Forår 2014

Større billeder

Lysbilleder - i nyt vindue



Guldborg Sund mod syd - sidste gang indtil sent på sommeren.


Guldborgbroen.


Indsejling til Femø.


Med piger i cockpittet.


Birte, Jytte, Anna Lise og Ellen er landsat på Fejø.


Indsejling til Sakskøbing 16. maj.


"Ømøsund" er ved at blive malet inden indvielsen af SMSK's flydende klubhus 24. maj.

Til sidens top

Dametur

15. maj

Dage med blæst og kølig luft blev til sommer over en nat og en vindstille formiddag. Vejrudsigten var gået i opfyldelse og dermed planen om at forlade Toreby Sejlklub for sommeren for at udføre en kvindetransport fra Femø til Fejø og tilbage igen.

Denne transport omfattede jo ikke hvem som helst. Fruen var blandt damerne, der også talte hendes gode veninder, og de var i sommerhus på Femø - på vandreture - og ville gerne prøve Fejøs stier og veje, nu på cykel.

Sejladsen med damerne fra Femø til Dybvig Havn og tilbage igen finder sted i morgen den 16. maj, Store Bededag, og "Esther" er til aften fortøjet i en rummelig Femø Havn. Turen hertil fra Toreby Sejlklub var en pensionist værdig. Ingen vind. En motor, der nyligen er serviceret og trimmet, og god sigt under tunge, uldne skyer op gennem Guldborg Sund.

En telefonsamtale ude i Smålandsfarvandet efter Guldborg stjal opmærksomheden fra det pludselige vejrskifte, da solen over nogle minutter "brændte" skydækket væk. Pludselig var det sommer.

Derinde lå så Femø med gule rapsmarker og Birte ved broen til at tage imod. Veninderne var der også, og de lovede middag i sommerhuset, når den gamle redaktør havde hvilet et par timer efter den anstrengende sejlads.

16. maj

I natten klam og kold mellem 15. og 16. maj i en stille Femø Havn, hjalp det ikke at tænke på invitationen fra damerne til at overnatte i sommehuset på Femø, thi den havde jeg heltemodigt sagt nej tak til. Ekstra vattæpper og fodvarmere måtte i brug, og alligevel blev årets første nat i kahytten en kølig oplevelse.

Men solen stod op, og pigerne kom ned til havnen, og vi sejlede til Dybvig, hvor nye cykler stod klar til udlejning. Og atter måtte den gamle lægge an til hvil i kahytten, mens pigerne kiggede på et forårsaktivt liv rundt om på øen.

Dybvig Havn savner lidt professionel styring, talte vi om et par sejlere og jeg. Vrag ligger rundt om i havnen. Strømmen mangler ved pakhuset. Indsejlings-mærkerne er ikke alle på plads. Til gengæld er den afbrudte østlige bro repareret.

Da eftermiddagen gik på hæld, var alle ombord igen, og vi satte kurs mod Femø i en friskere nordvestlig vind med enkelte skumsprøjt på damerne ude i Femøsund. Både Dybvig og Femø havne var godt besøgt af gæstesejlere, og landgangen på Femø foregik ved dieselstanderen, hvorefter jeg satte kurs mod genvejen øst om Askø.

Denne genvej sparer sejlere til Sakskøbing, Bandholm og Askø fra det østlige Smålandsfarvand og Guldborg Sund for ca. seks sømil, og ruten angives at være afmærket fra 1. maj. Men der var blot en enkelt styrbords bøje på plads. Ingen afmærkning i øvrigt. Et par ødelagte bøjer lå her og der. Hvad er den af? Hvor mange sejlere kommer i knibe her? Og så er det ikke første gang. For et par år siden måtte vi tage mobiltelefonen til hjælp for at finde vej - uden gps - i Birtes lille sejlbåd.

Jeg har sendt en mail til de to ansvarlige sejlklubber, Bandholm Sejlklub og Sakskøbing Bådelaug for at høre, om mærkerne snart lægges ud. Hvis der ikke sker noget, må andre sejlere advares mere bredt end på denne beskedne plads. En kontrol i Efterretninger for Søfarende viser, at der ikke er advaret om den manglende afmærkning.


Herover ses de to ødelagte bøjer.



En trofast gæst på agterfortøjningen.

Større billeder


Ved indsejlingen til Femø.


Foto: Birte Tørnqvist.


Der var masser af plads i havnen dagen før Store Bededag.


Birte på Claus Gress' bænk på Femø 15. maj.


Birte fotograferede udsejlingen fra Femø - mod sommerpladsen i Sakskøbing.


Smålandsfarvandet 16. maj.

Til sidens top