Sommerferie 2007

Del 1. Gåbense, Kalvehave og Nyord

Del 2. Præstø og Stege

Større billeder


Vi er klar til at sejle fra Guldborg mod Gåbense 5. juni.


Særpræget katamaran, sjov at se på - umulig at sejle.


Svanen tigger om brød, mens benzintilførslen kontrolleres.


Ænderne har taget opstilling på bolværket for at bede om brød.


Tålmodige ænder venter på, at avisen er læst færdig.
Kurs mod Koster Rende, 7. juni.


På togt fra Kalvehave til Nyord, 8. juni. Turen tog tre kvarter.


Det sædvanlige billede - nu i Nyord Havn.


Ved stranden på Nyord.


Truende gren ved Nyord.

Løbske heste ankommer til Nyord By.


Aftenkaffen serveres i blændende sol.

firkant Kalvehave, Nyord

5. juni
Spredningen af et større læs grus og sten udover "Esthers" kahytstag viste sig at være en drøm, men lyden var rigtig nok. En tordenbyge stod med sit bulder over Storstrømmen og Gåbense Havn denne tidlige morgen og vækkede os i kahyttens dæmpede lys.

"Esther" var sejlet fra Nykøbing over middag på Grundlovsdag, og Birte påmønstrede i Guldborg. Hun fik bilen parkeret i Hjelm og tog bussen.


Kursen er lagt mod Ledas Grund.

Nu havde vi en dags rolig sejlads i gråvejr og svag vind bag os, og tordenbygen med dens skarpe lyn og vedholdende rumlen trak vestover. Gåbense Havn havde som sædvanlig gode pladser og en høj standard.

6. juni
Vejrudsigten er ensformig i disse dage. Heldigvis. Sol og skyer og svag til jævn østlig og nordøstlig vind og over 20 grader. Vi sejler ud af Gåbense Havns smalle rende og drejer mod sejlrenden ved Skippergrund vest for Farø Lavbro. Selvstyreren virker og modtager sine NMEA-instrukser fra kortplotteren om næste punkt på turen.

Efter tre timers sejlads mod en vestgående strøm på ca. 1 knob og østenvind på 5-7 m/s anduver vi Kalvehave Havns østlige gæstebassin, der er tomt for andre gæster end os. Det er en god tid på sommeren at sejle i. Skoleferien er ikke begyndt, og de tyske sværme holder sig også hjemme - på arbejde.

Vi ser af og til nogle ældre sejlere ligesom os og konstaterer, at "Ældrebyrden" har tid nok, skønt arbejdsmarkedet råber på hænder. Måske er det kun hænderne og ikke erfaringen, de unge fremad-stormende chef-typer har brug for.

På havnen i Kalvehave kan man leje nogle fremragende cykler med tre gear. Sådanne bringer os til Kong Asgers Høj vest for Koster ovre på Møn. Her er fredfyldt. Fra højen ser du vidt omkring og nede i den råder mørke og kølig fugt i det T-formede gravkammer.


Kokken gør klar til tre stjerner i Michelin. Kogt blomkål og rå majs til vegetaren og forloren skilpadde til den kødædende skipper.

7. juni
Ændernes tiggeri ved "Esthers" ræling intensiveres, efter at de er bespist med et gammelt franskbrød. De sætter sig på bolværket og rapper efter mere. En enkelt and flakser over Birte i cockpittet for at minde hende om omsorg for dyrene.

Af en sommerhusgæst har vi fået anbefalet en cykeltur langs kysten mod nord og ind gennem skoven til Danmarks længste landsby, Viemose. Den cykler vi i solskinnet. Vinden er af og til frisk fra øst og nordøst, og vi beslutter at blive en dag mere i Kalhaves rolige Havn med de nærgående ænder, Skipperkroens restaurant (fra i går) og Brugsen og dens daglige Politiken.

Birte får et havbad i Ulvsund ud på eftermiddagen, og vi nyder en opulent middag af grøn pasta, kogt i tomatsuppe, som også udgør en delikat tilsætning til ligspiserens forlorne skilpadde. Vi har en halv snes dåser tilbage endnu. Ved båden ligger der stadig ænder, som venter på mad. De skulle bare vide.

8. juni
Vinden er svag til let fra nordøst, og det er solskin. Sommeren varer til på tirsdag, siger de henne i Brugsen, hvor bekymringerne for Sankt Hans-vejret og mangelen på friskfangede rejer er udpræget.

Vi forbereder dagens togt til Nyord. Godt 3 sømil for motor og selvstyrer, såvel autopilot som fjernstyring. Dette er søndagssejlads så det klodser. Vinden frisker op, men det generer ikke motoren, og bølgerne er altid små herinde.

Nyord er stille. Ingen biler, udover de lokale, har adgang. Havnen er halvtom. Havnefogeden temmelig tavs. Fred og ro i havnen, i byen og på stierne til kysten mod Sjælland, hvor Birte får en soppetur.

To heste følger vejen mod Nyord i skarpt trav. Ryttere og seletøj er ikke at se. Vi erfarer, at ejeren er set på traktor i jagten på sine heste, og nede på Lolles Gaards restaurant beklager værtinden sig over den pinlige situation, at hendes heste er sluppet ud af folden som følge af et barnebarns uopmærksomhed. Jeg undlader at udbrede mig om mine fotos af de løse hestes indtog i Nyord By. Det tåler hun ikke at høre lige nu.

Et hæderligt måltid sætter vi tillivs i krohaven, mens vi kan høre telefonsamtaler om hestejagten indfra den smukke gamle kro-længe. Og nu løber værtinden glad ud til os og fortæller, at hestene er fanget, og hun husker at spørge, om maden smagte. Det gjorde den. En skilpaddefri dag i dag.


To hejrer ved stranden på Nyord.


Indgang til butik med lokale urte-produkter.

 

Større billeder


Dyrefod, fotograferet med telelinse. Skarvene har erobret den lille ø, hvis træer er gået ud.


"Esther" på "den sædvanlige plads" i Gåbense for tredje år i træk. 5. juni.


Farø med højbroen i baggrunden.


Indgangen til Kong Asgers Høj, 6. juni.


Kong Asgers Høj. For enden af indgangen rummer jættestuen en lang tværgang.


En stendysse ved Kong Asgers Høj har et enkelt gravkammer.


Birte fotograferer fåerene ved Koster. 6. juni.


Gæstehavnen i Kalvehave med Nyord i horisonten. 6. juni.


Strandstien ved Kalvehave. I baggrunden ses Nyord. 7. juni.


Skovtur ved Viemose. 7. juni.


Nyord indsejling 8. juni.


Nyord By. 8. juni.


Nyord med kirken til venstre. 8. juni.


Restaurant Lolles Gaard, Nyord, 8. juni.


Mette Thorvildsens hus på Nyord. Mette var en af Kvarterløftsekretariatets kompetente medarbejdere i de gode dage med By- og Boligministeriet, som den nuværende regering brutalt slagtede.


Sti til stranden på Nyord. 8. juni.

 

 

J. S. Bach, Sonata