Sommer, 2013

Større billeder


Vindeby Vindmøllepark 24. juni.


Enehøje med Nakskov i horisonten.


"Esther" passerer "Restaurant Fjorden", hvor 30 gamle studenter mødes på fredag til 50-års jubilæet.


Truende skyer over Sakskøbing 23. juni ved afsejlingen til Kragenæs.


Foto: Birte Tørnqvist. Fenderne kom hurtigt ind.


"Esther" en solfyldt 18. juni i Bandholm Havn. Her var der frokost med Fruen og roerne Bente og Svend fra Sakskøbing.


Svaner ved Bandholm.


Birte får læst avisen, mens båden gøres klar til en søndagssejlads - lørdag 8. juni.


Sommer igen 6. juni på Sakskøbing Fjord.


Ukendt svømmer på vej over Sakskøbing Fjord. Der er sendt en forespørgsel til sagkundskaben - med billede. ... Det er en "vild mink".


Udsigt mod Femø Havn fra færgen på "Turismens Dag", 1. juni. .

Til sidens top

Sommersejlads

24. juni

Mellem klokken ca. 15 i dag og omkring et døgn frem er der et "hul" i blæsevejret, viser alle vejrudsigter. Det passer flot ind i kalenderen: "Esther" kan sejle fra Kragenæs til Hestehovedet i Nakskov Fjord denne mandag eftermiddag.

Vinden stod stadig i sydvest - motorsejlads - og i en jævn vind fandt jeg gennem Rågøsund ad gamle waypoints mod Vindeby Vindmøllepark. Inde på Lollands kyst lå den gamle spejderhytte, "Urneborg", hvor vi muntrede os for snart 60 år siden. Herinde sås også Urne Havn og de tætte skove på Nordlolland, jeg kørte tynde i min ungdom.

Nutidens havmøller står som et vældigt stakit ud fra kysten øst for Onsevig. Man kan sejle ind mellem dem og skære lidt af "nordvestpassagen" fra Smålandsfarvandet og om i Langelandsbælt.

En særlig sejltur blev det med gode minder langs hele kysten. Onsevig, "Nøjsomhed", Vesterbo, Torslunde Havn. Vi skal 60 år tilbage i tiden, da familien brød op fra København og slog sig ned ude ved "Købelev Røv" med udsigt over flade marker til Langeland langt ude mod vest.

I læ af Vensholm lå den lille Torslunde Havn med miniature-bassiner, hvor mit første "skib", en hjemmelavet tømmerflåde, blev søsat midt i 50'erne. Min tålmodige far trak den ud til havnen på et barnevognsstel, tøjret til bilen. Flåden sank langsomt ned på bassinets bund. Ikke nogen succes den gang i første forsøg.

I dag strøg "Esther" i stigende bølger langs Lolland og Vensholm, og den lille havn var næppe til at få øje på. Lidt sydligere kunne man ane de lave skrænter ud for Frederiksdal. Så fulgte indsejlingen til Tårs Færgehavn.

På billedet af kortplotteren til venstre trækker "Esther" sit spor sydover og er på skærende kurs af langelandsfærgen fra Tårs mod Spodsbjerg - den røde trekant. VHF/AIS radioen sender sit NMEA-signal til kortplotteren, hvorefter alle fartøjer over 300 tons - som skal udsende AIS-signaler - bliver synlige.

Syd for Hvidgrund, på højde med Enehøjes nodspids, løb "Esther" ind i sejlrenden til Nakskov - "Det lige løb", hvor bølgerne faldt fra en meters penge til smult fjordvand, og nu ringede Fruen om afhentning i Hestehovedet Lystbådehavn. "Timingen" kunne ikke være bedre. Et par sømil senere drejede jeg ind på en ledig plads tæt på "Restaurant Fjorden", hvor 50-års jubilæet som studenter skal fejres på fredag.

"Er du kendt her omkring?" spurgte "Hestehovedets" kvindelige havnefoged med en svag bornholmsk accent og tilbød turistbrochurer og bykort. Hun fik historien om skolejubilæet og lidt om Nakskovs gyldne tid, da byen var sort af mennesker morgen og eftermiddag, når arbejderne cyklede til og fra Værftet, Kondensen, Ota, Slagteriet, Sukkerfabrikken, og alle de andre livlige arbejdspladser i "Den rødeste by i det rødeste stift".


"Esther" i lystbådehavnen på Hestehovedet i Nakskov. Her ligger hun indtil 27. juni, hvor en sidste rengøring og oprydning finder sted før jubilæet den 28. juni. Vejrudsigterne er bedret lidt. Der er håb for en lille sejltur med gamle skolekammerater, hvis de tør.

Vores gamle "klike" fra gymnasieårene har allerede for de flestes vedkommende meldt sig ombord, hvis programmet og tiden tillader det. Selv vor kvindelige "mundskænk" er parat.

23. juni

Vejrudsigter og farvands-prognoser er studeret grundigt på dansk og norsk forud for sejladsen mod Nakskov og 50 års studenterjubilæet 28. juni. Hvordan slipper man afsted mellem regnbyger og blæsedage uden ubehagelig bølgegang? Paranoiaen truer. Vindskrækken banker på. Men i dag skulle sejlturen fra Sakskøbing til Kragenæs være sikret mod ubehageligheder, idet vinden var bebudet til 7-8 m/s fra sydvest - altså fralandsvind hele vejen.

Det holdt også stik, omend bølgesprøjtene stod indover stævn og cockpit især i de urolige strømforhold ud for Lindholm. Vinden var spidsere end bidevind langs Lollands kyst til Kragenæs, hvor en ledig kaj lokkede til langskibs fortøjning.

Et godt råd til gæster i Kragenæs er at lade være med at fortøje langskibs styrbord for indsejlingen. Næppe havde jeg sat alle reb og spring, før jeg erfarede, at Skalø Havbrug disponerer over en god del af kajen, og at fartøjet allerede i fuld fart var på vej ind i havnen. "Esther" undslap i sidste øjebiik til en fjern pæleplads, hvor en venlig mand hjalp med forfortøjningen i den kraftige sidevind.

Fruen ankom sidst på eftermiddagen i bil, og vi kørte til Onsevig, hvor jeg forventede, at sydvestenvinden sendte skum og sprøjt ind over moler og havn. Men her var forbløffende stille. Mon ikke man kan snige sig fra Kragenæs til Hestehovedet i Nakskov Fjord i morgen eftermiddag og aften, hvor DMI har lovet en løjende vind fra sydvest?

Fra mandag til torsdag kan "Esther" så ride de forventede kraftige vinde af i frihavnen "Hestehovedet". Torsdag den 27. vil jeg sejle til inderhavnen i Nakskov for at være parat til jubilæet efter en god nat i båden. Vejret ser elendigt ud i slutningen af næste uge, men det er før set, at udsigterne har været for dystre.

Ligeledes ser det ud til, at udsigterne for Ejvinds kvæstede hånd har været for dystre. Forud for et lægeligt eftersyn 1. juli er han i dag optimist med hensyn til at kunne sejle med på sommerturen i "Baloo". Her måtte udsigten gerne holde i modsætningen til vejrudsigten. Vi er klogere om en uges tid.

18. juni

Indimellem lusker "Esther" ud i Sakskøbing Fjord og Smålandsfarvandet, hvis nærhed ikke kan roses nok.

Forberedelserne til en temmelig usikker sejlerferie er i gang med trimning af computer og GPS og de altid forgæves forsøg på at bringe pertentlig orden på båden og i de mange gemmer ombord.

Fuglekenderen Gunnar Mathiasen har atter lovet at være stand-in-gast, hvis vejret i næste uge arter sig til en behagelig sejlads fra Sakskøbing til Nakskov og skolejubilæet 28. juni. Vi kan dele sejladsen op i et par etaper, hvis det bliver mere komfortabelt, idet Fruen vil sørge for bil-transport fra havnene og hjemad. Mageligheden breder sig i et omfang, man ikke talte højt om i sejlerkredse for få år siden.

Endnu er det mere usikkert end vejret, om Ejvind kan sejle i "Baloo" om godt en uge og tre uger frem. Nødplanen, hvor han ankommer til en god havn i Det Sydfynske og sejler rundt med "Esther" og overnatter bekvemt i land, er også usikker. Hans beskadigede hånd skal læge - og genoptrænes. Det er vigtigere end alt andet.

6. juni - omsider

Nedtællingen til sommersejladsen efter skolejubilæet i Nakskov 28. juni er allerede i gang. "Esther" skal have en overhaling med lak og bejdse og lim og spartel og maling her og der, så i det mindste de kvindelige studenterjubilarer, der måtte vove sig ombord i Nakskov, ikke opdager "Den store fusker".

Sejladsen til 50-års jubilæet Nakskov er betinget af godt vejr, og det håber man jo på lige til det sidste. I dårligt vejr må bilen holde for og sommersejladsen vente.

Derimod er der knapt så meget håb om en traditionel sommersejlads med bror Ejvind og "Baloo" af Svanemøllehavnen i år. Ejvind har beskadiget højre hånd, der for tiden er ude af drift men under god heling og pleje. Den alternative plan - hvis hånden fortsat skal skånes om tre uger - er en bus- og togtur for Ejvind til en god havn ovre i Det Sydfynske. Herfra kan vi sejle i "Esther" til et par andre havne, og Ejvind kan passe på hånden og overnatte under komfortable forhold i land.


Duc d'albe som sømærke.

 

Større billeder


Rolige forhold ved Kragenæs 24. juni.


Vindmøllerne ved "Nøjsomhed" 24. juni.


Havmøller ud for Onsevig.


Enehøje i Nakskov Fjord.


Langelandsbælt, da solen kom.


Ind mod Nakskov 24. juni.


Modvind mod Lindholm 23. juni.


Kragenæs 23. juni.


Kragenæs Havn - på vej mod Nakskov.


Mange ledige pladser i Kragenæs 23. juni.


Havblik på Smålandsfarvandet, og "Fie" for sejl. 18. juni.


Stenen "Las", Vigsnæs og Rodsnæs - med svaner, 18. juni.


Skipper i smulte vande - det bliver en vane.


Oreby Bro 8. juni.


Oreby 6. juni.


Sakskøbings "skyline".


Gravande-familie.


Forældrene i nærbillede.

Til sidens top