Sommer 2008

Større billeder


Ud for Vemmingbund er der sat zoom på Dybbøl Mølle. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Der var lige netop plads til "Esther" og "Baloo" ved Slotskajen ud for Sønderborg Slot.


Efterhånden flokkedes bådene ud for slottet.


Sønderborg. Klik på billedet for at åbne det i større udgave.


Hollænder parat til broens åbning i Sønderborg.


Ejvind talte 11 både, der skulle igennem Chr. X's Bro.


Sol på sejlene kort før regnbygen. Klik på billedet for at åbne hele motivet.


Ejvind udpeger den manglende vindfløj.


Augustenborg Værfts hurtige mand svæver hen til Ejvinds mast med vind-indikatoren.


Byge over Als.


På grund i Lyø Havn. Vandet steg i aftenens løb og gjorde "Esther" flydende.


"Knolden" ved indsejlingen til Fåborg.


Gustav hviler sig på broen. Han halter let efter hundebiddene. Klik på billedet for at se Gustav få brød.

Til sidens top

Sommertogt III

Flensborg-Lyø

Masnedø-Marstal

Marstal-Flensborg

Lyø-Femø-Nykøbing

7. juli
Sydvestlig vind under 5 m/s meldte DMI på Internettet for i dag, erfarede Ejvind hjemmefra. Telefon-vejret lød på 7 m/s eller svag til jævn vind. Men ude i Flensborg Fjord, oppe omkring Holnis, målte jeg 13,4 m/s i stødene og 10 m/s i snit over flere, længere perioder.

Det var noget, vore småbåde syntes om inde mellem kysterne, hvor bølgerne ikke blev over en halv meter. Op til 6,4 knob løb den gamle dame på genuaen alene. Men henne ved Iller på Broagerland måtte jeg skifte til motor og fortsætte sådan i stigende blæst indtil Brudesten.

Vi styrede direkte ind i Sønderborg Havn og op mod Slotskajen, hvor en ledig plads lige netop var lang nok til to 26 fods både uden på hinanden. "Esther" fik et planmæssigt stop med bovfenderen mod det solide bolværk, bump, og en venlig tysker holdt forfortøjningen, mens vind og strøm sørgede for, at agterstavnen lagde sig pænt mod kajen.

Sønderborg igen. Gensyn med min by fra soldatertiden. Fra "Esther" kunne jeg se vinduet til den stue, vi boede 10 mand i i seks månder af 1964, og flaget vajede fra bastionen oppe på Søndre Kaserne, hvor jeg også var oppe at hejse og hale den gang.

Andre turberetninger fra Sønderborg har nogle betragtninger om tiden den gang. Modige og tålmodige læsere kan sikkert finde dem.

I dag gik Ejvind og jeg op i Perlegade endnu en gang og så på folkelivet, mens store sejlbåde lagde sig omkring vores små skuder nede i havnen. Da vi kom tilbage fra byturen var luften fyldt af råb på tysk og hollandsk. De bor tæt i de to lande og har sikkert brug for at overdøve hinanden ligesom i børnehaver og skoler her i landet.

Fra Loch Lomond og omegn i Skotland kom melding om fine vandreture fra Birte i telefonen. Fødderne holder endnu, og på hotellerne kan hun se, hvordan det står til med de andre vandrer-fødder, idet man skal tage sine støvler af, før man må gå ind.

Det ustadige vejr med enkelte regnbyger ville ikke være populært i det meste af sommeren 2007 og slet ikke i den elendige sommer 2004. Men i år kommer regnen og køligheden som en kærkommen frisk variant efter et par måneder under solen.

Og til accompagnement af en højt sat radio inde på kajen, der spillede "Anton aus Tirol" med fast tysk rytme, blev aftenen helt uforglemmelig - hvortil naturligvis også bidrog den milde eftersmag af kahyttens frembringelse: Napoli Spaghetti, et navn der dækker over en dåse tomatsovs tilsat en hel del makaroni-stykker, lidt cocktailpølser og endnu færre små melboller.

I morgen vil vi sejle mod Ærøskøbing, hvis vinden er, som lovet. Svag til jævn fra sydvest. Afstanden er ca. 32 sømil via Pøls Rev og Skjoldnæs.

8. juli
Det bliver nok ikke Ærøskøbing i dag alligevel. I nat vågnede Ejvind ved en lyd, som et vindue der knustes. Han stod op i mørket og lyste omkring sig og fik omsider øje på vindfløjen, der var faldet ned på dækket lige over hans seng. Den vindfløj vil han gerne have sat op igen, og til formiddag, da dette skrives, venter vi på besked fra bådeværftet i Augustenborg.

Vi vil så lægge vejen om ad den smukke Augustenborg Fjord og kan sejle via Lyø og Svendborg Sund på vejen hjem i stedet for Pøls Rev, Skjoldnæs, Ærøskøbing og Højesteneløbet eller Strynø Sydbøje.

Regnen har silet ned siden en gang i nat, og vandopsamlere er sat op på et par steder inde i salonen. Men lige nu bryder solen frem til tonerne af Bachs "Jesus bleibet meine Freude", og det luner igen i luften inde og ude.

Beskeden var positiv fra Augustenborg Værft. De kan sætte Ejvinds vindfløj på plads, så han kan sejle mere sikkert resten af sæsonen. På 10 minutter fik vi bådene gjort klar til afgang, således at vi kunne nå gennem Chr. X's Bro ved den annoncerede åbning. 11 både skulle igennem. Tyskerne masede på som vanligt, og det gjorde jeg også, og alle nåede det.

En kraftig regnbyge drev mig ind under sprayhood'en med fjernbetjeningen til selvstyreren. Eksperimentet gik, som det skulle. I regndisen kunne man styre efter bøjer og kortplotter og undgå modgående trafik.

I Augustenborg er det muligt at lægge disse udgydelser på internettet, og det er sket. Ingen vej tilbage. Ejvind fik hurtigt sat vind-viseren på plads i masten, og vi afventer nu morgendagens komme til den videre sejlads - afhængig af vejret. Det ser nogenlunde ud på DMI's hjemmeside, også i den kommende uge.

Henne på Skipperkroen søges ny forpagter, hvorfor aftenens menu i kahytten endnu en gang var på dåse - denne gang en forloren skildpadde, der tilsattes lidt vand og blev nydt med ældre kryddeboller, opblødt i den fortyndede forlorne skildpadde.

Ligesom Mjels Vig, jeg nær aldrig var skuppet ud af for et par år siden, er Augustenborg Havn hjemsted for talrige tyske både, hvis ejere ankommer i bil i weekender og ferier for at sejle.

9. juli
En regnbyge trak op over Augustenborg Slot til morgen, og vi afventede dens turbulens, før vi sejlede. Men bygen trak forbi, og snart masede vi os mod en jævn vind ud gennem Augustenborg Fjord med Lyø som mål ca, 32 sømil borte.

Andre regnbyger traf os i Alssund, og fjernbetjeningen til selvstyreren holdt atter den gamle søndagssejler fri for vand fra oven. Ved passagen af Stegsvig ind til Mjels Vig havde Birte advaret om, at jeg måske blev draget ind til denne plet, og motoren fik ekstra gas lige her.

Langs Als' kyst og over mod Fyn og Lyø syd om Hesteskoens 30 cm. vand gav genuaen ikke meget træk i den løjende vind. Det blev motor tværs over Lillebælt til Lyøs Havn, hvor to pladser var ledige af gode grunde. Man stod nemlig på grund mellem pælene. "Esther" blev trukket ind af Ejvind og en hollandsk sejler samt af motoren. Så lå hun støt med næsten i mudderet. En fisker fortalte, at bureaukrati har forhindret uddybningen af havnen i år.

Gåsen "Gustav" på Lyø er en af Danmarks mest fotograferede. Den kom til verden for ca. seks år siden, da en dreng tog et æg med hjem og fik det anbragt i fyrkælderens varme. Ud kom "Gustav", der ikke ved, at den er en gås, opvokset som den er i menneskers selskab. Om vinteren er den indendørs, og selvom den er set i selskab med andre gæs, oplever den ikke artsfællesskabet. I maj i år blev "Gustav" skambidt af et par gravhunde. En dyrlæge på Glamsbjerg Dyrehospital fik skik på den berømte gås, som enhver Lyøbo og Lyø-sejler kender og gerne fortæller os nytilkomne om. Ifølge Fyns Amts Avis blev Gustav "søsat" i slutningen af juni efter endt rekreation.

Aftenens menu? To stegte med kage, som de siger i Jylland, og det hele - oppe i kiosken. Dertil fem kugler is med guf. Natmaden, der på fin vis supplerede denne ret, bestod af en med saks opbrudt dåse krabbekød og to tørre krydderboller, udblødt i krabbekødets lækre saft.

Næste afsnit: Lyø-Femø-Nykøbing

Større billeder


"Haithabu" hedder dette tyske skib. Det er det tyske navn for Hedeby, hvor tyskerne har opført et museum om vikingetidens Hedeby.


I 1964 passerede vi i marchkolonne disse smukke huse på vej fra kasernen til skydebanen.


Sønderborg Slot med "Esther" og "Baloo" liggende ved Slotskajen.


Sønderborgs havnefront. Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.


Sønderborg Kaserne, hvor der ikke var megen søndagssejlads i de første seks måneder af 1964.


Optrækkende byge over Alssund.


Først lignede det en ny svinefarm ude fra Augustenborg Fjord. Så viste anlægget sig at være Sønderborg Lufthavn.


Indsejlingen til Stegsvig og Mjels Vig.


Gård ved havnen på Lyø.


Gåsen Gustav på Lyø.

Til sidens top