Maj 2016

Større billeder


En af gæsterne går agterud efter øl.


Marie, til venstre, og hendes kammerat, Alfred.


Vor datter Sara styrer "Askø" med svigersøn og Birte ved årerne.


Dybvig Havn 6. maj.


Sakskøbing Fjord, 6. maj.


Svend styrer gennem Guldborg Sund 5. maj.


Skarve ud for Hjelm ved Guldborg Sund 5. maj.


Birtes billede af ankomsten til Sakskøbing 5. maj.


Kurs mod nord i Guldborg Sund 4. maj.

 

Til sidens top

50 året 2018

19. maj - flere gæster

En 30 års fødselsdag i bekendtskabskredsen skulle fejres med en sejltur til Oreby, og "Esther" var med som hjælp til denne transport. Festklædte unge mennesker entrede båden ved roklubbens bro, og så bar motor og strøm selskabet ud til lidt løjer i solskinnet ved Oreby.

Mens fødselsdagsselskabet morede sig i land, blev Fruens nysyede og nystrøgne gardiner monteret i kahytten.

Til hjemturen blev "Esther" godt fyldt op af yngre damer, der tydeligvis foretrak at sejle med "veteranskib" fremfor med roklubbens kvikke motorbåd, som fødselarens far, Svend, bestyrede. Det var jeg ikke ked af.

12. maj - gæster

Barnebarn Marie og hendes kammerat Alfred ville gerne en tur ud på den blanke Sakskøbing Fjord, mens forældrene, vor datter Sara og Niels, roede en tur med Fruen.

En ny lyd blandede sig med motorens brummen, da vi sejlede til Oreby Bro, og herude viste lyden sig at være en alarm fra motoren, at den var løbet varm. Mon ikke? Kølevandet kogte i det interne system. Og havvand kom der ikke ind i det eksterne.

Man bliver en smule bleg efter en sådan opdagelse. Nu blev vandslanger og søventil undersøgt. Intet unormalt. Så blev det impellerens tur med en bakke anbragt under motoren, så tabte skruer ikke gik til bunds i sumpen. Impelleren var kaput.

Man bør jo altid have en reserve-impeller ombord, således også på "Esther". Jeg vidste oven i købet, hvor den lå. Den blev monteret - med rystende hænder - to gange, da en løsreven stump sad tilbage efter første forsøg, som ikke gav særlig meget kølevand i udstødningsrøret agter.

Men nu løb kølevandet i rigelige mængder, og vi fortsatte togtet indad igen fra Oreby mod inderhavnen på denne smukke lørdag, hvor mange var ude at nyde vejr og vand og fjord.

6. maj - Dybvig Havn

Ingen vind - og efterhånden meget svage luftninger under en bå himmel. Det er ikke et vejr for rigtige sejlere. Alligevel sås flere sejl over Smålandsfarvandet blandt de mange fiskejoller og så var der jo også de sindige søndagssejlere, som lod motorerne om slæbet. Jeg var ikke den eneste i dag.

Med 5 knob og en smule strøm i ryggen strøg "Esther" afsted over fladt vand mod Dybvig Havn på Fejø, som lå solbeskinnet og halvtom og indbydende til et par overnatninger, hvis tiden var til det, og der fandtes en polar-sovepose ombord. Det gør der ikke.

5 knob var også, hvad Eigild fra Saxkøbing Roklub præsterede i sin kajak for udadgående, da jeg ville passere ham, for at han ikke skulle have motorlyden brummende hele vejen ud. Endnu en gang blev fartbegrænsningen overtrådt, og denne gang var der ikke, som tidligere år, råb fra land om at overholde reglerne på fjorden.

Ved Lindholm mødte jeg Askø-færgen, som slet ikke sejler her normalt. På VHF-radioen havde jeg set, at kun Fejø-færgen og Askø-færgen var synlige i farvandet. Altså blev der sejlet efter en nødplan uden Femø-færgen, og folk fra Askø måtte finde sig i at blive bragt til Kragenæs i stedet for Bandholm.

5. maj - Sakskøbing

For et par magelige ældre herrer kunne vejret på befrielsesdagen 2018 ikke være bedre. Næsten vindstille, solskin og varmt - op til 19 grader. Svend fra Saxkjøbing Roklub var atter med på turen de ca. 26 sømil fra Toreby Sejlklub til Sakskøbing inderhavn - til sommerpladsen - i god tid i år.

Guldborgbroen har fået et display, der viser, hvornår broen åbnes næste gang. Da vi anduvede stod der klokken 12.00 på broen. Signalmasten var sort, og klokken var ti minutter i 12. Vi kunne godt vente, men pludselig gik broen op. Signalerne var stadig slukket, men efter nogen tid tændte den kvikke brovagt tre faste lys. Så sejlede vi i hælene på en vældig motorbåd under den rejste klap - 7,1 knob - med strømmen agten ind. Lidt gadedreng er der stadig i én.

Rorpindspiloten blev afprøvet med kursen sat på den grønne bøje ved Vigsø Skal. I den svage vind viste piloten sig driftsikker, mens der tidligere år har været lidt "slinger i valsen". Man skal nok give instrumentet et lille slag for at få det indbyggede kompas til at virke.

Mærkerne øst om Askø er sat rettidigt ud i år. Ligeledes kostene ind gennem Sakskøbing Fjord, selv om vi havde svært ved at få øje på dem i solskinnet.

Ved en lille bådebro længst inde i fjorden ventede Svends hustru længselsfuldt på vor ankomst, og i inderhavnen stod Fruen med savnet og et fotoapparat.

4. maj - masten rejst

Guldborg Sund igen. Årets første lille prøvetur. Virker det hele mon. Man glemmer nemt de faste rutiner over en lang vinter. Hynderne, rorpindspiloten, pulverkaffen og frisk drikkevand i dunken.

Strømmen gik en knob mod nord og gav en stille sejlads med 5,5 knob i svag modvind. Rapsmarkerne er ved at springe ud. Byggen er dukket op af mulden, lysegrøn i lige, smalle rækker.

Det lykkedes i går at få sat en stige op på fordækket og kravle op ad den og sætte Jem & Fix' flagline på plads under salingshornene til klubstander og broflag.

 

Større billeder


Gæsterne går ombord, 19. maj


Plads til to på fordækket.


Fem damer i cockpittet, 19. maj ved Oreby Bro.


Lappedykker 14. maj


Strandskader 14. maj


Birte fotograferede "Esther" for udadgående uden kølevand. . .

. . . og indadgående, med kølevand.


"Esther" 12 maj. Foto: Birte.


Påhængsmotorerne på de to røde sejlbåde er stjålet. Tyvene har også været ombord på Birtes båd i midten, men motoren sidder fast. Der skulle værktøj og kræfter for at skrue den på, og tyvene har sikkert opgivet at få den af.


Her er vand. Smålandsfarvandet, 6. maj.


Fire knortegæs blandt de mange, som lå spredt over vandet 6. maj.


Fejø-færgen, "Christine" passerer Fejø Kirke på vej til Femø, 6. maj.


God plads i Dybvig Havn på Fejø 6. maj.


Nykøbing 5. maj.


Dansk Sejlunions ankerbøje ved Sønderskov, Guldborg Sund, 5. maj.


En af de mange hornfiske-fiskere, her ved Orebygård i Sakskøbing Fjord, 5. maj.


Indsejlingen til Sakskøbing 5. maj.

Til sidens top