Efterår 2011

Større billeder


Her hænger masten under kranen.


Sommervejret lørdag formiddag den 1. oktober.


Strømmen gik fra syd med anslået halvanden knob.


Skarve ved Hjelm Strand.

Til sidens top

"Befrielsesdag"

3. oktober
Sidste sommerdag, spår meteorologerne. Nu kommer efteråret med blæsten og regnen. Jamen det har vi allerede haft i september. Intet kan slå sejlerne ud i denne sæson.

Alligevel banker efteråret på. Masten blev demonteret til formiddag efter det velkendte system med et styrende reb i mastens fod, mens den hang i kranen, og vanter og stag blev løsnet.

Det er altid befriende, når en opgave løses på smidig vis. Endnu mere befriende var det at opleve de festlige optagelser fra den socialt ansvarlige regerings præsentation på Amalienborg. Danmarks Befrielsesdag nummer to, 3. oktober 2011, efter 10 års kræmmer-regimente og tiltagende miljøsvineri og udbredt intolerance og egoisme.

"Sommertur"

1. oktober
I dag fik vi en hilsen fra sommeren 2011, som kompensation for mange ugers regn og blæst. Vinden var ganske svag. Luften var mellem 18 og 25 grader, og vandet i Guldborgsund holdt de 15 grader på en "sommertur" fra Toreby Sejlklub til Guldborg - og tilbage igen - ca. 19 sømil.

Det blev en sejlads i blændende lys fra en efterårslav sol gennem varmedisen, som dagen igennem lå over det blanke vand.

I store flokke samledes svanerne med gumpen i vejret og frådsede i sundets rigelige grøde. På trods af regn og blæst flød "fedtemøget" i skummende flager, hjulpet til verden af grådige bønders kunstgødning og en sendrægtig kommunes manglende kloakeringer.

Den lille tegnefilm på ekkoloddets sort/hvide skærm viste mængder af forskelligartede fisk, hvilket kan forklare de store flokke af skarve i luften og på vandet og de talrige motorbåde med fiskestængerne pegende skråt mod himlen.

Andre motorbåde larmede og racede afsted - trods skilte og søkort med fartbegrænsning - og karakteristisk for de fleste af lørdagens fartbøller var deres unge alder. De så ikke til siden for at hilse - var ikke en del af fællesskabet på denne smukke dag - men koncentrerede sig om sig selv og et præstationsbehov, der må tilhøre et primitivt egos sørgelige armod.


En sko - til højrebenet - var også ude at sejle på Guldborg Sund på denne fine og uforglemmelige sommerdag. DMI meddelte sidst på eftermiddagen, at dagen er den første sommerdag, nogensinde registreret i oktober. En "sommerdag" skal have temperaturer på mindst 25 grader, og der blev målt næsten 27 grader i St. Jyndevad i Sønderjylland. Termometeret viste 24,5 grader ved Guldborg Sund både før og efter sejlturen mellem 10 og 14,30.

Større billeder


3. oktober. Masten i balance før den sænkes ned på vognen og bliver kørt til græsplænen for at blive gjort vinterklar tio opholdet i masteskuret.


Sukkerfabrikken ryger som tegn på efterår, men luften er over 24 grader over Toreby Sejlklub den 1. oktober.

Herrevig.

Modlys mod Nykøbing F.

Hjelm Strand,


Guldborgbroen og fiskerne.

 

Til sidens top