Vinter 2013

Større billeder


6. marts. Foråret kom, og forsvandt igen..


11. marts. "Esther" stikker snuden frem under presenningen.


Birte på "Albuen" med Langelandsbælts iskolde vand - 20 februar.


Vinteren er mågernes tid i Toreby Sejlklub. "Mågeforskrækkeren" er slukket uden for sejlersæsonen.


Her er kalenderen. De hvide dage er de ledige. Der er 18 dage at tage af til klargøringen. Det er ikke nok, medmindre foråret kommer tidligt og vedholdende.


Vejen til Masnedø Marinecenter, som kan vente et givtigt besøg.


Da det svenske "Eon" skulle beskrive vindmølleparken "Rødsand II"s påvirkning af Hyllekrog, skrev man lige ud, at vindmøllerne visuelt ville spoiere et af de sidste uberørte kystområder på Lolland. Her er resultatet fotograferet under en vandretur omkring Saxfjed og Lambo Farvand. Fem af parkens godt 90 møller ses på billedet.


Svanerne flygter for "Kronos" i Guldborg Sund. Ombord på det færøsk indregistrerede skib befinder sig ca. 700 kubikmeter havneslam fra Toreby Sejlklub, som fragtes ud ved Kogrund, hvor det "klappes" - hældes ud i havet - med Miljøministeriets tilladelse.

Til sidens top

Den lange liste

11. marts

Snestormen hærger i dag med blæst og fygning. Bilen sad fast i indkørslen og måtte skovles fri - med spontan hjælp fra en flink genbo. Foråret kom forbi i sidste uge med op til 10 graders varme. Gule eranthis dækkede store dele af haven. Nu står de under sneen sammen med dorthealiljer og vintergæk og Fruens indkøbte stedmoder.


Snedriverne har lagt sig i Toreby Sejlklub, hvor forårsarbejdet ligger stille. Hvornår vender foråret tilbage? Ifølge DMI bliver det ikke i de kommende seks dage.

Listen over opgaverne før søsætningerne 12.-13. april er lige lang. Dagene er til gengæld blevet færre, siden listen blev lavet. Jeg forsøgte at hente lidt grej på båden i dag. Sne og is gør det uklogt at fjerne presenningen. Det må vente, vente, vente.

21. februar

I dag er der en uge til foråret - på kalenderen vel at mærke. Katalogerne fra sejler-butikkerne er et sikkert forårstegn. Sådan et farvestrålende værk på et par hundrede sider vækker den altid dårlige samvittighed:

Her er rengøringsmidler til dækket, fribordet, vinduerne, hynderne, sejlene og de ædlere dele, der for en pensionist må være motoren med tilbehør. Sider er fyldt med lakker og maling, olier af mange slags, rene fendere, bompresenning, sprayhood, og færdige dæks-elementer af nydelig teak-finer. Her er alle forsømmelserne - side efter side.

Optimisten ville nok formulere katalogets fristelser og påmindelser som opgaver, eller udfordringer, som det hedder i enhver virksomheds banale personalepolitik.

Mens en af embedsværkets klassiske opgaver er at "skrive sig ud af et problem", kan man ikke skrive sig ud af den lange række af helt nødvendige ting, som atter i år skal udføres på "Esther": En ny bompresenning. Lakering af fribordet. Rensning af teakdækket (som burde udskiftes, men ikke bliver det), en grundig nedslibning og lakering af kahytten udvendig og flere steder indvendig. Reparation, rensning og oliering af rælingslisten. Slibning af de få glasfiber-overflader på dækket - samt alle de faste arbejdsopgaver, bundmaling, rengøring, pudsning, pudsning og pudsning. Ja, så er der forresten også gardinerne, hynderne og ledningerne for ikke at tale om lanternerne - rart og sikkert, hvis de alle virker i den kommende sommer.

Ude i haven holder snemanden stadig stand, selvom han har tabt hat og gulerodsnæse under et forbigående tøvejr. Det er vinter endnu. Bådene skal i søen om seks uger.

Kalenderen er allerede godt fyldt op med standerhejsninger i de to sejlklubber og roklubben, jeg er medlem af. Hjemmesiderne skal føres á jour, og Toreby Sejlklubs lille medlemsblad på 24 sider skal sættes op og afleveres til trykkeriet - en ny og spændende tjans.

Man snart går turen over den gamle Storstrømsbro til Masnedø Marinecenter med et gyldent kreditkort i tegnebogen og god plads bag i bilen. Vel hjemme igen må man trodse det danske vejr i kravledragt og mange lag kluns indenunder på vinterpladsen i Toreby Sejlklub. Se bare at komme i gang.

4. februar

Da januar-sneen omsider smeltede, dukkede de første Eranthis og Vintergækker op mellem bladene i haven. Lidt sol og nogle varmegrader har allerede skabt et gult skær over jorden derude.

Men mere vinter er på vej. Den skal opleves på land og ofte til fods. Kig ud over havet og havnene og tæl dagene indtil 12. april, hvor søsætningerne indledes i Toreby Sejlklub. To måneder og en uge.

I kasser, æsker og i sække ligger "Esthers" instrumenter, værktøj, lidt tovværk og sejlene gemt væk. Bompresenningen er kaput, og en ny bliver anskaffet. GPS-kortplotteren skal programmeres med nye waypoints, men først skal vi lige - Ejvind og jeg - finde ud af, hvor vi vil sejle hen til sommer. Afgangen vil ske efter den 28. juni i år, idet der er et gensyn i Nakskov den dag med gamle studenterkammerater fra 1963. Det er 50 år siden, vi blev "herrer i åndernes rige", hvad det så end er.

Hvor mange af bådene på vinterpladserne rundt omkring kommer i søen i år? Spørgsmålet er stillet i min sejlklub, og det er sikkert en usikkerhed, som mange andre klubber fornemmer. Fritidssejladsen er trængt i denne tid. Mængder af både er sat til salg. Tilgangen af unge til klubberne svigter tilsyneladende. Antallet af gæstesejlere stagnerer eller skrumper ind.

Større billeder

Februar


Vinterarbejde i sejlklubben. Den inderste bro er ved at blive skiftet ud.


Handermelle Havn - en af Lollands mindste, hvor vi ikke kan sejle ind.


Landlig vinkel på Storstrømsbroen.


Fra Albuen 20. februar. Vi planlægger en lille sejlerferie i Nakskov Fjord til sommer.

Januar-februar


"Kronos" i Guldborg Sund.


Uddybningen er i gang i Toreby Sejlklub. Arbejdet blev afbrudt et par gange af motorskade og is.


Langø 18. januar.


Vindmølleparken "Rødsand II" ved Hyllekrog.Vinter i Toreby Sejlklub.

Til sidens top