Forår 2009

Større billeder


En let sag for Stubbekøbing Maskinværksteds kran.


Samme tur - hvert år.


13. april. "Rødspætten" er pletmalet i bunden med en ny farve.


I modlys er det let at få lakken til at skinne.

En guldstribe er klæbet på siden - ingen sminke spares i år.


Kølevandsforsyningen til Volvo-maskinen under prøvekørslen på land. Efter nogle minutters tomgang er søvands-slangen sat tilbage på sin plads på søventilen.

Til sidens top

Søsætningerne

18. april
Allerede fredag eftermiddag den 17. april lå "Esther" på den sædvanlige plads i vandet. Og lørdag morgen kom turen til Birtes båd. Med en god planlægning af Toreby Sejlklubs søsætninger - og godt vejr uden uheld - er ventetiderne blevet meget begrænsede.

Nu er masterne lagt op på bukke, parat til lakering og pudsning. Toplanterne og ankerlanterne er efterset. Pærerne er OK. Wirer og hjul får en smule konserverings-olie. Vantskruerne er alle intakte, og det hele arrangeres, så masterne lynhurtigt kan sættes op, når lejlighed byder sig i den vejrmæssigt flotte uge, vi skal til at tage hul på.


Her er så det sidste billede i foråret fra vinterpladsen.

Mere arbejde - og sminke

14. april
Sminkøren fortsætter arbejdet. Bundmalingen er af en ny farve - kraftigere - og pletmaling efterlader "Esther" med et rødspættet udseende. Teakolie er smurt på træværket i kahytten. Hvidt er malet på kistebænkene. Mere laserende træmaling er anbragt på lugerne. Dækket har sminkøren shinet op med hvidt. Lak er påført de tørre flader af laserende maling. Hvor bliver det gamle skiv af inde bag al den sminke?


Nærbillede af rødspættemalingen.

Andet end sminke sker der også i disse sommerlige dage. Søgelænderet har fået en særlig olie. Kahytten er renset for snavs. Revner er tætnet med kemisk træ, silicone eller lak-spartel og siden malet og lakeret. Dækket er fæstnet et par løse steder med gennemgående bolte og møtrikker. Et par piber tobak har jeg fyret af inde bag ruderne og forestillet mig sommerens kommende sejladser i solrigt vejr med lette vinde.

Fra Ejvind og "Baloo" meldes, at søsætningen i Svanemøllehavnen er vel overstået i dag. Motoren måtte have landstrøm og udluftning, før den startede. Gad vide, om en fuld tank vinteren over forebygger luft i systemet, sådan som jeg har læst.

12. april
Omsider kom turen til Birtes "Esther II", der kom fri af vinterpresenningen i dag. Hun skal have lak, båden altså. Fribordet er ikke smukt længere. Og males i bunden skal begge både inden næste weekend.

Påskevejret er sommerligt endnu. Sejlklubben genlyder af slibemaskiner i solen. Det varme vejr betyder også, at Junckers Skibslak tørrer hurtigt på "Esthers" træværk, der i forvejen er "pyntet" med laserende mahogny-maling. Nu skrider arbejdet fremad, og overblikket er ved at indfinde sig.

Ejvinds "Baloo" skal søsættes i Svanemøllehavnen på tirsdag, og han har et tæt program efter påskedagene på Møn og i Hjelm. Især er det motorens start, der bekymrer ham. Lykkes det, eller skal han forhale til en tilfældig plads efter søsætningen?

Sådanne bekymringer forstår man godt. "Esthers" Volvo-maskine er "vinterkonserveret" med kølevæske i både ferskvands- og søvandssystemet. Dieseltanken er fyldt helt op. Batterierne er ladet op. Alt skulle være i orden.

En plastkasse med vandforsyning fra hanen på vinterpladsen blev anbragt på dørken ud for motoren. Slangen fra søventilen blev ført ned i kassen. Jeg tændte for motoren og ventede på klar-lyden. "Start". Et par omdrejninger - så kørte maskinen. Den smed kølevandet bagud, som den skulle, og "drak" kraftigt af vandet i plastikkassen. Efter et par minutter var denne prøvekørsel forbi sammen med spekulationerne.

Inde i kahytten lykkedes det at skrabe gammel maling og silicone af vindues-partierne og grunde med laserende maling før lakeringen i næste uge. Birte har lovet at sy nye gardiner. Ellers vil alt være ved det gamle inden døre - om læ, hedder det.

Større billeder


18. april.


17. april.


12. april. Sommervejret fortsætter.


Hårbølle Havn 10. april.

Til sidens top