Sommer 2014

Større billeder


Dette billede er det første af pukkelhvalerne i Østersøen i dansk farvand. Det er taget i Hjelm Bugt syd for Møn den 6. juli. Billedet er sendt til hvaler.dk af Hanne og Ove Nielsen. Hjelm Bugt ligger ca. 100 sømil fra Falshöft, og hvalerne kan sagtens have svømmet distancen på de 30 timer, der er mellem denne observation og min fra 7. juli ved 16-tiden.


Udsnit af billedet af den spættede pukkelhval. Klik for at åbne/hente billedet i fuld størrelse - til fri afbenyttelse.


Det så ikke ud, som om besætningen på den tyske båd havde fået øje på hvalerne.


Pukkelhvalen "Falshöft 2", fotograferet ved Bogene 17. juli. Foto: Charlotte og Svend Hedegaard Christensen.


En af hvalerne er den 15. juli fotograferet ved Hjarnø af familien Møller, oplyser "Fokus på Hvaler".

BILLEDE 1 BILLEDE 7
BILLEDE 2 BILLEDE 8
BILLEDE 3 BILLEDE 9
BILLEDE 4 BILLEDE 10
BILLEDE 5 BILLEDE 11
BILLEDE 6 BILLEDE 12
BILLEDE 6 a BILLEDE 12 a

Hent billeder i fuld størrelse til fri afbenyttelse.

LN-Online bragte billedet 25. juli.

Pukkelhvalerne

Lysbilleder

22. juli

Foto: Søren Bomholt.
Pukkelhvalerne, som jeg fotograferede ved Falshöft mellem Slien og Sønderborg, er observeret af mange sejlere og folk på land. På www.hvaler.dk har redaktør Carl Kinze samlet observationerne, og det er herfra, Søren Bomholts billede af den springende pukkelhval ved Høruphav er hentet.

"Der Spiegel" og "Die Welt" samt flere tyske medier skriver på deres hjemmesider, at det er første gang, siden observationerne er nedskrevet, at man har set to pukkelhvaler i Østersøen. Det var besætningen på toldkrydseren "Holnis", som fik øje på hvalerne ud for Kalkgrund et par sømil nord for Falshöft, og som de første rapporterede til tyske medier. Hvalerne kunne ses ud for Kalkgrund fyr en halv times tid.


Toldkrydseren "Holnis", fotograferet kort efter, at pukkelhvalerne var ude af syne fra "Esther".

De seneste observationer af pukkelhval i tysk farvand skete i 1766, 1978, 2003 og 2008.

TV Syd har bragt artikler om hvalerne i Flensborg Fjord med mit billede fra Falshöft, og "Sermitsiaq-Grønlandspostens" netudgave har omtalt hændelsen med bl.a. tre billeder fra Falshöft.

Sønderborg Nyt oplyser, at "Esther" var på vej fra Flensborg til Sønderborg - ikke helt korrekt. Bladet bringer et flot billede af pukkelhvalerne - ikke vågehvaler, som jeg først antog. Dette billede kan jeg ikke genkende.

22. juli menes hvalerne at befinde sig i dansk farvand. Den spættede af hvalerne er observeret på vej syd på med en afstikker ind i Aabenraa Fjord. 24. juli antager Carl Kinze, at der er tale om en mor (den spættede) og en unge. Hvalerne er begge observeret i Årøsund.

25. juli er hvalerne set ved Fænø syd for Middelfart. Samtidig har hvalforskerne Carl Kinze, Hvaler.dk og Harald Benke fra det tyske havmuseum i Stralsund studeret billeder fra 7. juli, og især mit billede af de to hvaler side og side, og konklusionen er, at det er moder og unge, oplyser "Der Spiegel".

"Der Spiegel" bragte billedet af "Mor og barn" i netudgaven. I artiklen oplyser bladet, at hval-ungen er bagerst i billedet. Bladets redaktion har ikke helt styr på geografien, idet man antager, at Falshöft ligger i Danmark. Det gjorde det sådan set også indtil 1864.

Norddeutsche Rundfunk 1 bragte samme artikel men uden mit "afslørende" billede. Det gjorde til gengæld andre tyske medier, herunder LN-Online. Die Welt og NTV i Köln.

De hyppigst anvendte billeder af pukkelhvalerne i de tyske medier er Søren Bomholts pletskud af den springende pukkelhval samt et billede af Mogens Winther, som viser hvalmoderens rygfinne.

27. juli er en hval eller to hvaler set mellem broerne i Snævringen, oplyser "hvalder.dk".

31. juli er hvalerne stadig i Lillebælt - mellem Årø og Brandsø.

Større billeder

 

"Esthers" position 7. juli klokken 16,10. Data er hentet fra GPS-kortplotteren ombord, hvor sporet er kopieret til computerprogrammet Garmin HomePort til Macintosh. Positionen er herefter indsat i Google Maps.


Pukkelhvalen, som Carl Kinze, "Fokus på Hvaler", har døbt "Falshöft 2", idet jeg var den første, som observerede pukkelhvalerne - netop ud for Falshöft. "Falshöft 2" er den spættede af de to pukkelhvaler. Den er set ved Bogense 17. juli Hvalobservationer er rapporteret til "Fokus på Hvaler" fra Als Fjord ud for Stegsvig/Dyvig, Årøsund, Brandsø og Svævringen ved Middelfart. Klik for at åbne/hente billedet i fuld størrelse - til fri afbenyttelse.


Her ses "Falshöft 1" med to "ridser" ved rygfinnen. Klik for at åbne/hente billedet i fuld størrelse - til fri afbenyttelse.


"Falshöft 1" er her i færd med at løfte halen ud af vandet. Klik for at åbne/hente billedet i fuld størrelse - til fri afbenyttelse.


Begge pukkelhvaler synes at være med på dette billede med den spættede hval forrest. "Der Spiegel" bragte dette billede 25. juli. I artiklen oplyser bladet, at der er tale om mor og barn med hval-ungen bagerst. Bladets redaktion har ikke helt styr på geografien, idet man antager, at Falshöft ligger i Danmark. Det gjorde det sådan set også indtil 1864. Klik for at åbne/hente billedet i fuld størrelse - til fri afbenyttelse.


Kraftigt forstørret optagelse af en blåst fra pukkelhvalerne ved Falshöft. Blåsten kan blive op til tre meter høj.


Det ser ud, som om lidt af en halefinne er med her. Klik på billedet for at hente/åbne det i fuld størrelse.


Pukkelhvalerne svømmede både parallelt med hinanden og modsat hinanden. Retningen var dog generelt nordlig, og hvalerne blev samme dag set ved Vemmingbund og Høruphav af overraskede og opstemte sejlere. Klik for at åbne/hente billedet i fuld størrelse - til fri afbenyttelse.


 


Lørdag morgen 12. juli lidt over klokken 6 fik Anegrethe og Søren Bomholt en naturoplevelse ud over det sædvanlige. En pukkelhval sprang flere gange ud af vandet. Her er et af billederne: Pukkelhvalen i fuld figur ved Høruphav. Foto: Søren Bomholt.


Mark Yeoman står som fotograf på flikr af dette billede fra Vemmingbund fra 7. juli. Det er taget med en smartphone gennem en kikkert. Billedet er et udsnit, lettere tilpasset i Adobe Photoshop.


Sønderborg Nyt bragte 16. juli dette billede. Fotograf er ikke angivet. Horisonten synes at være kysten øst for Sønderborg med indsejlingen til Høruphav og Kegnæs med Flejmose Sand længst til højre. Billedet er let modificeret og skærpet i Adobe Photoshop.


Ups.

DR TV Syd 25. juli.


GPS-sporet ved Falshöft 7. juli 2014.


Her er to spor forbi Falshöft - i 2013 samt 7. juli 2014. Den orange cirkel viser "Esthers" position, der er angivet i loggen - grå markering - til 7/7/14, 16.10.39.

Til sidens top