Forår 2007


18 grader den 23. april. Sommeren er vendt tilbage.


Endnu om aftenen den 22. april lå mast, bom og spilerstage til tørre.


Mænd i rødt har taget sig af "Esther II". Motoren mangler, men meget betænksomt blev båden anbragt lige bag den gamle Bandholm 26 ved søsætningskajen, så et tov kunne bindes mellem bådene på den korte tur til pælepladserne.


De røde mænd er Lars Busser Carlsen og Arne Reitz-Hansen, der står for optagninger og søsætninger hvert år med stort organisationstalent.


Det sædvanlige billede af bådene ved broen i Toreby Sejlklub.

 

Bådene er i vandet

23. april
Endnu i går aftes var maling og lak på mast, bom og spilerstage næppe helt tør. En rigtig "snydemaling" var i brug - laserende mahognymaling - som camouflerer sorte og anløbne steder på træet. Hele dagen gik med at slibe, male og rydde op. Og det trak kraftigt i mit gamle skrog for at få masten hejst hurtigere end straks.

En natlig udtænkt metode skulle gøre det muligt at rejse masten alene, blot ved hjælp af et lille reb fra mastens fod til båden, mens masten hænger i kranen.

7,30 mandag morgen var jeg parat ved mastekranen. En venlig sejlerkollega tilbød straks sin hjælp, men jeg ville selv prøve metoden, og snart hang masten skråt over "Esther", tøjret til båden, så foden ville ramme mastens fæste, når jeg hejste den opad. Forreste undervanter blev sat, siden det ene forstag, og hejsningen fortsatte. Det gik som beregnet. Masten "landede", hvor den skulle, og agter undervanter samt agterstag blev sat. Det var det.

Bom, storsejl og sprayhood var monteret ud på eftermiddagen, og så kan man jo ikke nære sig. Lige sejle ud på vandet - for motor - og hen forbi Iskælder Flak for at kigge ind mod Bellingevej, hvor min svigermor, Esther, boede i en menneskelalder. Hende ville jeg mindes den første dag på vandet, fordi hun - som ofte nævnt her - forærede mig pengene til den første båd for snart syv år siden.

20. april
Natten igennem slog grenene mod huset i kulingen fra nordvest, og temperaturen var krøbet ned i nærheden af frysepunktet. Det var april igen efter sommerdagene i sidste uge, og i denne kuling skulle bådene søsættes.

Hen på morgenen var vinden løjet en anelse af, og da den var nordvestlig, blæste bådene lettere fra kajen, når de hang i stropperne fra den mobile kran, som efter sigende er i aktivitet i Toreby Sejlklub for sidste gang.


Vejrudsigterne bedres for de kommende dage, og måske er masterne på plads i den kommende uge. Dækket på "Esther" skal lige have nogle nye skruer og lidt epoxy-lim her og der. Rælingskanten skal sikres bedre end sidste år, og så er der alt det indvendige.

Det er en dejlig tid nu. Indretningen af bådene for sommeren er altid spændende. Og hver dag byder på en chance for at komme ud at sejle, hvis vejret er godt nok. Især da det lørdag i den varme sol lykkedes at få gang i motoren til "Esther II".