Vinter 2007


Nordstrand, en vadehavsø forbundet med dæmning.


Vadehavet ved Schutzsiel.


Kuling ved Vidå-slusen.


Birte ved Vidåen.


Lille udsnit af det strandede træ ved Gammelgab.


Pont Alexandre III over Seinen med Petit Palais i baggrunden, opført i forbindelse med verdensudstillingen i Paris i 1900.


Bag lægterne ses Pont des Arts og i baggrunden glastaget på Grand Palais.


Skovtur - langt fra vandet.


I drivhuset kan vi lige holde varmen.


Østers - de smager i det mindste af hav.

 

En lun start på året

19. januar
Omsider har DMI varslet et par nætter med frost. De vil følge efter uger med blæst og dage og nætter med kuling og storm og højvande. Træer er blæst omkuld, bygninger beskadiget, og et maltesisk skib måtte i stormen skille sig af med den største mængde træ, der nogensinde er drevet ind på den jyske vestkyst.

Birte og jeg kørte mod Rødby Færge den 13. januar med et stille håb om en frisk sejlads med færgen til Puttgarden. Men "Deutschland" vuggede kun sagte i den hårde blæst over Femern Bælt.

De følgende dage betragtede vi stormens skiftende rasen ved Vadehavet ud for Nordstrand, Husum, Vidåen, og Vesterhavet ud for Henne Strand, Gammelgab og Nymindegab.

I Ribe mødte vi Johansen, der er pensioneret skibsingeniør og drømmer om et sejlskib, der er egnet til de særlige forhold ved Vadehavet. Efter 25 år i Canada er han tilbage i sin fødeby og barndomshjemmet på Skibbroen op ad Rederiet Lauritzens restaurerede evert, Johanne Dan. Men de både, han gerne vil sejle i, har han ikke råd til, og dem, han kan købe, er ikke egnede. Johansen er forpligtet af sit barndomshjem i Ribe, men drømmer sig tilbage til Canada, han kun kan besøge en gang om året.

Det er endnu januar, men vi har set de eranthis, aviserne skrev om, og blomstrende japanske kirsebær. Over marsken flaksede hundreder af viber. Mange andre trækfugle er blevet "hjemme". Det lune vejr går også en søndagssejler lidt i blodet, og jeg har overvejet at kigge ned i Toreby Sejlklub for at se, om man kan tyvstarte på forårsklargøringen - men så lover de frost. Lad os nu se.


Nordstrand.


Museumsskib, Husum.

12. januar
Der skrives om udsprungne eranthis og anemoner her imod midten af vinteren - efter kalenderen. Temperaturerne ligger konstant mellem fem og otte grader - af og til højere. EU rapporterer om et par graders stigning i jordens gennemsnitstemperatur i de kommende ti-år, og Politiken udnævner den jyske vestkyst som fremtidig afløser for Rivieraen ved Middelhavet. Skal vi le eller græde over disse forandringer. Sejlersæsonerne bliver måske længere, i det mindste.

En fødselsdagsgave lidt på forskud var Fruens invitation til et par dage i Paris, hvor termometeret 11. januar viste 14 grader. Sejle gjorde vi ikke, men vi nød udsigterne over Seinen i skiftende januar-lys.


Birte og en munter pariserinde.

2. januar
"Godt vi ikke er på havet". Dette spontane udbrud kom i bilen på vej over Storstrømsbroen nytårsdag i hård kuling med kurs mod København. Under os - min gamle mor og tre børnebørn - lå Storstrømmen temmelig stormpisket.

Storstrømsbroen, Farøbroerne og broerne over Guldborgsund er indtil videre det nærmeste, vi er kommet det vand, som venter på sejlbådene her i 2007, året som nogle engelske forskere mener, bliver det varmeste år, der nogensinde er registreret. Middeltemperaturen stiger en brøkdel af en grad hvert ti-år, og i år føjer "El Nino" yderligere varme til vores del af verden. Vi fik en forsmag i 2006.

DMI om 2006:

Meterologisk Institut har denne karakteristik af vejret sidste år:

Rekordvarmt, solrigt og temmelig vådt kalenderår 2006

Trods en vinterlig start trak den ekstraordinære varme i sidste halvdel af året årsmiddeltemperaturen op på rekordhøje 9,4°C. Det er 0,1°C varmere end i 1990, der tilmed startede meget varmt i de første tre måneder med flere varmerekorder.

Rækken af varme år fortsætter hermed i Danmark, da det er en kendsgerning, at ud af de sidste 19 år i Danmark har 17 været varmere end normalt. Siden 1870 er temperaturen i Danmark steget med knapt 1,5°.

Årsnedbøren for landet som helhed ender på lige knapt 810 mm, hvilket er næsten 100 mm over normalen. Årsnedbøren i Danmark er steget lidt mindre end 100 mm siden 1870.

Solen har i 2006 skinnet i godt og vel 1.700 timer, hvilket er 205 timer over normalen. Solskinstimerne har siden 1980 udvist en markant stigende tendens i Danmark



Friedrichstadt - Frederiksstad. Grundlagt 1621 under Frederik III, Hertug af Slesvig-Holsten.


Vesterhavet ved Gammelgab.


Skibbroen i Ribe med "Johanne Dan".