Forår 2014

Større billeder


Toppet lappedykker inderst i Sakskøbing Fjord.


KULMAND-S med Femø Kirke i baggrunden - 1. juni 2014.


Ved indsejlingen til genvejen øst om Askø. Man kan sejle "på instrumenterne", som det ses.


Hvis Sakskøbing Bådelaug og Bandholm Sejlklub har fordelt udsætningen af mærker, tyder meget på, at Sakskøbing Bådelaug har været rettidige i år. Sakskøbing Fjord er afmærket med nye bøjer.

Til sidens top

Hvor er KULMAND-S

1. juni

Fra pålidelig kilde i Sakskøbing Bådelaug meldes sømærkerne, herunder antagelig KULMAND-S, øst om Askø på plads nu, hvor vi går ind i den første sommermåned efter kalenderen. Bandholm Sejlklub og Sakskøbing Bådelaug har ikke besvaret e-post'erne. Man må ty til "gode forbindelser" her på Sydhavsøerne for at få noget at vide.


Hejren lurer ved bredden i Sakskøbing Fjord 1. juni.

For at være helt sikker genoptoges jagten på KULMAND-S på denne vindstille dag. Fem knob ud af fjorden og selvstyreren sat på Lindholm indtil skogrund ved Oreby Rende. Her lyste den første sideafmærkning rødt i et begyndende solskin.

Mærkerne var sat ud, og vejret skiftede symbolsk fra overskyet til næsten skyfrit, mens "Esther" listede nord på langs Askøs og Lilleøs kyster. Der var oven i købet tid til at lede efter den sten, som jeg ramte for et par år siden. Den sås ikke i det stille og klare vand på den angivne position. GPS-nøjagtigheden var godt fire meter.

Længdere ude rejste KULMAND-S sig over det blanke vand med sine to nedadvendte koste. Femø lå solbadet ude i det blå. Dette smukke syn var alene sejlturen værd. Men hvor længe kan man blive ved med at trætte den udholdende læser. "Søndagssejleren" er ikke, hvad den har været. En dag må det holde op. Måske forsvinder den ubemærket - savnet af ingen.

20. maj

Det er altid dejligt at sejle, men det er endnu bedre at have et "fornuftigt" formål med sejlturen - gæster, som får del i oplevelsen, eller opklaring af et mysterium, som for eksempel: Hvor er KULMAND-S blevet af?

KULMAND-S er sydbøjen nordligt på den normalt afmærkede sejlrute øst om Askø. Søkortet oplyser, at ruten er afmærket fra 1. maj til 1. september, og at det er Sakskøbing Bådelaug og Bandholm Sejlklub, som har påtaget sig opgaven for Guldborgsund Kommune.

Da sejlturene med Birtes veninder 16. maj fra Femø til Fejø og tilbage igen blev planlagt, gik vi ud fra, at der var mindst seks sømil at spare ved at sejle øst om Askø, når "Esther" skulle sejles fra Femø til Sakskøbing. Det indgik i beregningerne, at sejladsen skulle være afsluttet inden mørkets frembrud og tids nok til, at det stadig var lyst under tog- og bilturen fra Sakskøbing via Toreby Sejlklub til Hjelm.

Tog og bil behøver ikke dagslys, men det gør sejlads i Sakskøbing Fjord. Der var dog rigelig tid til at sejle vest om Askø, hvis søen ikke havde været rolig nok til at sejle på instrumenterne ad genvejen, der jo viste sig ikke at være afmærket.

De kommende småture fra Sakskøbing har fået et fornuftigt formål ud over det rekreative: Jeg vil finde KULMAND-S. Mærkerne må jo komme på et tidspunkt. Sejlklubberne er tavse på spørgsmålet via e-post om, hvornår det sker.

I dag var søen helt rolig. Træer og siv spejlede sig i Sakskøbing Fjord. Jeg behøvede ikke at gruble over, hvilke sejl, der skulle sættes, hvilket i øvrigt sjældent er et problem: De bliver nemlig ikke sat.

Der er omkring 14 sømil frem og tilbage fra Sakskøbing til Skogrund sydligst på ruten. Det overvejende selskab undervejs var spredte småflokke af knortegæs, enkelte skarve, der lurede på vandet og de trofaste gravænder overfor Oreby Bro. Henne ved Skogrund spejdede jeg nord på over det flade vand. Ingen KULMAND-S længst ude. Ingen mærker i dag.


KULMAND S, waypoint og sydbøje, fotograferet i sommeren 2013.

 

Større billeder


Jagten på KULMAND-S er forbi 1. juni. Her står sydbøjen, hvor den skal - med ca. en måneds forsinkelse.


Lilleøs kyst 1. juni.


Inde over Lolland er vejret stadig gråt.


Klyde i vandkanten ved Oreby Bro 1. juni.


Tomt vand 20. maj. Her skulle mærkerne for genvejen øst om Askø have været siden 1. maj.


Ved Maltrup Vænge 20. maj.


Sakskøbing 20. maj efter en kort aftentur med 3 knob i snit.


Med kyse på i Sakskøbing 21. maj.

Til sidens top