Efterår 2016

Større billeder


Klar til vinterkulden. Der er gennemtræk under presenningen for at forhindre fugt.


Birtes båd hejses på vinterplads i Sakskøbing.


I luften 29. oktober.


"Esther" på vej til vinterpladsen i Toreby Sejlklub.


Sakskøbing 17. oktober.


Man aner lige lidt land i disen.


Askø-færgen dukker frem.


Birte fotograferede indsejlingen i Nykøbing.

 

Til sidens top

Atter på land

7. november

Vinteren har meldt sig med nattefrost og dystre udsigter med mere frost og sne i de kommende novemberdage. Nede i Toreby Sejlklub forbereder Tony sig på at lukke for vandet på vinterpladserne. Det var måske i sidste øjeblik, at "Esther" blev spulet i bunden i dag. Der var vand i slangerne i formiddags, da jeg ankom.

Men først skulle motoren sikres mod frosten. Den startede trevent med en vandslange i røret ved søvandsfilteret, og kølevandet fra forleden blev pumpet ud. I nogle minutter kørte motoren, mens ferskvand og frostvæske blev ledt ind i søvandssystemet. Da motoren var slukket, blev systemet fyldt op med mere frostvæske.

3. november

Den første nattefrost havde sat sine spor som tynde flager af is på kistebænkene, da "Esthers" trofaste motor fik fyldt en lille dunk frostvæske i søvandssystemet.

Nu er hun atter på land efter en lang sæson. Det gik gelinde den 29. oktober, efter at hun havde været i aktion med slæb af en motorbåd, som ikke kunne starte, fra C-broen over til udrustningskajen.

De grinede noget inde i klubhuset, da en af sejlklubbens ældste sejlbåde kom trækkende tværs over havnen med en strømliniet Bayliner på slæb. Gunnar fik sin båd på land, og jeg fik øvet en hel del havnemanøvrer.

Forinden var masten taget af på sædvanlig vis en mild oktoberdag og lagt i skuret for vinteren. Vantskruerne blev demonteret i år, da vi stadig har nogle gæster, som lusker uden om overvågningskameraerne ved nattetide og forsyner sig (med en kaleche fra nabobroen) uden at spørge om lov.

Mens arbejdet ude i det fri er ved at være forbi for i år, venter en større opgave inde ved computeren. Mine hjemmesider for Toreby Sejlklub og Saxkjøbing Roklub skal moderniseres med et CMS-system, Concrete5, således at udseende og funktion svarer til nutidens computere, telefoner og iPad's. Sakskøbing Motor og Sejlbådsklubs hjemmeside trænger ikke i samme grad.

Dis og kulde

17. oktober

Oktober har indtil nu været kold og blæsende med østlige vinde, og hver dag er kasseret som årets sidste "rigtige" sejltur, hvor "Esther" sejles fra sommerhavnen i Sakskøbing til vinteropholdet i Toreby Sejlklub.

Men i dag var der et lille ophold i blæsten og regnbygerne, og Hans og Gunnar var parat som tapre, passive gaster.

Tågen hang over Sakskøbing Havn ved 9-tiden, da motoren heldigvis startede efter nattens nødvendige opladning af batterierne. Gasterne ankom med madpakkerne, og klokken lidt i 10 stævnede vi ud i tågen med kortplotteren sat.

En hvid "røg" drev i medvinden ind over os. Hvad er der nu galt med motoren? Intet. Det var damp, skabt i mødet mellem det varme kølevand og fjordens otte grader kolde vand.

Efterhånden lettede tågen og blev til dis, men land kunne vi ikke se derude i Oreby Rende. Jeg styrede efter forrige tures spor på kortplotteren op mellem grundene øst om Askø, indtil vi stod helt stille, hvis man skulle tro kortplotteren. Hvad nu? GPS-plotteren var gået i stå. Et hurtigt sluk/tænd bragte instrumentet i gang igen, så vi kunne finde vej uden brug af de næsten glemte færdigheder med søkort af papir og gammeldags kompas.

Vinden tog til fra sydøst, og lettere stænk ramte den varme påklædning. Visuel orientering var ikke mulig over lange stræk, men efterhånden dukkede konturerne af Vigsø og den brede tragt ned i Guldborg Sund op ude i det grå.

Broen dukkede også op, og brovagten havde for en gangs skyld en fritidssejler at åbne for. To røde blink blev til to faste. Maskinen fik fuld gas. Vi var igennem og i smulte vande, hvor strømmen, vi for det meste havde imod os, tog af. Nu var det blot den friske blæst, der var årsag til "forsinkelsen" på ca. tre kvarter i forhold til de tidligere sejlture mellem Sakskøbing og Nykøbing.

Birte var allerede ankommet til Toreby Sejlklub, da vi strøg ind i havnen og gik på grund i det usædvanlige lavvande i havnen. Heldigt nok. Så lå "Esther" da bomstille mellem agterpælene, mens fortøjningerne blev sat og passet til. 19 heste er normalt mange nok til at mase kølen gennem mudderet. Det var de også i dag.

Så hastede vi mod toiletterne og nød varmen i bilen, da de tålmodige gaster blev sat af i Sakskøbing og Øllebølle.

 

Større billeder


7. november. Spuleren står parat.


Parat til optagning efter slæb af motorbåd med motorstop.


Kranen sætter "Esther" på plads 29. oktober.


Farvel til Sakskøbing for i år.


Gunnar og Hans.


Fiskere i Guldborg Sund.


Nykøbing Havn. Foto: Birte.


Næsten "hjemme". Foto: Birte.

Til sidens top