Sommer 2006


En stolt kok.


Tang ved Hjortemose.


"Grøde" eller "fedtemøg" er drevet ind i Dybvig Havn.


Femø-færgen på vej.


Omsværmet af lystsejlere. 13. juli.

firkant Fejø med Birte

12. juli
Varmt og solrigt vejr, så langt frem, vejrudsigten rækker. Sætningen fra Femø-turen kan gentages i dag, hvor vi i let modvind brummer op gennem Guldborg Sund og vinker til Poul Verner i sin båd ved Hjelm Strand. Han er omsværmet af sultne måger, der grådigt slår ned på de få fiskerester, han serverer for dem over rælingen.

Gibraltar-coasteren Merit var ved at lægge lugerne på plads, da vi sejlede fra Nykøbing, og vi forudså, at få ham "i nakken" undervejs mod Guldborg, og ganske rigtigt: I svinget før tunellen, hvor løbet er lidt smalt, kom coasteren brusende. En modgående sejler søgte ind på den anden side af de grønne koste, mens vi holdt os helt tæt på de røde i jævn sydgående strøm. Ingen nervøsitet her. Kun lidt betænkelighed.


...Så kom vi klar af coasteren.

Guldborgbroen gik op for "Esther" - i god fart - og et par tyskere, der lå og ventede, kom med under klappen, og den befriende følelse af at være "ude på vandet" meldte sig igen, da broen lå bag os, og vi havde vinket farvel til brovagten.

Senest ved Vigsø Skals grønne bøje måtte vi afgøre, om sejladsen gik til Askø, eller Fejø/Femø. Birte foretrak Fejø, og da det er hendes sidste tur i denne måned, havde hun afgørelsen. Vind var der lidt af ude mellem øerne, men stadig for meget imod os til bidevind-sejlads, og vi ville ikke indlede de lange kryds i dag.

Dybvig Havn på Fejø var usædvanligt tæt pakket denne sene onsdag-eftermiddag. Måske sender Vejrøs "respektløse" lukning talrige sejlere til de nærmeste havne. Et forsøg på at fortøje uden på en mindre fiskerbåd måtte opgives, da fiskerbåden var elendigt fortøjet og flød rundt med os. Vi fandt herefter en god "herreløs" båd at ligge ved yderst i bassinet.

Vejen fra Dybvig Havn mod Østerby synes erobret af tilflyttere, som sætter husene romantisk i stand og sælger bøger og "kunst". Langs Hjortemosevej ligger gårdbutikker, økologiske frugthaver, en strudsefarm og sirlige bondehuse i museumsstil. Også tilflyttere. De redder Fejø fra stagnation og tilbagegang, men visker samtidig det lokale særpræg bort. Hvor er "Cafe Blikket" og "Palmehaven" blevet af, Fejøs berømte smugkroer fra 70'erne? Hvor er de ægte "fejbattinger" henne. Det var i hvert fald ikke dem, vi mødte ved stranden, hvor børnene var ivrige efter at påpege, at man ikke sætter sig op på en cykel uden cykelhjelm, når man kører lidt rundt på en øde parkeringsplads.

13. juli
Et smæld i båden overdøvede nattens stille lyde. I halvsøvne lyttede jeg efter, om der trængte vand ind, mærkede efter, om vi begyndte at krænge og overvejede at stå op og lyse omkring for at se, hvad der måske var faldet ned på dækket. Men der skete ingenting, og i en vindstille, solrig morgen var der intet usædvanligt at se. Træet giver sig af og til. Måske en dæksplanke har forskubbet sig. Intet at se.

Vi sejlede ud i vindstille og var forberedt på fem timer for motor til Toreby Sejlklub, men ude i Femøsund opstod en lækker brise fra nord. Genua og storsejl kom op, og vi løb omkring 4,5 knob i snit mod Grønvold Grunds sydbøje. Så faldt vinden til ingen ting, og forude helt ind mod Falster syntes vandet blankt. "Vi må have maskinen i gang", nåede jeg at sige, da en bræmme mørkeblåt, kruset vand dukkede op forude. I kanten svingede den svage vind fra nordvest mod syd, men inde i bræmmen blæste den jævn fra NW.

Mellem Grønvold Grund og Vigsø Skal var vandet fyldt med de grynede blågrøn-alger, der driver ned i danske farvande fra den svenske del af Østersøen. Søgræsset flyder også mere rigeligt end tidligere, for ikke at tale om "fedtemøget", der optræder i vældige mængder. Radioavisen til middag løftede måske sløret for et par af disse fænomener, da det er kommet frem, at bønderne smugler tysk gødning til Danmark for at omgå vandmiljøplanen. De vil gerne tjene penge på at sælge den danske hvede til brød-fremstilling, og så skal der gødes mere end lovligt.

Vinden blev ved som i en drøm indtil Guldborgbroen, hvor vi måtte ligge bi mod strømmen for lav motor og vente på de røde lys. De kom ikke, selvom klokkerne lød, og bommene gik ned. En autoritetstro tysker blev liggende foran den åbne klap - tydeligvis afventende to faste lys. Dem kunne vi ikke vente på. Fuld gas, forbi tyskeren og igennem - nu med tyskeren i hælene. Hej til brovagtens afløser, thi en sådan må det have været, som glemte at tænde signalerne.

Vinden holdt ved ned gennem Guldborg Sund, hvor sejlene var hejst igen. I det flade vand nåede vi 6,4 knob, før den omsider løjede af, og femogenhalv time efter afsejlingen fra Dybvig lagde vi ind i solskinnet i Toreby Sejlklub. Den sidste sømil måtte motoren slide i vindstille og en knobs medstrøm.

Hjemme i fritidshuset kunne vi endnu en aften opleve hundreder af gæs trække ind over os på vej fra fuglereservatet ved Majbølle til en udvalgt overnatningsmark. For nogle dage siden havde gæssene valgt den høstede ærtemark uden for vores hæk. Jeg talte omkring 300 gæs på marken den aften. Et udsnit ses herunder:

På mandag den 17. juli er det planen, at sommersejladsen med min bror Ejvind skal begynde - i "Esther" og "Svanen", og det ligger stadig fast, at vi vil søge at nå over til Hjortø. Vejudsigten er flot til og med onsdag med passende vindstyrker op til 7 m/s. De første mulige ruter fra Storstrømsbroen vestover mod Langeland er allerede lagt i "Det Levende Søkort 2006", og jeg har afprøvet en lille "GPS-mus" i båden. Det hele virker. Legetøjet er parat sammen med en udsøgt samling finsk tango og andet sentimentalt. "Politisk ukorrekt" i modsætning til cykelhjelmene.

 

 

J. S. Bach, Sonata