Forår 2009

Større billeder


Kun et par motorbåde, der sagtede farten ved passagen, skabte lidt liv over sejladsen på det flade Guldborg Sund.


Lystbådehavnen i Nykøbing. Klik på billedet for at åbne et større.


Lystbådehavnen med Nykøbing Roklubs ombyggede hus, 21. april. Roklubben har 125 års jubilæum i år.


Nord på 21. april.


Kahytten er rengjort til Fruens tilfredshed.


I land efter årets første, lille sejltur.

Guldborg Sund


1. maj
Da Fruen og den gamle søndagssejler 1. maj 1975 råbte op foran den amerikanske ambassade på Dag Hammarskjölds Alle, ville vi begge have forsvoret, at vi senere skulle bo overfor ambassaden i 14 år, og at en 1. maj 34 år senere skulle tilbringes i eget "lystfartøj". Men sådan gik det. "Esther" sejlede ud i en kølig, frisk vind - dog 16 grader - men vi er vænnet til sommer i april i år.

Motorsejlads endnu en gang. Man sløves med en stille motor, der starter ved første, lette tryk på knappen. Der er lavvande i Guldborg Sund. "Esther" står næsten på grund inde i havnen. Det har jeg ikke oplevet før.

Nogle få fiskere og motorbåde er ude, og "søsterskibet" "Annabeth" med genuaen hejst møder jeg efter at have været oppe at runde Hjelm Bådelaugs plads godt fire sømil nord på.

Hornfiskene skulle være på vej nu. Så snart de er fremme syd for Guldborgbroen, ringer Uffe. Så tager vi et par stænger med og prøver lykken. Forinden håber jeg at have fundet ud af at forbinde selvstyreren rigtigt med GPS-kortplotteren, så båden lystrer den. Der er en anvisning her på hjemmesiden. Den er korrekt, ved jeg. Men alligevel virker det ikke - endnu.

21. april
Nu har solen skinnet i snart 14 dage. April tegner til varmerekord. Og heldigvis er "Esther" kommet hurtigt og nemt i søen, ligesom masten blev rejst uden problemer med mange hjælpere i går i stille vejr.

Rimfrosten kan ligge i forhaven mod nord, når turen går til sejlklubben tidlig morgen. I dag var sprayhood, sejl og hynder med i bagagen, og i løbet af formiddagen var "Esther" parat til årets første, lille sejltur.

Med 10 grader i en frisk brise på vandet er det godt med vanter og strikkehue. Vi sejlede med vinden agten ind og konstaterede, at kysterne ligner sig selv fra tidligere år med enkelte tilbygninger her og der, Slotsbryggen ikke at forglemme. Her står det senest opførte etagehus så at sige midt i et sejlermiljø, der har måttet vige for penge og kommunal inkompetence.

Birte tager en slurk isvand oven på de første indtryk af foråret på Guldborg Sund. Vi hejser ikke sejlene op denne gang. Oppe ved Hjelm Bådelaug, hvor sæsonen næppe er i gang endnu, drejer vi skuden rundt og får vinden og den flotte sol imod.

Svanen står over sit enlige æg i Toreby Sejlklub, og langs kysterne ser vi flere på rede. Måske er kuldene på vej i år i større omfang end de seneste par år. Svaner har der været masser af, men ungerne har manglet.

Det ser ud, som om "Esther" er en af de første sejlbåde, der er gjort klar i sejlklubben. Men det er kun udefra, det ser sådan ud. Inde mangler alt det, der gør en sejlbåd beboelig. Rengøring, sengetøj, rensning af gasapparatet (der virker igen i år) og opvask af bestik og tallerkner, som har måttet tåle vinteren ombord.


Strikkehue og læderjakke i en kølig vind.

Større billeder


Guldborg Sund 1. maj.


Hjelm Bådelaug.


Slotsbryggen 1. maj. Den hvide gavl giver ikke megen "havudsigt" for beboerne i det senest opførte byggeri.


Hjemme blomstrer frugttræerne allerede 1, maj, og bøgene er sprunget ud for en uges tid siden.


"Esther" læsses med sejl og hynder tidlig morgen den 21. april.


Færgegården (til venstre) med nye huse. Sundby L.


Alleen syd for Pandebjerg er endnu "gennemsigtig" her i april.

Lollands huse dukker sig i vandoverfladen.

Til sidens top