Sommer 2011

Større billeder


Frokost på Askø, 2. september.


Snak i cockpittet ved Oreby Bro.


Serveringen 25. august.


Morgentåge 23. august.


Marsvinet i Sakskøbing Fjord 23. august.


Optræk til regn 15. august.


Sakskøbing tidlig morgen 18. august.


Roerne gør båden klar.


"Esther II" i Sakskøbing.


Solstrejf over gigbåden.

Til sidens top

Korte fjordture

2. september
Atter en sejltur med gode bekendte, som oplevede Sakskøbing Fjord for første gang. Fire "vandrefugle" fik vand under fodsålerne og kunne nyde en blank fjord i formiddagssolen.

Skarve og hejrer befolkede bredderne sammen med flokkene af blishøns, ænder og måger, og ude af fjorden lå bræmmer af hvide svaner - de såkaldte "fældeflokke", som venter på at nye fjer vokser ud og gør fuglene flyvedygtige påny.

Askø anløb vi denne fredag på det stille vand. Vi vidste ikke, at en udsædvanlig høst havde fundet sted på øen. Men her er - citeret ordret - politirapporten for i dag, den 2. september:

"Høsttid på Askø

Politiets specialpatrulje var i går klokken 10.08 på besøg på en adresse på Askø. Her havde en 54-årig mand fra København tilsyneladende lystigt dyrket hamp på sin sommerhusgrund. Men selv om planterne er flotte, så er de altså ulovlige. Derfor måtte betjentene svinge leen og høste den anseelige hampmark. Tilsammen var der 67 kg. hamp, som kan omregnes til 1,4 kg. hash (8%). Den 54-årige mand blev sigtet efter lov om euforiserende stoffer."

Måske er det på sin plads at tilføje, at vi ikke sejlede til Askø for at købe hamp.

25. august
En lille sejltur med gode bekendte, som oplevede Sakskøbing Fjord for første gang blev en særlig glæde. Nye øjne var med ombord. Begejstringen smittede. Fritidsinteressen fik en ny berettigelse.

Hejrerne var ude på fisketure langs sivene, og skarve fløj sorte og lydløse over os under udsejlingen i fjorden med et lille smut ud i "rum sø" med kig i den lettende dis mod Askø, Lindholm og Fejø.

Tung fugt hang ellers over os i dag. I kahytten hang gardinerne sorte og jordslåede efter ugers regnvejr. Nu er de taget ned. Symaskinen må i gang igen.

Men først skulle Fruens servering ved Oreby Bro nydes med kniv og gaffel på rigtigt porcellæn fra kurven med hjemmelavede kommenskringler og chokoladetærte.

Sort røg væltede pludseligt op mellem de gamle bygninger ved Oreby Bro. Det var tydeligvis ikke haveaffald, og 112 blev alarmeret i vished om en opstået brand. Da vi nærmede os røgen, viste den sig at stamme fra et affaldsbål, som diskret blev slukket bag det høje plankeværk, og alarmen blev afmeldt.

23. august
Imellem regnskyllene dukker sommeren endnu glimtvis op. Vi har ikke set slutningen på sejlersæsonen endnu. Morgentimerne på Sakskøbing Fjord, når Fruen og drengene hiver i årerne, er oplevelser af ensomhed, natur og fred.

De to-tre sømil ad Sakskøbing Fjord er nye indtryk hver gang. Lyset skifter. Naturen følger årstiderne. Det gælder blot om at bruge alle sanser, og har du et fotoapparat ved hånden, er synet altid ekstra skærpet.


Marsvin i Sakskøbing Fjord.

Der blev således hurtigt stillet skarpt på nogle ringe i vandet, som viste sig at stamme fra et lille marsvin i sejlrenden. Den lille hval dukkede ofte op, mens "Esther" drev for en svag strøm. Heldigvis blev den sjældne gæst også opdaget af roerne, der standsede åretagene en stund.


Hejre ved Maltrupvænge. Klik på billedet for at åbne hele motivet i et nyt vindue.

18. august
Det har regnet i 14 dage - med undtagelse af i går, vist nok - og i morgen vil det regne igen. Nye søer og vandløb er opstået inde på land - især på de brakmarker, som en senere fyret fødevareminister tillod landbruget at pløje op for et par år siden. Nu betaler industribønderne grådighedens pris.

For en søndagssejler er alt det vand ret besværligt, eftersom det aldrig er rart at få det i hovedet, mens det ankommer oven fra. Så hellere nogle friske saltvandssprøjt under en blå himmel i frisk vind.

I de korte pauser mellem regnskyllene kan der blive tid til nogle småture på Sakskøbing Fjord - som regel ukristeligt tidligt om morgenen, når Fruen er lokket på morgenroning af drengene i Saxkjøbing Roklub.

Det er herlige morgener - ærligt talt. Stille at glide ud af havnen og møde morgenfiskerne og gøre sig en smule nyttig ved at fotografere roerne til klubbens hjemmeside.

Stemningen på fjorden en sådan morgen kan jeg ikke beskrive, men billederne af de frodige bredder, skovene, husene og markerne i lyset mellem brudte skyer og spejlingerne fra det blanke vand giver dagene derhjemme en ny dimension. Du har sejlet en smule og set din egn fra vandet - også i dag.

 

Større billeder


Askø Havn 2. september.


Udsigt fra Askø mod Lindholm og Fejø, 2. september.


Oreby Bro 25. august.


Vi frygtede brand i de smukke huse ved Oreby, men røgen kom "kun" fra en bunke affald.


Morgentåge over Maltrupvænge, 23. august.


Sakskøbing Fjord, 23. august.


23. august, før tågen lettede.


Efter 10 dages regnvejr vovede "Esther" sig ud i fjorden en tidlig morgen, 15. august.


En lysning i vejret 15. august forsvandt, - og det regnede igen.


Meget tidlig morgen 18. august.


Meget tidlig morgen 18. august.


Sol over markerne 18. august.


Fruen ror med drengene 18. august.


Til sidens top