Sommer 2011

Større billeder

Galleri på Picasaweb


"Gaia" af Tårs bragte os næsten til Rågø fra Kragenæs.


Turen ind til den lavvandede anløbsbro foregik med motorbåd.


Lodshuset.


Skarv-unger i reden på Rågø Kalv.


Dværgterne på en sten mellem Rågø og Rågø Kalv.


Udsnit af dårdyrflokken på flugt mod vandet og Rågø.

 

Til sidens top

På Rågø med "Gaia"

28. juli
For søndagssejlere kan det godt lade sig gøre at anløbe Rågø ud for Nordlolland og den forfaldne Urne Havn, men det kræver en jolle eller gummibåd på slæb til den sidste sejlads fra en ankerplads og ind til anløbsbroens rester ved vraget af en cement-pram. Det gør vi, næste gang, vi vil opleve denne særprægede ø med kalven vest for og et fugleliv, vi ikke har set magen.

I dag er vi passagerer på "Gaia" af Tårs på en udflugt med Nakskov Fjords naturvejleder, Klaus Bek Nielsen. Vinden er frisk fra nordvest, da "Gaia" kaster anker, og selskabet omlades til motorbåd.

Inde på Rågø er der en smule læ i Aage V. Jensens Fond's plantning af originale østdanske træer, der står som en træernes "Noahs Ark" for at bevare dem i en eftertid, som importerer udenlandske varianter til vore skove. Plantagen er indhegnet, og kommer du alene, så bliv uden for hegnet.

Rågøs sidste beboere forlod øen i midten af 1960'erne, og siden har forfaldet bredt sig fra "Snedkerstedet", Lodshuset og Rågøgård til "Hothergården", der dog for nylig er søgt renoveret.

Efter ynglesæsonens afslutning 15. juli udgør Rågø Kalv et unikt udflugtsmål for sejlere med gode "vadefødder". Der er nogle få hundrede meter at soppe med opsmøgede bukser over det lave vand. Herovre på den flade ø venter belønningerne: Skarve, gæs, hjorte, strandurter og - ensomhed og ro.

Skarvenes unger har ikke alle forladt reden her 28. juli, og ungerne er "tamme", som vi kun har oplevet det på Galapagos-øerne. Dådyrene - ca. 60 i antal - er derimod vagtsomme, og de får færten af vort lille selskab på lang afstand, hvorefter de søger mod Rågø i en stor bue væk fra os.

Fra "Esther" har jeg gennem årene med glæde genkendt Rågøs silhuet, når en ofte turbulent sejlads var ved at være til ende - fra nordspidsen af Langeland - hernede i de roligere vande mellem øerne og grundene syd for Vejrø. Rågø Kalv har næppe været synlig, men nu, hvor vi færdes midt på den lille ø, synes den stor og rig på variationer.

Afstanden ud til de forbisejlende lystbåde på vej mod Langeland eller Vejrø ser ikke voldsom ud, da slet ikke i telelinsen, når jeg søger at fange de store flokke af knortegæs i kameraets sensor.

Planen for vor egen private oplevelse af dette paradis tager form herovre. Vi kan køre "Lille Tut" til Sakskøbing og hægte hende på "Esther" ved roklubbens slæbested. Sejlturen til Rågø vil tage under tre timer. Ankerpladsen vælges efter vindretningen - og så ror vi ind til kysten på en dag, hvor vi temmelig sikkert har alle herlighederne for os selv.

Større billeder


Sådan tager Rågøs "havn" sig ud fra ankerpladsen.


Rågø Kalv med ruinen af øens eneste bebyggelse.


Fra Rågø Kalv. Skarve og gæs.

Dådyr på Rågø Kalv.


Flokken vader fra Rågø Kalv mod Rågø.


Sulten skarv-unge.


Telelinse mod hollandsk sejler med skarvene som tilskuere.


Vejrø Havn i kimingen bag den hollandske sejler.


Rågø "havn" med "Gaia" for anker.

Til sidens top