Efterår 2009

Større billeder


7- serptember: Det ser ud, som om havnevæsenet er i gang med at sænke vandstanden i Nykøbing. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Guldborg Sund i varm septembersol.


Fruen forbereder frokosten.


Sidst i august drejede vi om ad Troense på vej hjem fra Horsens i bil. Et gensyn med havnen fra i sommer og med Svend Billesbølles "Stormy II" ved Valdemar Slot.


Jollebassinet i Troense, som jeg havde for mig selv i sommer.

I smult vand

1. september
Guldborg Sund er smult vand i al slags blæst og er således en herlig tumleplads for søndagssejlere og begyndere. Hold dig i sejlrenden og sæt sejlene efter vinden, hvis der er nogen, og lad ellers motoren om at gøre arbejdet, hvis vinden ikke har den rigtige retning. Sejlsportsfolket kan så mene, hvad de vil. Sådan er "vores vand".

Når man lige har genlæst Svend Billesbølles bøger om "Stormy II" på den syv år lange jordomsejling og ydermere Jan Eske Bertelsens "18.000 sømil midt i Verden" forekommer selv Storebælt på en blæsedag som ren barnemad, hvad det også er.

Begge disse søens riddere sejlede på lavbudget i mindre både og nåede frem langs kanten af, hvad man kan udsætte sig for, og stå igennem. Nøgternt og ærligt skrider deres fortællinger frem over de store haves ensomhed og storme og de fremmede kulturers charme og faldgruber.

Da jeg siden læste "6 år på Havet" af Stine og Niels Østergaard Rasmussen forekom de store have lovligt idylliske og folkeslagene, familien mødte, lidt for venlige, uskyldige og hjælpsomme.

Indimellem bryder realismen imidlertid glimtvis igennem, når "S/Y Bess" er kastebold i bølger og skum. Den rene angst bemægtiger sig forfatteren og hans kone og barn, men forjager ikke indtrykket af efterredigerede glansbilleder.

Alle disse ord om oplevelser til søs var dog ikke nok til at drive den gamle redaktør ned i sejlklubben og ud i de hjemlige og venlige farvande før på denne første efterårsdag ifølge kalenderen.

Måske var tirsdag den 1. september sommerens sidste, korte hedebølge med frisk sydøstlig vind og op til 28 grader under solens varme septemberlys.

 

Større billeder


William og Erik fra Hjelm Bådelaug under fiskeriet i Guldborg Sund.

Til sidens top