Forår 2008

Større billeder


"Esther" på vej mod vandet 21. april.


Omsider sejler "Esther" mod Toreby Sejlklub efter opholdet på Masnedø siden 22. september sidste år. Foto: Birte Tørnqvist.


Kurs mod Storstrømsbroen 21. april.


Guldborg Sund 21. april - det er blæst op til hård vind.


"Esther" sejler ind i Toreby Sejlklub efter seks måneders fravær.

Til sidens top

"Esther" kom hjem

21. april
"Esther" lå parat til søsætning ved Masnedø Marinecenter, allerede da vi ankom tidligt en solfyldt formiddag. Vinden var jævn NØ, men hen over middag skulle den øge til hård vind. Det gjaldt derfor om at nå rundt om Dyrefod Flak og Vesterskov Flak og lidt i læ af Falster, før bølgerne blev for skrappe.

Værkførerne Ebbe Hansen og Bjarne Olsen havde travlt. På et kvarter var "Esther" anbragt i den kørende "tørdok" og sænket i vandet. Hun flød og tog ikke vand ind. Hurtigt kom masten op, og stag og vanter blev fæstnet. Vi gik ombord. Ebbe Hansen instruerede tålmodigt. Her tænder du motoren, og her slukker du. Søvandsfilter, brændstoffilter, oliepind. Han hentede et ekstra batteri, så maskinen kunne starte - 19 nye heste. En dejlig fornemmelse. De larmede ikke.

Vi sejlede en runde ud for havnen, og lagde ind igen. Det gik.


Med en velvoksen skrue er der godt træk i den gamle dame. Ved 2000 omdrejninger blev farten op mod 7 knob, og gik man en anelse ned, var stilheden til at høre, og 5,5 - 6 knob passer til en rolig sejlads uden hækbølger. Birte vinkede farvel og god tur. Hun bringer bilen hjem.

Man skal lige vænne sig til at være på vandet efter en lang vinter. Det er derfor en god ide at tage en ting ad gangen og forholde sig roligt. Først tobakken. Så hynderne. GPS'en er allerede tændt og viser renden øst om Masnedø, men mærkerne er endnu ikke sat ud. Ekkoloddet får ikke strøm. Det må vente. Mågerne har svinet overalt. Det må også vente.

Søndagssejlads indtil Dyrefod Flak. Så tog vinden til, og sprøjtene gik på dækket og ind mod sprayhood'en, da kursen lagdes sydligere forbi Vesterskov Flak og godt vest om Suderø.

Ind gennem tragten mod Guldborg blev "Esther" godt vasket i havvand næsten tilbage til cockpittet, som forblev tørt. Vind og bølger var nu lige imod, men det generede ikke den nye motor, der støt holdt mellem 5,5 og 6,3 knob.

Brovagten i Guldborg går mod aktive tider efter en vinter alene med fragtskibe at rejse broen for. Han tændte de to røde blink i god tid, og før jeg nåede at sagtne farten stod broklappen lodret. Hurtig sejlads igennem og ned i et skummende Guldborg Sund.

Hernede mellem øerne herskede en usædvanlig bølgegang. Ikke noget at snakke om, men med en kraftig motor skal man lige vænne sig til at få sprøjt ind over.

Til gengæld er "Esther" blevet betydeligt mere rolig i bølgerne af at have en tung 3-cylindret dieselmotor liggende dybt i bugen.

Af hensyn til sejlerkolleger og værdier i havnene vil de kommende uger byde på talrige øvelser i at manøvrere med en motor, der ikke kan drejes. I dag gik det godt med anløbet af udrustningskajen og senere den sædvanlige plads mellem pælene med Fruen som hjælper i land. Begynderheld. Vent bare.

Større billeder


27. april på Guldborg Sund. Vandet er 10 grader, luften 21.


Inspektion før søsætningen af "Esther" på Masnedø, 21. april.


En lille båd til en stor kran. 21. april på Masnedø.


Ebbe Hansen instruerer under prøvesejladsen, Masnedø 21. april. Foto: Birte Tørnqvist.


Hjemkomst 21. april. Foto: Birte Tørnqvist.

Til sidens top