over med udsigt ind mod Lolland.

Slotsbryggen og fuglene

22. november
Efteråret 2006 tegner til at føje endnu en varmerekord til vejr-statistikken. Det varmeste efterår i mands minde, det vil sige i den tid, DMI har målt temperaturerne. En ophedning spores også blandt klubberne i Nykøbing Lystbådehavn. Sejlforeningen "Vikingen" har midlertidige pladsproblemer, og i Fiskeriklubben er man bange for, at det folkelige islæt må vige for de økonomiske interesser. Nykøbing Kommunes skatteydere synes, de får noget andet for 30 millioner kroner, end de havde forventet. Det kom frem på et borgermøde i efteråret, hvor bølgerne gik højt i en ophedet debat.

Det er Kanalhavnen, Slotsbryggen, de ophedede følelser drejer sig om. Mange mener, byggeriet er for højt, og at det lukker for udsigten mod Guldborg Sund.

Hvis man søger oplysninger om Slotsbryggens seneste udvikling på projektets hjemmeside, bliver man - som sædvanlig - slemt skuffet. De seneste informationer drejer sig om arbejder, der blev udført i 2005. Debatten ligger stille. Billederne opdateres ikke. Dødt.

Dødt er der ikke på vandet, selvom sejlerne er på land. Fuglene har overtaget anlæggene. Broer slidsker og bassiner er befolket af store flokke af ænder, blishøns og svaner i et antal, men ikke ser i sejlersæsonen. Selv inde i Østre Anlæg ved lejligheden i København kunne vi se en skarv tørre vingerne med stor, baskende iver på samme brædt, som en rolig hejre havde valgt at vegetere på.


Fuglelivet udfolder sig i Østre Anlæg. Hejren og Skarven deler et brædt.


Femern Bælt 6. december.


Regnbue ved Hyllekrog 6. december.


Slotsbryggen med et tænkt byggeri - fra Nykøbing F. Kommunes folder.


Sådan ser det opførte byggeri ud i slutningen af november 2006.


Endnu en gang: Hejren og skarven fra Østre Anlæg.