Sommer 2008

Større billeder


"Johanne" af Nakskov i indsejlingen til Marstal.


Fyret ved Kalkgrund.


Sejljolle i frisk vind på Flensborg Fjord.


Drage-surferen kom forbi i Flensborg Fjord. Klik på billedet for at se det i større udgave.


Vindsurferen strøg forbi forstavnen. Klik på billedet for at se hele motivet.


Udsigten i Flensborg.

"Elbe" 5 for sejl. Klik på billedet for at se det stort.

Ejvind er ved at kaste brød ud fra "Baloo" i Flensborg.


Brødet er på vej.


Fribordet renses omkring udstødningsrøret.


Svanen med sin unge kom for at få mere brød efter fodringen i nat.

Til sidens top

"Sommertogt" II

Marstal-Flensborg

Masnedø-Marstal

Flensborg-Lyø

Lyø-Femø-Nykøbing

5. juli
I en stille og lun luft gled "Baloo" og "Esther" langs Marstals lange anløbsbroer, gamle, smukke skibe og det store værft ud i den sydgående rende for hurtigt at dreje sydvestover mod Vejsnæs Nakke. Vi mødte "Johanne" af Nakskov i renden. En stout fuldskægget sømand stod ved roret.

Let vestlig modvind og en halv meter bølger krævede jo lidt motorkraft, og på forhånd havde vi aftalt at holde omkring 5 knob. Med 45 sømil til Flensborg gjaldt det om at få tiden til at gå, og der var da også en smule sammenhængende kammermusik på P2 på den lille batteriradio, som ikke levnede Haydn megen lydkvalitet.

Henne ved Vejsnæs satte jeg selvstyreren til grøn bøje No 1 ved Broagerlands sydpynt. 24,3 sømil. Der var efterhånden en del både på søen - lidt at kigge på, foruden Ærøs flotte lerskrænter. Forude var horisonten tom. Intet land i sigte. Men langsomt dukkede det op. Als og Sydslesvig. Vi sejlede ind en i en pragtfuld verden af kyster, tæt forbi det momumentale fyr ved Kalkgrund og gennem den særdeles livlige Flensborg Fjord - helt ind byen. Det var som at zoome ind på byens huse og mennesker fra det ydre rum. Det er sejladsens enestående oplevelse af den tomme horisonts gradvise forvandling til en myldrende by.

Hen mod farvandet syd for Kegnæs Fyr havde vinden lagt sig, og havet lå blankt. Det skiftede atter ved indsejlingen til Flensborg Fjord, hvor der var vind nok til, at vi to motoriserede måtte sno os igennem målfeltet for en kapsejlads med store og hurtige racere, der fik et "tut" fra dommerbåden, når de var i mål.

Inden dette kaos så jeg fra "Esther" "Baloo" foretage en pludselig vending, der viste sig at være Ejvinds undvige-manøvre for at undgå at blive påsejlet af en stor tomastet tysk lystbåd for fuld fart mod ham fra bagbords side. Skipperen kunne af gode grunde ikke overholde sin vigepligt. Han sad i en liggestol og sov med ryggen mod sejlretningen og lod en autopilot om styringen.

Fremme ved Brudesten så opgaven at sejle gennem denne mængde af tyske lørdagssejlere nærmest håbløs ud. De kom for sejl eller motor (ofte begge dele) fra alle sider. Men her var der folk ved rorene, og de kendte vigereglerne.

Over Egernsund så himlen mørk ud, og snart rejste blæsten sig fra vest og piskede fjorden op. Der kom liv i sejlbådene. De lagde sig og fik fart. Fire engelske patruljebåde bidrog til underholdningen med voldsomme hækbølger under deres hurtige kortegesejlads til et besøg i Flensborg.

Ved Okseøerne lå en jolle med bunden i vejret og finnekølen og en sejlers silhuetter ragende op. Havaristen fik hurtigt besøg af en gummibåd, men kunne tilsyneladende klare sig selv. Surfere, trukket af sejl og drager, ilede tværs over fjorden i den stride blæst. Tyskerne gik til den på denne lørdag.

Og vi sejlede støt gennem det hele ind den rolige Flensborg Havn, hvor en hjælpsom motor-skipper fra Juelsminde råbte til mig, at der var to gode pladser længst inde ved E-broen. Da "Esther" var hjulpet ind af en anden landsmand, vendte jeg mig for at se, hvor Ejvind mon var, så jeg kunne ringe efter ham. Han lå lige bag ved - på vej ind på nabopladsen. Han havde fulgt min mast fra sin leden efter plads. Vi var begge højlydt begejstrede over det store held.

Dagens kulinariske oplevelse skal også nævnes. Den bestod af en halv tønde land fladt, tysk flæsk, en såkaldt skinkesnitzel, der kunne blødes op med en klat smør, hvis da ikke den var brugt til at smøre pommes frittes'ene med under nedsvælgningen. Dertil en slags salat med let syrlig dressing. Denne oplevelse havde vi set frem til, netop på Bellevues pælerestaurant. Og vi blev ikke skuffede. Jeg huskede byggeattaché Peter Theibel fra generalkonsulatet i Düsseldorf, der før vores valg af spisested advarede mod det tyske køkken: "Ligemeget hvad du giver en tysk kok af råvarer, så ødelægger han dem".

6. juli
Vi havde besluttet at blive i Flensborg i dag - uanset vejret. Det gav tid til at fylde diesel på, skylle bådene fri for salt og rette op på hygiejnen. Svanerne, ænderne og mågerne kom for at nyde Ejvinds kernebrød, og han nåede turens egentlige mål for hans del: "Grillstegt Hänschen" med gemûse oppe i byen.

Desværre virker internetforbindelsen ikke i havnen ligesom forrige gang. De trådløse net er utilgængelige selv med kreditkort. Udviklingen er imod de trådløse netværksmuligheder i havnene. Mobilt bredbånd kan sagtens tænkes at afløse havnenes egne internet-tilslutninger.

De kulinariske udskejelser må ikke glemmes. I dag stod hovedmenuen på Scampi Spaghetti ovre på vestre bred, hvor betjeningen foregik på dansk, efter at tjeneren tålmodigt havde lyttet til vores vaklende skoletysk en stund.

Næste afsnit: Flensborg-Lyø

Større billeder


Ærøs sydkyst mod Vejsnæs Nakke.

Havblik under sejladsen fra Marstal til Flensborg.


Indsejlingen til den befærdede Flensborg Fjord.


Tysk søsterskib i Flensborg Fjord.


Den engelske flåde. Flensborg Fjord.


Havari i Flensborg Fjord i en kraftig vindbyge. Klik på billedet for at se hele motivet.


Aften i Flensborg Lystbådehavn.

Til sidens top