Sommer 2015

Større billeder


Nu står den grønne bøje på sin rette plads.


Ud fra Toreby Sejlklub 5. juni. Foto: Birte.


Broen er oppe, og vi når igennem men må indkassere en røffel fra brovagten. Foto: Birte.


Den vildfarne styrbords sideafmærkning set mod nord - for udadgående. 1. juni.


"Havnepalæet"i Nykøbing til højre i billedet.


Sejlforeningen "Vkingens" skolebåd, "Mester Benzon", ud for Toreby Sejlklub.

Gedser mm

8. juni

Luften var godt 12 grader varm til morgen - en tvivlsom sommertemperatur. Men med en tyk vindjakke og strikkehuen ned om ørerne kan man nok udholde at sidde ved rorpnden og lade motoren spinde.

Ude i Guldborg Sund stod en strid blæst fra nordvest, der sammen med en nordgående strøm gav bølger nok til, at man kunne fornemme at sejle en smule "rigtigt".

Og ved Tyvestænget var den vildfarne styrbords sideafmærkning atter på plads.

Ikke mange var ude. Kun Pandebjergs "Marienholm" krydsede flot for fulde sejl op gennem det forblæste sund, mens et par motorbåde sejlede på fiskeri her og der i sundets afkroge.

5. juni - Gedser-turen

Toogenhalv sommerdage var stillet i udsigt af DMI. 4., 5. og 6. juni. Vi ville sejle så meget som muligt i de dage. Gedser og Nysted. Vind og bølger så dog ikke gunstige ud den 4. juni med en frisk sydvestenvind lige ind i det sydlige Guldborg Sund fra Østersøen. 6. juni er der møde for gamle studenter i København.

5. juni var vinden frisk i sydøst. Vi kunne luske langs Falsters vestkyst ned mod Gedser i læ. Det gjorde vi. Men først skulle vi have Frederik IX's Bro op. Det fik vi.

Men tyskeren syd fra kunne ikke tyde de tre faste lys. Brovagten råbte på tysk, at han skulle sejle. Det gjorde han omsider, og to faste lys blev tændt for os. Men vagten råbte igen. Nu var det os i "den danske båd", som fik besked. Udnødvendigt, og vi fik oven i købet en "skideballe" fra den fede mand på broen: Han åbnede vinduet og råbte, at vi skulle lægge os rigtigt ved passagen. Vi lå lidt til højre. Rigtigt nok, syntes jeg.

Nogle få tyske og en enkelt hollandsk sejler var på vej nordover for sejl i den fine vind. Enkelte små joller med fiskere, så vi. Ellers var Grundlovsdag på vandet en tom affære.

Gedser Lystbådehavn var også nærmest tom. Der var god plads til en langskibs fortøjning, og sol over de medbragte madpakker og termokaffen. Vi lettede efter en times tid og brummede på god pensionist-manér nord på, hvor vi slap gennem broen uden anmærkninger.

Og var vi lidt stramme i betrækket efter denne friske sejltur, skyldtes det såmænd ikke en frustreret brovagts meningsløse råben, men sol og saltvand i rigeligt mål.

1. juni

Kalenderen viser årets første sommerdag. På disse kanter har maj været nærmest efterårsagtig med tunge flossede skyer - blæsende lavt over os fra vest. Indimellem ér lyset blevet skarpt under solen, men sejlervejr har det kun sporadisk været - når man er kræsen, vel at mærke.

Men årets første "sommerdag" bød alligevel på et hul i lavtryksvejret - en lille solfyldt pause med 14-15 grader sidst på eftermiddagen. Og i betragtning af maj-vejret er en sejltur i godt vejr værd at skrive om, selvom Guldborg Sund mellem motorvejstunellen og Frederik IX's bro ikke er noget, som rigtige sømænd ellers beskæftiger sig med.

Joh - der var alligevel noget. Den grønne sideafmærkning NNØ for vestbøjen i Tyvestænget har revet sig løs - ligesom i 2012 - og er drevet øst på, tværs over sejlrenden. Bøjen står på knapt to meter vand, og sejler man styrbord om den for udadgående, falder dybden hurtig til 1,3 meter ved normal vandstand. Lad være med det. Ignorer afmærkningen og hold dig midt i renden.

Svanerne ligger i hundredvis spredt over sundet ud for Klodskov Nakke. Tjørnen blomstrer hvidt langs kysterne. Et forår med normale temperaturer og nedbørsmængder avler en frodighed på land som en slags kompensation for det manglende subtropiske forår, vi tidligere har oplevet i maj. Det er jo ikke Mallorca dette Danmark.

Foran ligger de tre lunefulde sommermåneder, og jeg når nok til Sakskøbing med "Esther" en skønne dag. Sømærkerne langs genvejen syd om Askø er jo sat næsten efter tidsplanen i år - kun en enkelt dag forsinket i forhold til 1. maj, som er angivet i søkortet. Sejlklubberne i Bandholm og Maltrup Vænge har anstrengt sig i år med udlægningen, som Guldborgsund Kommune betaler dem for.

Større billeder

8. juni:


Blæst over Guldborg Sund 8. juni.


Pandebjergs "Marienholm" på bidevind.

5. juni - Gedserturen:


Bredningen ved Flatø 5. juni. Foto: Birte.


Strømmen gik et par knob nordover. Foto: Birte.


Skarve ved Kalvø. Foto: Birte.


Halvtom havn i Gedser 5. juni.


Væggerløse set fra Bredningen 5. juni.


1. juni. Tyvestænget med den vildfarne grønne bøje.


Pandebjerg.


Tjørn.


Et kig ind i "Løgnoret" - en vig, som Bodil de Neergaard på "Fuglsang" reddede fra inddæmning og udtørring.

Til sidens top