Vinter 2015

Større billeder


Birte tager vesten på i Nyaungschwe, før vi sejler ud på Inle Søen.


Der pumpes og lænses under presenningen.


Nu er "Esther" parat til resten af vinteren.


Man kunne godt ønske, at disse to billeder stammer fra "Esthers" kahyt, men det gør de ikke. Det er norske Svein Flusund fra Arendal, som ejer den restaurerede Bandholm 26, der ligger i Stavern - og er til salg.


Under denne midlertidige presenning overlever "Esther" forhåbentligt vinteren. En kraftigere presenning ligger parat på græsset derhjemme.

Til sidens top

Det nye år

31. januar

En usædvanlig våd januar er omsider til ende. Januar er ikke årets mest charmerende måned, men det lader sig af og til udvirke at forlade det danske vejr og søge adspredelser længere mod syd. Således også i år, hvor 14 dage forløb i varmt og oftest solrigt vejr i Myanmar, det tidligere Burma.

Her kunne man studere sejladsen på den vældige flod Irrawaddy, som afvander store dele af Myanmar og dele af Himalaya. Ved Mandalay flyder vandet syd på med omkring tre knob, og floden er livligt trafikeret af godspramme, fragtskibe af orientalsk konstruktion, enkelte passagerbåde og talrige af Myanmarks karakteristiske lange træbåde med en primitiv påhængsmotor, der som regel kan høres mange kilometer væk.

Fra "Karaweik Mobile Hotel" kunne vi følge livet på floden døgnet rundt. Hotellet er en flydende "rædsel" i dårlig smag, men flot og prangende efter sydøstasiatisk målestok. To gevaldige dragehoveder udgør stævnen på denne flydende katamaran på tre etager over vandlinien med restaurant og værelser.

Bortset fra strømmen byder flodsejladsen på Irrawaddy tydeligvis ikke på sømandsskab af mere end gængse færdigheder - lige bortset fra sejlads i de sorte tropenætter. Lyssætningen på flodens skibe mangler helt eller består af et enkelt lys - undertiden et grønt eller rødt blink. Man må orientere sig efter lyden, hvis skipperen da kan høre andet end sin egen larmende maskine. Ude i nattemørket hørte vi trafikken men så kun meget få lys.

En prøve på sejlads med de lange, slanke træbåde fik vi på Inle Søen sydøst for Mandalay. Vi hyrede en båd med skipper og blev sejlet fra Nyaungschwe og ud i Intha-folkets "land" i søen. Flydende øer og byer, bygget på pæle, udgør fiskernes og bøndernes verden. Al færdsel sker på vandet.

Vand var der også, da vi var vendt hjem til januars sidste dage. Det stod på marker og i grøfter, og nede i "Esther", hvor jeg frygtede for en regulær oversvømmelse, selvom presenningen var blevet fordoblet.

Dørken var imidlertid tør nok, kunne man se fra cockpittet under presenningen, men lænsepumpen kom alligevel på hårdt arbejde - i lang tid. Pumpe - pumpe. Der er stadig længe til foråret, men gensynet med det gamle skib føjede sig til den store oplevelse, det altid er at komme hjem til et dejligt og frit land.

Billed-album fra Myanmar (link)

31. december

Som skrevet, er det Roger fra Norge, der holder modet oppe med bl.a. denne besked: "Hyggelig at du fortsetter dine fortellinger her, og bli nevnt på siden din". Siden er der oven i købet kommet en dansk læser på banen: "Jeg har netop opdaget, at du har genoptaget dine beretninger, jeg har gennem et par år jævnligt fulgt med i dine beskrivelser af jeres ture i de danske farvande.

I sommer ankom vi til Faaborg om eftermiddagen hvor i tilsyneladende var afsejlet først på dagen.

Din side opdagede jeg for et par år siden, da vi købte vores LM 26, og en søgning på emnet ledte til en historie om din brors nyindkøbte båd. Så det er ikke kun i Norge, at der er interesse for dine historier:-) Mvh Søren B.

Det varmer nytårsaftensdag i gråt, diset vejr efter et par dage med sne og sol.

Roger fra Norge har desuden sendt billeder af den Bandholm 26 i Stavern, der vakte hans interesse for bådtypen. Billederne stammer fra salgsannoncen, som Svein Flusund har lagt på Internettet.


Instrumenterne og "Thorvald" er bragt hjem i vintervarmen. Det er tiden, hvor waypoints og ruter på kortplotteren skal overføres til Mac'en. Her kan sommerens sejladser desuden forberedes med nye ruter og waypoints. Spørgsmålet er blot - som det plejer at være - om det overhovedet er nødvendigt at skifte data på GPS-plotteren. Sommertogtet plejer jo at følge de samme ruter, og sejladserne fra Sakskøbing foregår som regel i kendt farvand.

 

 

Større billeder


Fra Nyaungschwe i Myanmar kan man sejle ud i Inle Søen, hvor Intha-folket lever og bor.


Her ses en af de berømte Intha-fiskere.


"Gade" med højspændingsledninger i Nan Pan.


Hjemme igen. "Esther" er blevet tømt for regnvand, der er løbet ned i sumpen, før en ekstra presenning blev lagt over hende.


Svein Flusunds BA 26 i Stavern, Norge >>

Til sidens top