Sommer 2016

Større billeder


Her er selskabet fotograferet af skipper, 27. august.


"Fiskernes fjende", skarven, 14. august.


Hejren har et stirrende blik.


Fruen er med i båden ud for Oreby.


Oreby Bro.


Ænder i aftensol.


"Pegasus" for indaggående.


Vi kiggede nysgerrigt på hinanden, da "Esther" mødte "Pegasus".

Til sidens top

Fugleture

27. august

Vor gamle klub fra gymnasieårene i Nakskov holdt årsmøde i dag med en sejltur på Sakskøbing Fjord, som ingen af de fire gæster på "Esther" havde oplevet tidligere. Fjorden gengældte deres begejstring med et rigt fulgleliv i det pragtfulde vejr med svage vinde og høj sol.

Vi er fem mandlige medlemmer i klubben. Et medlem er på et fem måneders togt Østersøen rundt i sejlbåd og kunne ikke deltage. Men vort kvindelige æresmedlem og mundskænk kastede glans over årsmødet 2016.

 

23. august

Forud for en forestående sejltur med vor gamle gymnasieklub foretog "Esther" en prøvetur med anløb af Oreby Bro for at lodde dybden. Billeder fra den korte tur ses under "Større billeder".

14. august

De fleste billeder af fugle på fjorden - eller andre steder - får vor læser aldrig at se. De er nemlig uskarpe - billederne altså - rystede eller ude af fokus. En ny Nikon-linse skulle gerne råde bod på dette, og de første billeder fra søndagsturen ud i Smålandsfarvandet tyder på, at linsens indbyggede motor er hurtig til at indstille fokus, og at en funktion, som eliminerer rystelser, også virker kvikt.

Om motorbissen på "Benli", som væltede en kajakroer først på måneden fik jeg i dag oplyst, at båden var bemandet med kvinder og et par børn. "Benli" er ikke identisk med en Bayliner fra Kalvehave, hvis skipper - samme dag - af SMSK's formand og havnefoged fik at vide, at man ikke sejler ind i Sakskøbing for fuld fart. Så skulle en misforståelse være sat på plads. Kalvehave-sejlerens gear var i uorden, lød forklaringen.

Fuglene laver ikke ravage på vandet men nede i det, hvor skarvene kan fristes af de mange nyligt udsatte åleruser. En ål har ikke mange chancer for at passere Sakskøbing Fjord, hvis den da ikke vælger sejlrenden, hvorfra et par generende garn hurtigt blev fjernet igen.

Hejrerne, der ofte står med samme afstand langs fjordbredderne, var ikke at se i dag. Måske var det højvandet, som forhindrede de store fugle i at fiske fra de sædvanlige pladser.

10. august

Blæst, sol, regnbyger, kølige dage. Det er august 2016 indtil nu. Bedre dage venter sikkert. I hvert fakd, når vor gamle gymnasieklub har planlagt et celebert togt 27. august fra Sakskøbing inderhavn og ud til Oreby Bro - og tilbage igen. Fire herrer, årgang 1963 fra Nakskov Gymnasium, samt vort kvindelige æresmedlem.

Indtil da er det Sakskøbing Fjords rige fugleliv, som kan lokke til nogle korte ture ud i det nære Smålandsfarvand. Hejrer, lappedykkere, ænder, blishøns, skarve og mågerne - ikke at forglemme - er ikke altid alene i og over fjordens vand. Roere fra Saxkjøbing Roklub piler frem og tilbage, og Fruen slider i årerne sammen med kollegerne, der vinker pænt, når vi stilfærdigt mødes på vandet.

Knapt så stilfærdigt fandt et møde mellem motorbåden "Benli" og en kvindelige kajakroer sted. "Benli" lavede nogle gevaldige hækbølger, og styrede bagfra lige imod kajakroersken og passerede ganske tæt, hvor fjorden er smal som en å. En ung kvinde ombord betragtede uanfægtet, at kajakken blev fyldt med vand og kæntrede, og roeren faldt i vandet. Ingen på "Benli" kom til hjælp.

"Benli" har tilhørt Bent Hansen fra Lergravens Sejl- og Fiskeriklub i Nykøbing Falster men er solgt til "en københavner", oplyste formanden, Flemming Christensen, efter at en efterlysnng var sendt ud pr. e-post til de sejlklubber i Nykøbing F., hvis klubflag er blå og hvide som "Benlis" lasede og ulæselige stander, der stadig synes at være Lergravens.

Kajakroeren er stadig chokeret og vred i dag, en uges tid efter episoden. Især har hun svært ved at glemme den unge pige, som skadefro betragtede hende, mens hun lå i vandet, og "Benli" fjernede sig på vej mod plads 213 i Sakskøbing Motor og Sejlbådsklub. Her blev jeg nabo til "Benli", der lå tom, da jeg lagde ind, da uvidende om den grove overtrædelse af søvejsreglerne, der netop havde fundet sted.

Hejeren er sikkert ligeglad. Den har det store overblik fra en trætop ved Sakskøbing Fjord.

 

Større billeder


Hejre. 27- august.


Erik har lånt Birtes båd og er på tur med fruen, 23. august.


Ved Oreby Bro 23. august.


23. august.


Ruserne røgtes 14. august.


Sakskøbing med lystbådehavnen ved Maltrup Vænge.


Oreby Bro, 14. augusr.


14. august.


Bandholm i telelinsen.

Lappedykkerunger.


I havn efter fugleturen 14. august.


Den lave sydbøje ved Oreby.


Roerne holder hvil.


På udkig fra bådebroen.


Nabo til den gule motorbåd,"Benli".


"Pegasus".


Til sidens top