Efterår 2015

Større billeder


Atter parat til at komme på land.


Hejren er blandt de oftest fotogaferede fugle i sommer.


Og så den anden vej - ved Maltrup Vænge.


Skarven forlader sømærket i Sakskøbing Fjord.


Her dykker skarven.

Til sidens top

Sidste udkald

Det var sæsonen 2015

16. oktober
Madpakken så ikke frisk ud til morgen efter at være forladt i omkring tre uger. Men heldigvis befandt den sig ikke inde i "Esthers" kahyt, men ude på dækket - godt pakket ind.

I det grå og fugtige vejr blev storsejlet taget af bommen, og da mastekranen var ledig, sejlede jeg over havnen og lagde til under den. Det tog omkring tre kvarter at få masten anbragt på to bukke på græsset ved klubhuset. Så kom regnen.

10. oktober
Med en glemt madpakke, hvis tilstedeværelse gennem tre uger i "Esther" antagelig har gjort den temmelig uspiselig, ligger min gamle Bandholm 26 noget forladt i Toreby Sejlklub, medens sejlersæsonen 2015 ebber ud.

Vejret har været flot sommerligt i lang tid. Men vi har haft andre sager på tapetet end sejlture på Guldborg Sund. Bornholm og et feriehus i Årsdale. Vandreture og lidt - meget lidt - havearbejde.

Et tilbageblik på den forgangne sommer er ikke muntert, hvis det alene skal gælde sejlerlivet. Ganske vist har jeg sejlet omkring 400 sømil, men længere væk end Femø er det ikke blevet til med kun to overnatninger i den lune kahyt.

Til gengæld er beholdningen af fotografier fra sejlturene stor. Vand og vand og fugle og kyster i godt vejr på Sakskøbing Fjord og det sydøstlige hjørne af Smålands-farvandet nede mellem øerne Askø, Fejø og Femø.

Det er hernede, bølgerne sjældent når over en meter selv i frisk vind. En undtagelse er vind fra nordvest, der stryger uden om øerne og lige ned mod Sakskøbing Fjord og ligeledes ned i den såkaldte "tragt" - Guldborgsund uden for Guldborg-broen ved sundets smalleste sted.

Måske kan man nå endnu en tur eller to, selv om de første både allerede er taget op på land i Toreby Sejlklub. Der er langt mellem masterne i havnen, heldigt nok, da der derfor ikke bliver rift om mastekranen i de to uger, indtil også "Esther" skal på land for vinteren.

Der er ingen vej uden om det sædvanlige ritual, hvor vanter og stag tages af med undtagelse af de fire undervanter. Så hejses krogen fra mastekranen med et par hundrede håndsving ned i nå-højde, og rebet lægges om masten, så det strammes under salingshornene, når endnu et par hundrede håndsving har løftet krog og reb langt nok op.

Nu skal undervanterne demonteres, og med et langt reb nederst på masten kan den styres - hængende vandret - ind over kajen og ned på den ventende mastevogn. Masten er lettere at tage af end at sætte op.


Skarven er en af de mest fotograferede fugle. Her er den "skudt" bagfra, lige før den dykker.

 

 

Større billeder


Jytte og Birte er på vej til en kort sejltur fra Sakskøbing..


Søen "Bolmen" i Småland i september 2015 - her ved Tannåker, hvor jeg sejlede meget som ganske ung, i en jolle med påhængsmotor og lidt sejlføring.


Bolmen er ca. 50 km. lang og 20 km. bred med øen Bolmsö næsten i midten.


Hjemme igen lurer to skarve ved Maltrup Vænge i Sakskøbing Fjord.


Hvil på en fiskerbåd i Femø Havn.

 

Til sidens top