Vinter 2008-2009

Større billeder


Godt pakket ind. Sådan vil Fruen have det.


Bommen, den lange bådshage og de sædvanlige træstokke skal bære presenningen igen i år. (Foto: Birte Tørnqvist).


Fokkeskødet holder presenningen på plads.


Gæstehytten med den rummelige hems til bådudstyret i vinter.

 

Til sidens top

Omsider indpakket

27. november
Det holdt hårdt med at få samlet de sædvanlige træ-stykker, skruetrækkeren, snorene og de to kraftige presenninger og kørt det ned til sejlklubben, således at vores sejlbåde kan stå nogenlunde tørt, indtil de skal søsættes til april næste år. Men i dag skete det.

En rigtig novemberdag med frisk vind, fugt og dis. Sådan har det altid været. De flade marker med skovene, husene og Guldborg Sund i glimt til venstre fra vejen mod sejlklubben. Trygt og kendt. Det varmer sammen med de mange lag tøj og strikkehuen.

Den friske vestenvind fik lov at gøre arbejdet, da presenningerne skulle trækkes op over bådene. Vi fik godt fat i vindsiden, hvorefter plastdugen nærmest lagde sig på plads af sig selv.

Forinden var søvandsfilteret på "Esther" blevet renset, og en liter autoriseret Volvo Penta kølevæske hældt på systemet som ekstra sikkerhed. Batteriet er sluttet til opladeren for en tid. Mon ikke alt er parat til vinterdvalen.

Landlivets glæder

2. november
En uoverskuelig mængde gøremål fortoner sig ud i det kommende vintermørke - de lange vinteraftener og det korte dagslys mellem formiddagenes grålys og solnedgangene ved 16-17-tiden.

Presenningerne skal lægges på de to sejlbåde, efter at passende "stativer" er surret sammen på dækkene. Planker og lister er parat i dag, hvor bådene er tømt for grej. Den nye gæstehytte, som det tog en god måned at bygge nede i haven, har en rummelig hems til sejlposer, hynder, tovværk og alt det andet, der fylder op.

"Esthers" Volvo-Penta motor har fået den nødvendige behandling, så den kan modstå vinterens frost. Slangen fra søvands-hanen til søvandsfilteret blev demonteret og stukket ned i en spand, hvortil en slange fra vinterpladsens vandpost ledte frisk ferskvand i passende mængde. Motoren blev startet, og saltvandskølingen af varmeveksleren til motorens interne ferskvandssystem blev godt skyllet igennem. Derpå hældte jeg et par liter kølevæske ned i spanden, og da systemet var fyldt op med blandingen, slukkede jeg for motoren. Den øvrige service på motoren vil Masnedø Marinecenter skulle stå for i foråret 2009, hvor et garanti-eftersyn er aftalt.

Birtes Suzuki-motor er bragt hjem og er ligesom tidligere år blevet kørt varm med det lange ben nede i en beholder med ferskvand.

"Esther II"s bagudhældende mast, der fik sit "knæk" under den ukontrollerede nedtagning - den faldt ned - er lykkeligvis rettet ud med foden anbragt under en vældig sten og knækket lagt på en planke, hvorefter masten lod sig rette ud.

Vantskruer, søgelænder og andet blankt og rustfrit grej skal pudses og beskyttes med "Pronto" eller lignende. I gemmerne fandtes såmænd også en silicone-spray til gummilister og den slags.

Det er ikke svært at forestille sig en række solfyldte frostdage med varme og orden i udhuset til de stille sysler med værktøjet. Erfaringen viser dog, at dagene som oftest er gålige, fugtige og blæsende, og at kulden hurtigt siver ind i kadaveret ude i udhuset, hvorefter arbejdet må vige til fordel for avisen ved brændeovnen eller computeren oppe i værelset ved vinduet og den lune radiator.

Større billeder


Stativet surres sammen 27. november.


Og så er hun pakket ind for vinteren.


Sidst i oktober så udsigten fra "Esther" således ud.

Til sidens top