Vinter 2008

Større billeder


Både i Blans Havn en vinterdag.


Udsigt over Østersøen fra færgen til Rostock.


Ensom sejler på Vierwaldstätter-søen i Schweiz - midt i december.


Portofino ved Genua-bugten i december.


Hjelm Strand en lys januardag.


Her er en gravko væltet i vandet i Guldborg, Falster. - 15. februar. Foto: TV-Øst.

Til sidens top

Nye tider

20. januar
En voldsom strøm går under Frederik den IX's Bro i Nykøbing, da vi kører over et gråt Guldborg Sund. Bøjerne svinger fra side til side. Svært at forestille sig, at vi om få måneder kan styre lunt og solrigt dernede under os.

"Det er vores vand", siger vi ofte til hinanden, når vi ser ud over Guldborg Sund fra landevejene og fra den nye motorvej, der fører under det smalle sund i to rør. "Vores vand" er dog langt borte i denne lysfattige tid.

Fremmede mennesker bor nu i lejligheden gennem 14 år ved Østerport. Den er solgt, og byens lys er halvanden times kørsel borte. Vi kan ikke flygte fra mørket mere. Hver eftermiddag lukker det sig omkring os, og fra arbejdsværelset ser jeg den smalle stribe af Guldborg Sund, som kan anes bag flade marker, fortone sig i det vigende lys.

Omsider har Masnedø Marinecenter givet "lyd" fra sig på endnu en opfordring via e-posten efter hjemkomsten fra Rom og forårslyset over Middelhavet.

Den nye indenbordsmotor er installeret, og en prøvesejlads er gået fint. Jeg er velkommen til at kigge forbi. Tak for det, men først vil jeg lige sunde mig oven på en regning, der overskrider Marinecenterets første overslag med mere end en snes tusinde kroner. Der er nok ingen tvivl om, at beløbet er korrekt. Jeg kan se, at der er arbejdet på installeringen fra 2. oktober og lige frem til 17. december sidste år.

Og efter at have vænnet mig til regningen dristede jeg mig alligevel forbi Masnedø på min fødselsdag for at se til det gamle skib. Min mor på 88 var med i bilen som støtte. Den var nu ikke nødvendig. Renspulet og med tilsyneladende sundt træværk stod "Esther" solidt i stativet bag et højt hegn.

Det er en stor lettelse at vide, at "Esther" overhovedet kan rumme en 19 HK Volvo Penta, og at hun holdt til roderiet med nyt stævnrør, nyt fundament, en ny tank og ledninger og instrumenter, rengøring og spuling. "Vores vand" er rykket nærmere. Det er stadig vinter. Men i dag er foråret og den snarlige sejler-sæson blevet nærværende igen.

Havens første Eranthis lyser allerede gule mellem visne blade. Påskeliljer, Scilla og Krokus dukker op. Drivhuset er ryddet, og vi har sat krukker med nye løg af Perlehyacinth op under vandings-dyserne. En af dagene tager jeg mod til mig og kører til Masnedø for at se den gamle Bandholm 26 med hendes nye maskineri. Og i marts vil jeg en smuk dag sejle hende hjem - nymalet i bunden - og forsøge at sminke hende udvortes i overensstemmelse med hendes nyopståede indre vitalitet.


Birte og barnebarnet Jakob undersøger isen i Lars' båd ved Hjelm Strand.

 

Større billeder


Gravkoen kører ikke på vandet, men på en dæmning, den er ved at bygge op ved Guldborg Falster. Det var før, føreren mistede jordforbindelsen og væltede 15. februar. Han kom tørskoet i land i en båd, som hurtigt sejlede ud. Januar 2008.


Blands Havn, december 2007.


Havnen ved Ortobello, Middelhavet, december 2007.

Til sidens top