Sensommer 2008

Større billeder


Let sydvestenvind mod Hjelm Strand 5. september.


Pandebjerg i Guldborg Sund 30. august.


Guldborgbroen forsvinder bagude 30. august.


Foreløbig beregning af stenens position nord for Ryggen.

Svanefamilie 24. juli - og herunder 24. august:


Solstrejf mellem sorte skyer.

Til sidens top

På lånt tid

5. september
Mellem de blæsende grå dage dukker sommeren op, og "på lånt tid" kan man hale endnu nogle sejlture ud af den lange, solfyldte sejlersæson. Hvor længe bliver det ved?

Septemberlyset er unægteligt mindre skarpt end højsommerens, men det giver plads til farver og nuancer, der ellers er skjult i sommersolens skygge. Endnu er luften op til 20 grader, mens vandet i Guldborg Sund blev målt til 15 grader i dag.

"Lys over Lolland"

30. - 31. august
Det årlige kulturarrangement på Oreby Slot ved Sakskøbing, "Lys over Lolland", byder på kunst og på et kig ind i Oreby Slots gemakker, der er under langvarig restaurering.

Et lyst øjebliks ide tidligere på sommeren om at sejle dertil fra Sakskøbing med et par gamle venner, kunne realiseres i et sjældemt flot sommervejr lørdag den 30. august. Da vennerne ikke er søvante, måtte sejladsen foregå på Sakskøbing Fjord alene, så "Esther" blev sejlet fra Nykøbing til Sakskøbing i næsten vindstille fra lørdag morgen.

Som ventet blev sejladsen ad Sakskøbing Fjord en smuk og rolig oplevelse for alle seks ombord. "Esther" lå ved Oreby Havns lille anløbsbro, mens "herskaberne" beså slottet og udstillingen - og den gamle redaktør fik en lang lur i kahytten.

Tilbage i Sakskøbing Havn først på aftenen ledte vi efter et havnekontor, hvor vi kunne betale for natten, hvor "Esther" uden mandskab skulle blive i Sakskøbing. Vi fandt hverken kontor, havnefoged - eller en brevsprække til en konvolut med pengene.

Søndag formiddag gik turen tilbage mod Nykøbing med vor ven, Uffe Danielsen fra turen i går, som gast. Vi sejlede den samme rute - modsat - og fulgte Sakskøbing Bådelaugs udlagte afmærkninger øst om Askø.

Fra det afmærkede løb mellem Skogrund og Tørregrund styrede vi i lige linie mod sydbøjen nord for Ryggen, da et voldsomt bump og en kortvaring krængning røbede, at vi havde ramt en sten - sansynligvis med den forreste del af kølens flade underside. Vi sundede os lidt oven på den grimme oplevelse og drejede langsomt tilbage for at finde stenen for at markere dens position. Vi fandt ingen sten, men positionen kan omtrent beregnes til et sted på en line mellem N 54 52.514 / E 11 32.008 og 51 grader mod N 54 52.551 / E 11 32.088. Så er advarslen videregivet.

"Esther" slap tydeligvis med en skramme under kølen. Styringen var fortsat korrekt. Ingen læk blev konstateret. Kun vind-indikatoren i mastetoppen blev slået ud af retning ved stødet, der også væltede en tom kaffekop i kahytten.

Sensommer på sundet

24. august
De lyse nætter er forbi. Augustmørket lukker sig om husene og lader lysene spejle sig ekstra kraftigt i vandet inde ved sejlklubben. Sommeren er ved at ebbe ud sammen med de lange solskinsdage, vi har oplevet her i 2008. Regn og blæst har afløst tørketiden, og et hyttebyggeri i haven har taget næsten al tid siden sommersejladsen med Ejvind.

Men aftensejladser på Guldborg Sund tirsdage og torsdage, når Fruen har været på roture i Sakskøbing Fjord, er det da blevet til, og en sejltur med Hjelm Bådelaugs bestyrelse og et gensyn med genfundne gamle venner fra 70'erne, og det må her nødtvungent indrømmes, at vi også en enkelt gang har måttet hente Birtes lille sejlbåd ovre på Falster, hvortil en hylende nordvestenvind drev hende en dag.

I dag drev bygeskyerne over Guldborg Sund for en jævn nordvestenvind, da "Esther" ved middagstid styrede ud fra sejlklubben. Lyset skiftede uafbrudt mellem truende regn og høj sol.

Efter en runde op omkring Hjelm Strand gjorde det godt med en lur i kahytten ved ankerbøjen ud for Hamborgskoven. Her var stille. Kun nogle motorbåde, hvis hækbølger en enkent gang væltede min kaffekop, kunne høres her ved skovkysten.

Oven på denne stilhed blev den korte tur tilbage tilToreby Sejlklub en kaotisk modsætning. Jeg havde set de sorte skyer nærme sig, men forudså ikke, at de væltede al regnen ud over Guldborg Sund lige, hvor jeg skulle sejle. Farten blev straks sat ned til et par knob, og jeg krøb ned i kahyttens læ med fjernbetjeningen til rorpindspiloten. Udsynet var godt i starten. Jeg kunne se den tyske Albin Vega forude sammen med de grønne koste.

Men så gik der hul på himlen. Regnen stod skråt ned i kahytten og sigbarheden var næsten nul. Jeg måtte vende skuden op mod vinden for at holde regnen ude, og kortplotteren var efterhånden eneste mulighed for orientering. Forude var alt gråt. Ingen skibe var at se. Alligevel passerede en modgående motorbåd, uden at jeg havde fået øje på den, før den var forbi. Tak til skipperen for hans gode udkig.

Snart lettede denne piskende, tætte regn, og "Esther" vendte næsten mod syd - ned langs Nykøbings kajer i god sigt. Vinden lagde sig. Himlen holdt tæt.

Om en uge er det efterår ifølge kalenderen, men der er altid håb i september, som ofte har budt på sommerlige dage langt hen mod oktober. Det trækker stadig i mit gamle sejlerskrog efter endnu nogle dage og nætter ude på øerne i Smålandsfarvandet.

 

Større billeder


Søndag den 14. september begyndte som en kølig sommerdag, men efteråret kom snigende i løbet af dagen med skyer og blæst i det svindende lys. Her er Guldborg Sund ved Løgnoret nord for Nykøbing.


Guldborg Sund ved Grænge Skov 30. august.


Oreby Slot ved indsejlingen til Sakskøbing Fjord.


"Esther" ved Oreby Havns anløbsbro.

Bygeskyer over Guldborg Sund 24. august.


21. juli ved Hjelm Strand.

Til sidens top