Forår 2007


Tranerne fouragerer ved Hornborgasjön.


Indsejlingen til Götakanalen fra Vättern. Karlsborg.


Tom lystbådehavn i Båstad, 13.april.


25. marts. Tranerne trækker over Guldborg Sund. (Udsnit af et træk på ca. 200 fugle).


Frisk vejr ved Hjelm Strand 24. marts. Claus henter sand til fliserne.


Kim på arbejde med forstærkning af dæmningen ved Hjelm Strand, 24. marts.


Lange meterhøje dønninger fylder vand i bugten ved Cape Cross.


Grundstødt trawler mellem Swakopmund og Walvis Bay.


Vrag ved Skelet-kysten.

Hornborgasjön

14. april
Tranerne ved Hornborgasjön har ikke meget med søndagssejlads at gøre, men de bebuder foråret og den nye sæson. I 2007 er både foråret og tranerne tidligt på den. I forgårs var den store flok på godt 8500 traner i tydeligt opbrud. Fuglene samlede sig i mindre flokke, der cirkulerede over søen, før de fandt retning og formation til det fortsatte træk mod nord.


Traner i nærbillede 10. april.

Vi benyttede lejligheden til også at køre om ad Hjo og Karlsborg ved Vättern, hvor Göta-kanalen har sit udløb. Ingen trafik endnu. Havnene var tomme, og de gamle rutebåde var under klargøring til sommeren.

Også i Båstad og Torekov ved Kattegat lå lystbådehavnene næsten øde hen, mens håndværkere i hobetal gjorde klar på land til sæsonen 2007.

Hjelm Strand

25. marts
For første gang
så jeg traner over Guldborg Sund. Østenvinden skaber afdrift i trækkene fra bl.a. Rügen til Hornborgasjön i Västra Götalands Län, hvor op til 12.000 traner samles hvert år i begyndelsen af april. Første træk på ca. 200 fugle slog et par sving over vandet, som om de skulle genfinde kursen. Så satte flokken øst-nordøst over. Et senere træk på knapt 100 traner holdt kursen hen over Guldborg Sund og Hjelm Strand.

10. og 11. april har vi reserveret et værelse på "Herrtorps Qvarn", som er en ombygget vandmølle mellem Skara og Falköping - få kilometer fra "Trandansen" ved Hornborgasjön. Det er tredje år i træk og en stor oplevelse hvert år.


Lille udsnit fra Hornborgasjön, 2006.

24. marts
Det er gode tider for det lille bådelaug ved Hjelm Strand. Ganske vist løb højvandet med vores bådebro i november sidste år. Til gengæld har to fonde været gavmilde. Vi havde søgt om midler fra Friluftsrådet, Tips og Lotto, allerede før højvandet, og i februar fik vi tilsagn om 50.000 kroner af de 125.000, vi skal bruge til en ny bro. Fire fonde modtog herefter hver en stak papirer, billeder, tekst og skemaer - samt tre minutters video fra opsætningen af den gamle bro. Og i begyndelsen af denne måned indløb et brev fra "A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal". Vi havde fået de sidste 75.000 kroner.

En halv snes mand - laugets trofaste flok - ryddede op 24. marts og forberedte at støbe et fast kørelag på den 50 meter lange dæmning ud til broen, der er bestilt hos Henrik Clausen i Bandholm.

Høj sol og kuling fra øst. Guldborg Sund viste sine små tænder, og årets første motorbåde sås ude i sejlrenden.

Tur til skelet-kysten

6. marts
Man må godt kalde det forår, selvom sneen endnu sås som takkede, hvide pletter nede på Sjælland fra eftermiddagsflyveren hjem fra London, Johannesburg og Windhoek den 4. marts. Fruen ville se vilde dyr, og som amatør-matros gik jeg med til at flyve ned til Namibia, hvis vi også lagde vejen om ad "Skelet-kysten".

Namibias 1600 kilometer lange, øde vestkyst mod Atlanterhavet er ofte dækket af tåge og hærget af storme. Det regner aldrig. Vældige vandre-klitter og ørken breder sig op til 100 kilometer ind i landet. Den nordlige del af denne kyst har fået navnet "Skelet-kysten" på grund af de mange strandede skibe, der i dag kan ses som vrag i strandkanten.

Portræt af sæl med hovedet holdt omvendt.

Man kan komme til kysten ad en god asfalteret vej mellem Windhoek, Swakopmund og Namibias eneste dybvandshavn, Walvis Bay. Fra Swakopmund fører en salt- og grusvej nord på mod Skeleton Coast National Park. Ved Cape Cross findes en livlig og lugtende sælkoloni, der får frisk havvand fra de lange og flere meter høje dønninger. Vejen fortsætter til reservatet og drejer kort før Torra Bay ind i Damaraland ved Springbokwasser.

Efter 14 dage i Namibia, hvoraf de ni blev tilbragt i en lejet 4-hjulstrækker med telt på taget, må vejret gerne begynde at arte sig til pligterne i Toreby Sejlklub og Hjelm Bådelaug. To skibe skal gøres klar i klubben, og vi skal have en bådebro - eller resterne af den - sat i vandet ved Hjelm Strand. Forår igen.


Tranetræk over Guldborg Sund ved Hjelm Strand 25. marts.


Kuling fra øst ved Hjelm Strand 24. marts.