Efterår 2011

Større billeder


Udsigten fra motorbåden på den allersidste tur i 2011.


Oreby Slot 12. november.


Bådhallen i Saxkjøbing Roklub 10. november.


Fruen er atter ude at ro den 8. november.


Mørkt ser det ud forude fra roklubbens motorbåd 3. november.


Efterhånden brød dagen frem i sydøst.


I morgenmørket 28. oktober blev Lille Esther sejlet det sidste stykke fra pladsen til en ponton, hvorfra kranen svingede hende over på vinterpladsen i Sakskøbing.


"Esther" i tågede omgivelser kort før optagningen den 29. oktober i Toreby Sejlklub.

Til sidens top

Sidste chance

12. november
En ganske usædvanlig flot novemberdag i høj sol. Heldigvis skal Saxkjøbing Roklub også i dag bruge en ledsagebåd, og jeg pakker mig ind - grundigt som en egyptisk mumie - og kravler ned i motorbåden. Det er roklubbens sidste dag på vandet, og altså allersidste chance for en sejltur i år.

Det er endnu en dag med følelsen af at være priviligeret. Roklubben har brug for en ledsagebåd, der hurtigt kan samle en eventuel havarist op af det kolde vand, og den tjans er en ren fornøjelse, når alt går godt, og det gør det.Fjorden ligger blå med skarpt solflimmer, og lange rækker af blishøns pisker vandet op, da en enlig roer nærmer sig. Det er tydeligt, at fuglene forbereder sig på vinteren, der er lige om hjørnet med varslede frostgrader i de kommende nætter.

10. november
Man siger ikke nej til en mulighed for at sejle endnu en morgentur på Sakskøbing Fjord med roklubbens motorbåd.


Birte i en toer med styrmand.

8. november
I det endnu dominerende nattemørke blev Saxkjøbing Roklubs motorbåd gjort klar til endnu en ledsage-tur for klubbens gig-båd i denne sæson.

Denne gang skulle jeg også fungere som "ekstern styrmand" ved at dirigere de tre roere (herunder Fruen) i den rigtige retning ved hjælp af armbevægelser, idet gigbåden mangede en rigtig styrmand.

Det "gig" sådan set udmærket. Fruen måtte trække åren til sig et par gange, når det var risiko for at ramme et sømærke, men ellers lod triumviratet i gig'en sig dirigere uden om andre farer og fritidsfiskere på en diset og fugtig novembermorgen.

Lunt var der imidlertid bag "overlevelsdragtens" tætte stof. Dragten er altid med på "Esther", men var i dag i brug for første gang.

3. november
Bådene er på land, og her er et par billeder fra Sakskøbing Fjord en mørk novembermorgen. Dæmringen indfandt sig kun trevent med en smule sol gennem uldne skyer.

Den korte sejltur fandt sted i Saxkjøbing Roklubs lille motorbåd, en plastiksag med mange heste på hækken - svær at styre og ikke særlig "maritim".

Men roklubbens morgenhold skulle have en ledsagebåd som følge af efterårets lave vandtemperatur - 10 grader - og det kan man ikke sige nej til, selv om roerne lagde fra land allerede klokken syv.

Det var vanskeligt at styre en stram påhængsmotor med den ene hånd og fotografere med den anden, og lys var der ikke meget af, men når man tager omkring 100 billeder, bliver et par af dem normalt brugbare.


Solen bryder igennem skyerne, men forsvinder igen. Novembergråt med 12 grader i luften går alligevel an på vandet, når man er pakket godt ind.

29. oktober
14 dage med forår og op til 35 grader. Nej. Det er ikke det danske klima, som er gået grassat. De 14 dage blev tilbragt i Sydafrika - Kruger Nationalpark - i en lejet 4-hjulstrækker med telt på taget.


Hejre lander på flodhest.

Det gav en frihed, som ligner den til søs, hvor vi sejler fra havn til havn - her blot fra lejrplads til lejrplads med agtpågivenheden rettet mod de vilde dyr i stedet for de "vilde vover".

Men nu er hverdagene i gang, og vinteren er tæt på. De to sejlbåde er hevet op på land i går og i dag med rutinens lethed både i Sakskøbing, hvor Birtes lille båd skal tilbringe vinteren, og i Toreby Sejlklub, hvor "Esther" kom på en lille tur i tæt tåge fra broen til kajen under mastekranen.

Højtryks-spuleren var medbragt hjemmefra, og en grundig omgang fik bugt med sommerens aflejringer, rurer og lidt løs maling. Inde i kahytten venter meget grej på at blive fragtet hjem, og atter i år er det med de bedste hensigter om at bringe orden i sagerne vinteren over. Det er ikke lykkedes tidligere, men håbet skal man ikke opgive.

Større billeder

Flodbåds-elevator ved Lüneburg. 30. november.


Sakskøbing Havn 12. november.


Motorbådskølvand.


Novembersol på Oreby Mølle og kro.


Oreby Bro med Saxkjøbing Roklubs tre både forude.


Udsnit af en vældig flok blishøns på Sakskøbing Fjord, 10. november.


Saxkjøbing Roklubs gig-båd gøres klar i mørket den 8. november ved syvtiden om morgenen.


Oreby Slot og Mølle 8. november.


Kølvandet fra Saxkjøbing Roklus motorbåd en tidlig morgen - 3. november.


Sakskøbing Fjord, 3. november.


Roklubbens gig-båd (med Fruen i midten) skal have ledsagebåd, når vandet er under 16 grader.


Oreby Bro 3. november.


Mange hjælpere i Sakskøbing 28. oktober.


Vinterpladsen.


"Esther" i tågen lørdag formiddag den 29. oktober.


Klar til optagning.


Spulet og parat til den sædvanlige vinter-klargøring.

Til sidens top