Efterår 2017

Større billeder


"Esther er godt pakket ind 16. november.


En grundig højtryksspuling er overstået.


De nye bukke fra Holbæk sættes på plads 27. oktober.


"Esther" hejses på land 28. oktober.


Birtes båd i Sakskøbing. 21. oktober. Foto: Birte.


"Esther" på vej mod mastekranen i Toreby Sejlklub, 21. oktober.


"Mette Pan" lodser sand, 9. oktober.


Pandebjerg gods i oktobersol, 9. oktober.


Oreby Rende 16. september.


Stemmetofte Østbøje nedlagt af tang. 16. september.

En enkelt sky over Lindholm 3. september.


Havnehøkeren på Femø 3. september. Købmanden har sagt op til oktober.


Fruen og to gange Karen overhaler John.

Til sidens top

Øer og vinterhavn

16. november - pakket ind

Omsider lykkedes det at skærme den gamle dame, "Esther", mod efterårets og den kommende vinters regn og sne - håber jeg. I hvert fald er båden pakket ind i den nye og større presenning, der blev lagt op i dag, efter at lænsepumpen havde tømt sumpen for det sidste regnvand i denne omgang.

Det har været en snavset affære at få gjort sejlbåden nogenlunde vinterklar. Det er ikke just drikkevand, der samler sig nede i rummene under dørken, og begge pumper - den lille 12 volts, og den kraftige 220 volts, fungerede ikke ude i havnen. Den kraftige pumpe måtte derfor en tur hjem på "værkstedet", før den i dag kunne lænse hurtigt og næsten i bund.

Motoren er også parat til vinteren. Den fik kølevand fra en slange til søvandsfilteret og blev kørt varm for siden at blive forsynet med kølevæske. Diseltanken er fyldt op til randen for at forhindre kondensvand og dermed udbrud af den frygtede dieselpest i vinterens løb.

Kahytten ser ikke godt ud her midt i november. Fugten har sat sit præg. Sejl, hynder, tæpper, maling, rengøringsmidler, bomtelt og andet grej er pakket i poser og kørt hjem til "Hønsehuset", hvor sorteringen til de tørre hylder i udhuset kan begynde. Det tager sin tid på de kortere og kortere dage. Dem er der til gengæld mange af forude, idet "Esther", som nævnt, skal blive på land i nogle lune forårs-uger for at gennemgå en slags restaurering ude og inde før søsætningen en gang i maj eller juni 2018.

28. oktober, på land

I skyggen af den varslede storm, "Ingolf" er begge sejlbåde sikkert anbragt på land i Sakskøbing og Sundby.

Birtes båd blev 27. oktober hejst op efter en heftig regnbyge fredag morgen og sat ved træbukkene på gruspladsen i Sakskøbing. Ikke solidt nok, syntes vi. Fruen konfererede telefonisk med Biltema i Næstved om to indstillelige metalbukke. De sidste to fandtes i Holbæk, oplyste en venlig dame. Dem hentede vi straks - i Holbæk, et par timers kørsel nord på. Sidst på eftermiddagen stod båden solidt med de nye bukke anbragt.

"Esther" nåede op på land i et blæsevejr lørdag formiddag efter en kort runde ud i sejlrendens toppede bølger. Meteorologerne har varslet både storm og højvande 29. oktober, hvor de sidste både skal på land i Toreby Sejlklub.

Den gamle Bandholm 26 bliver 50 år næste år. Det er derfor planen, at træværk, dæk og kahyt - omsider - skal have en grundig restaurering, hvilket vil medføre, at "Esther" må tilbringe en måneds tid ekstra på land i foråret 2018.

Vejret i marts og april plejer at være for koldt til, at man i ro og mag kan arbejde med sandpapir, lak og maling. Vi vil derfor finde en vognmand, som kan hejse båden op på ladet og fragte den fra vinterpladsen og hen til søsætningskajen en gang i maj, når jubilaren ser hæderlig ud - også tæt på, denne gang.

21. oktober, masterne

Om en uge skal bådene på land. Der var derfor ikke mange dage at vælge imellem til demonteringen af masterne på Birtes lille Siena og den snart 50 år gamle Bandholm 26. Men et usædvanligt smukt og næsten varmt oktobervejr gjorde valget let i dag.

Vi begyndte i Sakskøbing. Den lille polske sejlbåd er ikke rørt meget i sommer. Motoren gik trægt i gang og røg lidt, men spandt atter, efter at kølevandet var hjulpet på vej med et stykke ståltråd. Henne ved roklubbens ponton kunne vi lodse hynderne, og under mastekranen lykkedes det at få masten i land og siden anbragt i sejlklubbens nye masteskur ved vinterpladserne.

Så blev det Toreby Sejlklub, hvor kranen var ledig. Fruen passede håndsvinget, en øvelse, der giver god motion med risiko for at få en regulær tennis-arm. Man skal dreje mange gange pr. meter på den kran.

Vi hejste masten direkte ned på mastevognen og kørte den til den sædvanlige bekvemme plads nederst i masteskuret. Svært tilfredse med os selv, kørte vi hjem i solskinnet og de godt 14 graders varme på denne flotte efterårsdag.

9. oktober, Guldborg Sund

I Toreby Sejlklub er omkring halvdelen af bådene allerede sat op på land for vinteren. Det skete i weekenden - hovedsagelig lørdag, hvor regnen trommede ned det meste af dagen. Men der er stadig knapt tre uger, indtil "Esther" skal hales op.

Måske var det sæsonens sidste korte sejltur, som fandt sted i dag i kølig og klar luft - frisk til hård - fra nordvest med skum og bølger på Guldborg Sund.

Ved Hjelm Bådelaug søgte jeg ind, så langt dybden rakte, og ved 1,3 meter var der stadig et godt stykke vej ind til bådebroen. Imens passerede "Mette Pan" ude i sejlrenden for fuld fart efter mere sand ude til søs.


Toreby Sejlklubs lille blad er netop blevet trykt. Hent det som pdf - åbner i nyt vindue.

16. september, vinterhavnen

Mange dages regnvejr holdt pause i dag. "Esther" er tømt for vand i rummene under dørken. Et hæderligt vejr blev udnyttet til årets sejltur fra Sakskøbing til Toreby Sejlklub. Med en sydlig vind, op til seks-syv sekundmeter, kom genuaen i brug i Oreby Rende, indtil kursen blev lagt nordover ad det bugtede løb mellem de lave grunde øst for Askø.

Efteråret kan føles her midt i september. Vandet var 12 grader og luften en anelse lunere. Enkelte motorbåde var ude med skipper og gaster godt gemt inde i kahytterne. Svend og jeg udstod det kølige vejr i cockpittet, godt klædt på.

Nu er "Esther" fortøjet på den faste vinterplads indtil bådoptagningen sidst i oktober. Der kan komme gode dage med ture på det rolige Guldborg Sund. Hvem ved. Ellers er facit for sejlersæsonen 2017 ikke opmuntrende. Vejret har været omskifteligt - som regel elendigt, men mange fine dage er heldigvis udnyttet til sejlture i det sydlige Smålandsfarvand.

De længere ferieture er desværre fortid også i år, og sandt at sige er savnet til at overse. Man er ikke ung længere, og mange af de tidligere sejlture forekommer rent ud sagt dumdristige set i erindringens lys.

3. september, ø-hop

Mens "Sabines" skipper og "søndagssejleren" leder efter et hul i vejrudsigternes regnbyger og blæsevejr til den årlige ø-tur, var trafikken til søs usædvanlig tæt søndag den 3. september.

Årsagen var den enkle, at vejret for en gangs skyld var velegnet til motorbåde og pensionister i gamle sejlbåde. Næsten ingen vind og sol med skyer og en enkelt lille byge langt væk - ude i horizonten inde over Lolland.


Efter et smut ind til Blans mødte jeg marsvinene. To eller tre små hvaler, der nåede ind under "Esther" på deres vej østover.

Tykke humbler af Fruens rugbrød og hendes stærke kaffe blev søndagens "brunch" ombord under den 32 sømil lange rundtur til Blans, Fejø og Femø.

Om et par dage - hvis vejret arter sig - gælder det øerne derude endnu en gang. Dem bliver man aldrig træt af.

5. september på fjorden

Sejlturen med Tonny er aflyst. Regn og blæst er sat på vejrudsigten for den kommende uge. Vi sejler for vor fornøjelses skyld ikke for præstationens.

Men netop i dag viste september sig fra sin smukkeste side med svag vind, og sol og varme om formiddagen, og Fruen roede ud med to gange Karen, og Jørgen i det røde sejlskib luntede atter ud i fjorden, hejste et sejl og kastede snøren ud.

Nu afventer vi så de bebudede regnvejsdage i håbet om en enkelt pause med godt sejlervejr, så "Esther" med Hans og Svend som passive gaster kan sejles de 26 sømil til Toreby Sejlklub.

Større billeder


Kajakroere todser modvinden i indsejlingen til Toreby Sejlklub 28. oktober,


Ny vinterplads i år.


På vej mod roklubbens ponton for at lodse hynder og andet grej 21. oktober. Foto: Birte.


Toreby Sejlklub, 21, oktober. Foto: Birte.


Mastevognen står parat 21. oktober. Foto: Birte.


Fragtskib på vej mod nord. 9. oktober i Guldborg Sund.


Frisk vind ved Løgnoret.


"Mette Pan" passerer forbi ved Hjelm Bådelaug 9. oktober.


Et sidste blik mod Sakskøbing 16. september.


Guldborgbroen 16. september.


Lappedykkerens unger er blevet store. 5. september i Sakskøbing Fjord.


Indsejling til Blans 3. september.


Marsvin til bagbord.


Og til styrbord.


To marsvin til styrbord 3. september.


Halvtom Dybvig Havn.


Femø med "Det gule Pakhus".

Til sidens top