Sommer 2006


Dette forladte monstrum med gravko og advarselslys ligger ved vestbøjen syd for Guldborg - uden for sejlrenden. Skal der graves? Uddybes? Når maskineriet mon ned syd for Frederik Den IX's Bro, hvor dens aktiviteter kunne være påkrævet?


Mit flydende kolonihavehus i Guldborg - med musik og hjemmesideredigering. Guldborg Campings hotspot rækker imidlertid ikke så langt som til lystbådehavnen.


Sommer er det blevet, og på billedet herunder står "Ester", som Ejvind og jeg mødte på Fejø i 2005, ud i Smålandsfarvandet. Mon ikke det flotte skib skal endnu en tur til Dybvig Havn på Fejø weekenden over?


Ederfugle på flugt fra "Esther" tidlig morgen,


Claus Petersen, kasserer i Hjelm Bådelaug, er på vej efter "Søndagssejleren" til årets generalforsamling.


For anker, mens generalforsamlingen afvikles i land.


Coasteren "Vitta Theresa" blev passeret om styrbord, yderst i sejlrenden på næsten plan læns.


Guldborgs kyst præges i stigende grad af velhavere, som ønsker "havudsigt".

firkant Dage på Guldborg Sund

9. juni
Sommerens første højtryk ligger gunstigt for vejret i de kommende dage. Sol og svage vinde og temperaturer op til 25 grader. Det er ikke andet at gøre end at stikke ud med "Esther", alene, da Fruen er for ung til at gå på efterløn. Hun slider weekenden over på Frederiksberg Hospital.

Kalenderen er ikke tom i disse dage. I morgen er der generalforsamling i Hjelm Bådelaug, og da jeg skal aflægge en beretning om året, der gik og er forpligtet på alle måder, måtte jeg sende laugets effektive kasserer og fritidsfisker en mail: Måske når jeg ikke helt ned til Toreby Sejlklub i tide inden klokken ni lørdag morgen. Mon du kan sejle ud at hente mig på et par meter vand ud for bådelauget? Jeg sejler uanset vand og vind, meddelte Claus.

Derfor ligger "Esther" lige nu i solskinnet og det blå vand i Guldborg, hvor natten skulle blive mellem fem og 10 grader. Det er ligemeget. I morgen klokken syv sejler jeg ned til Hjelm Strand og ringer efter Claus. Så kan vi begynde møderne i land.

Eftermiddagen igennem fortsatte forsøgene med at få gjort "Det levende Søkort 2006" i stand til at håndtere GPS-links. Man skal ikke stole på installationen men kopiere mappen GPS-links direkte fra CD'eren til C-drevets programmappe. Det gjorde jeg. Alligevel virkede overførslen af waypoints ikke fra Garmin 120 - derimod fra "Det Levende Søkort 2", der henter "user.mdb" over. Denne lille database var velforsynet med waypoints fra "Det Levende Søkort 2" og var kopieret over i 2006-udgaven. Med lodder og trisser går det efter privatiseringen af "Det Levende Søkort".

Markøren danser atter rundt på skærmen, når GPS-kablet er sat i. Nu må man vist til at kigge nærmere på system-opsætningen. Windows er "noget lort" for mac-brugere, men jeg finder nogle musedrivere, hvoraf en er aktiv på COM1-porten. Den bliver deaktiveret, og markøren holder sig i ro - aktiveret via en USB-port.

Forsøgene på at overføre waypoints fra GPS til computer mislykkes igen, men pyt. Det vigtigste er, at alle nye waypoints kan oprettes i "Det Levende Søkort 2006" og herfra overføres til GPS. Du kan have flere "user.mdb" liggende på computeren - med forskellige sæt af waypoints. De data, som skal bruges i "DLS", skal blot anbringes i mappen "Det Levende Søkort".

Sommeren står stadig let diset og lun over Guldborg Sund ved aftenens begyndelse. Henne i "Lagunen" er der fyldt op af mad-gæster. Her i kahytten har en stump kylling simret en god halv time på gasblusset. Det styrker sammen med den stærke pulverkaffe og visheden om, at GPS-forbindelsen er begyndt at virke, og at jeg ved, hvorfor.

10. juni
I dag kom sommeren. Natten var kold, og spritvarmeren fik lov at brænde en stund, tidlig morgen før solen var stået rigtigt op. De flammer, jeg troede stod op fra ovnen, var spejlinger, viste det sig. Den brænder lavt og varmer højt oppe i kahytten, mens fodkulden stadig hænger over dørken.

Sommervarmen lagde sig over Guldborg Sund ud på morgenen som en let dis. Det var havblik. En stund sad jeg på fordækket og lod motor og ror passe sig selv. Man hørte næsten kun bovvandet her fremme. I denne stjernestund rejste et marsvin sin sortgrå ryg op af vandet tre gange lige foran "Esther", og længere nede i sundet flygtede flokke af ederfugleunger - en sværm af "børnehaver".

Ud for Hjelm Bådelaug kastede jeg anker på et par meter vand. DMI's vandstandsprognose viste i går på internettet, at vandet ville stige i løbet af formiddagen. Den nordgående strøm i Guldborg Sund fik "Esther" til at ligge skråt for ankeret, og roret blev sat, så hun lå skråt mod land. Ankerkuglen kom op, og jeg ringede, som aftalt, til Claus, som sejlede ud og hentede mig ind på land til bådelaugets generalforsamling.

Midt på eftermiddagen blæste en let sydøstlige brise, da Claus sejlede mig tilbage til "Esther". Sejlene blev gjort klar, og fok og storsejl klarede turen tilbage til Guldborg. Her summede motorbådene frem og tilbage, og nogle sendte slemme dønninger ud over vandet. Lad dog forargelsen fare, thi folk nød sommeren på alle både.

Masten blev sat et par centimeter længere frem i skoen i år end tidligere år. Ifølge højst ukvalificerede beregninger skulle dette gøre båden mindre luvgirig, skønt balancen altid har været fin. Under sejladsen fra Hjelm til Guldborg for fok og storsejl viste beregningerne at være rigtige. Roret blev stående, og båden fortsatte sin kurs, når man slap styringen for at ordne ting fremme.

På turen fra Guldborg til Hjelm tegnedes ruten ind i "Det Levende Søkort 2006" via den aktivt forbundne GPS. Alt virker - men havblik var det. En klar forbedring i 2006-udgaven er en markering af den sejlede kurs fra det punkt i skærmens søkort, som GPS'en beregner, du er på. Ligesom sidste år synes der er være omkring fem meters unøjagtighed i GPS-visningen - vestover.

I den stille aften fik jeg "besøg" af Henning i Grethe Hermanns letvægts-fly. Hun er med i Hjelm Bådelaug og ringede og varslede, at Henning ville lette fra hendes landingsstribe ved Hjelm og opsøge Guldborgbroen og "Esther". Flyet dukkede snart op over vandet, og en lang række knips med fotoapparatet på forskellig zoom gav et enkelt, lille brugbart billede af den gule maskine:


Henning i godt 500 fods højde. 500 fod er laveste tilladte højde, forklarede han i telefonen, før starten fra Hjelm.

11. juni
Store svaneflokke - jeg talte fra 19 til 23 pr. flok - sendte vingesus ud over det stille Guldborg søndag morgen. Ikke en sky på himlen. Disen over vandet brændte af, og klokken otte hejste brovagten flaget på Guldborgbroen - sikkert i anledning af Prins Henriks fødselsdag. Mit lille splitflag var også sat op, og efter klargøring af "mandskab" og skib, vendte "Esther" næsen mod syd i let modvind.

Usædvanligt meget "fedtemøg" driver rundt i Guldborg Sund i år. Er det bønderne, som ikke kan nære sig, eller viser den manglende kloakering i landområderne nu sine konsekvenser? Skidtet går ikke i skruen, men loggen satte sig fast. Jeg må opsøge lidt bølgegang for at få møget af, men selvom havneindløbet nede i Nykøbing vrimlede med løbske motorbåde, gav det ikke uro nok i vandet denne gang.

Dagene på Guldborg Sund var forbi ved middagstid. Måske kunne man have sejlet lidt mere rundt. Det kan blive i næste uge, hvor en front med tordenbyger ganske vist skal forbi, men sommeren bliver sikkert ved.


Ederfuglene tidlig morgen.


Hjelm Bådelaug. Claus er netop ankommet i bilen for at sejle ud efter den gamle redaktør.


Eneste billede af "Esther" og "Esther II" ved Hjelm Strand.

 

J. S. Bach, Sonata