Efterår 2018

Større billeder


7. oktober i Toreby Sejlklub.


26. oktober. Birtes båd kommer på land.


"Esther" er på vej op.


På vej over Smålandsfarvandet 6. oktober.


Den sorte prik viste sig at være en fiskerjolle.


Gamle spor på kortplotteren var nyttige vejvisere.


Der var lukket og slukket på Guldborgbroen, da jeg anduvede.


29. september: Familien beundrer "Esther" i Sakskøbing Havn.


Til sidens top

50 året 2018

27. oktober

Nu står begge sejlbåde på land, i Sakskøbing og Sundby - Lollandssiden i Nykøbing F. Klodset godt op med nye bukke til den lille i Sakskøbing og delvist nymalede træbukke i Toreby Sejlklub. Resten males i de kommende dage.

Et kraftigt højvande i den snart forgangne uge havde løftet Birtes sejlbåd op over sidelinerne, og efterfølgende var båden sænket ned over den ene line, der lå stramt under den mellem påhængsmotoren og kølen. Det kneb med at få vristet båden ud af linens klør tidlig morgen 26. oktober. Motoren kunne hjælpe til, og båden blev sejlet til ponton'en, hvor Kurt i den vældige kran hev båden tilvejrs og satte hende i gruset mellem de blå bukke fra Biltema i Holbæk.

Lettere gik optagningen 27. oktober i Toreby Sejlklub, hvor "Esther" gled til kaj i et let opskud og hjulpet ind af en kollega fra "Vikingen" ovre på Falster.

Vejret var koldt og blæsende denne lørdag. Til gengæld var klubhuset lunt og velforsynet med kaffe og morgenbrød. Du kan se en billedserie fra dagen HER - åbner i nyt vindue.

Nu kan man så gentage de mange opgaver, der venter: Oprydning, motorkonservering, hjemkørsel med alt grejet og siden rengøring i de tomme kahytter. Og en gang i vinter eller i foråret 2019 - kan man - som tidligere år - remse alle de gøremål op, som man ikke nåede trods den stålsatte vilje.

6. oktober

Rekord-sommeren slipper os ikke så let. Det viste vejrudsigten - og vejret - i dag, med op til 18 grader og stort set vindstille og sol. En sådan varme sent på året giver tåge og dis.

Og denne lette dis lå over Sakskøbing Fjord og Smålandsfarvandet, så himmel og hav sine steder gik i ét. Hvide og sorte prikker oppe i luften viste sig at være svaner og knortegæs i store flokke på vandet, når "Esther" nærmede sig undervejs til vinterhavnen i Toreby Sejlklub.

Herover sidder Thorvald, som var eneste passager på den 26 sømil lange sejltur. Hans måtte melde afbud på grund af sygdom.

Et marsvin dukkede op foran båden ude ved "Kulmanden", men forsvandt hurtigt igen. Kort efter viste den lille hval sin gråblå ryg agterude.

Henne ved Guldborgbroen var alt lys slukket. Hvad nu? Er broen spærret af reparationsarbejde? I så fald ville jeg sejle til Gåbense og ringe efter Fruen. På telefonen fik jeg åbnet for "Efterretninger for Søfarende". Ingen efterretninger om Guldborgbroen. Da jeg så op, blinkede to lys. Reddet. Klokkerne ringede, Broklappen rejste sig. Lysene blev faste. Fuld gas forbi, med smil og vink mod vinduet, hvor brovagten måske kiggede ud.

Birte ville gerne vide, hvor varmt vandet var ved Gulborg, idet hun til morgen var hoppet i sammen med en halv snes andre modige folk, tilknyttet vinterbadernes klub, "Fem kolde tær". 10 grader, sagde jeg i telefonen. Hun spurgte om det flotte skib "Albert Johannes" stadig lå i Guldborg. Vinterbaderne havde lokket et par af besætningen til at deltage i badningen. Eneste "badende" på "Esthers" tur i Guldborg Sund var en sæl, der to gange stak hovedet nysgerrigt op over vandoverfladen.

"Albert Johannes" var nået til Nykøbing, da "Esther" gled ind i havnen. Her må det hollandske skib afvente Frederik IX' Bro's åbning efter weekenden. Den er nemlig lukket for gennemsejling i dag og i morgen på grund af reparationsarbejde.

Oktobervejr

1. oktober:

Et par franske visitter i "Esther" er, hvad det er blevet til gennem sommerens sidste tropedage. Svedende har vi måttet gribe malerpenslerne for at rette lidt op på huset og havemøblerne i Hjelm. Det tog en måneds tid, og så var vi pludselig i september - i Grækenland, hvor Danmarks næststørste roklub - Tolo Roklub - befinder sig.

Fruen roede 150 kilometer med de vante rokammerater i septembers første uge, hvorefter vi lejede en bil i Athen og kørte nord på mod grænsen til Albanien.

Nu er det oktober. Efterår. Troperne har forladt os. Vi genkender igen det danske vejr med blæst og byger og kølige dage og nætter. Det er tid til årets sidste længere sejlads, fra inderhavnen i Sakskøbing til Toreby Sejlklub, hvor vinterstativet venter.

26. oktober skal Birtes "forsømte" båd på land i Sakskøbing, og dagen efter er det "Esthers" tur i Toreby Sejlklub.

 

Større billeder


Fra bådoptagningerne i Sakskøbing 26. oktober.


"Esther" venter på kranen, 27. oktober.


På land for vinteren.


Udsejling fra Sakskøbing i let dis 6. oktober.


Et sidste kig tilbage i år mod Sakskøbing Fjord.


Guldborgbroen. Endnu er lysene slukket.


"Albert Johannes" er ved at lægge til kaj i Nykøbing.


Det er sommervejr. Indian Summer i oktober.


Til sidens top