Sommer 2016

Større billeder


Farvel til Askø efter tre nætter.


For indadgående i Sakskøbing Fjord, 25. juli.


Morgengæster 24. juli.


"Mormors Hus".


Fra Lilleø.


De eneste køer, jeg fik øje på.


Middagens ingredienser er parat, 24. juli.


Her er den færdige ret.


Aften - velegnet til finsk tango i kahytten.


Birte på Askøfærgen 23. juli.


Udsnit af svaleflokken på den tyske båd "Picasso".


Udsejling fra Fejø i svag modvind 22. juli.


Fra cockpittet med truende skyer 21. juli, formiddag.

Gæssene skal holdes væk.


Smedien i Østerby.


Indgangen, når bomteltet er rejst.


Ved Vester Havn.


"Esther" klemt inde på en smal plads i Dybvig Havn.

Det er sjældent at se en skarv inderst i en havn.



Tomasteren "Else-Marie" sejler ud.


Hejre ud for Fejø Kirke.


"Havhingsten" passerer Femø Sletterrev på vej fra Dybvig Havn på Fejø, 18. juli.


Mark ved Fasangården,


Fangst ved Østerstrand.


Vandretur på Femø 17. juli.


Høstanemoner - kvæler skvalderkål.


Møde med veteranskib i Sakskøbing Fjord 16. juli.



For udadgående 14. juli. Batterierne skal lades op før sejlerferien lørdag den 16. juli.


Arkivbillede af et "Guldborgland-hus" ved Sakskøbing Fjord.

Til sidens top

Sommertur

(omvendt kronologisk)

25. juli

Regn- og tordenbyger i eftermiddag fremskyndede afsejlingen fra Askø til klokken 8,00. Disen hang over Smålandsfarvandet og temperaturen steg til nær 27 grader, mens "Esther" satte stævnen hjemad mod Sakskøbing Fjord.

Alt var ved det gamle - men ikke helt. Inde i fjorden var der lagt en ny afmærkningsbøje ud, ret umotiveret. Tættere på syntes bøjen noget "busket" at se på, og så råbte den "godmorgen". Bøjen var en langsomt svømmende kvinde med et stort, flot hår. "Godmorgen", svarede jeg høfligt, da jeg havde set efter, at synet ikke bedrog.

Inde ved roklubben kunne man se Fruen byde roerne fra Faxe velkommen. Og efter en lang snak med Bent Anton om elektricitet på bådene og foreningsarbejde her og der, hentede jeg bilen. På hjemvejen mødte jeg "bøjen fra fjorden" igen, kvinden med det flotte hår, denne gang på cykel.

 

24. juli

Sidste dag på Askø. Hjemturen nærmer sig. Sommervejret kølnes med vestenvinde fra på tirsdag. Derfor slutter vi den korte "sørejse" til de nærmeste øer i morgen, mandag. Havnepengene er betalt fra kahytten med Mobile Pay, som vinder en fortjent udbredelse for tiden.

Vor fede hankat, Ditlev, leder efter mig og kalder med et dybt mjav, oplyser Fruen i telefonen hjemmefra. Man er savnet - af andre end kreditorerne.

Porten til cykeludlejningen er blevet åbnet i dag, og i mangel på Kongens Mønt lagde jeg 10 Euro i kassen og tog en cykeltur rundt på de to små øer. Her er velsignet fladt. Flere af gårdene er velbevarede i deres oprindelige form. Redningen er en ejer med penge og sans for historien.

Ligesom på Femø er Askøs huse og gårde velholdte, mens Fejø trues af forfaldet her og der. Det lokale liv i havnen røber overskud til mere end dagen og vejen.

"Hvor går turen hen denne gang?" råbes der til Askøfærgens skipper ved afgangen. "Sakskøbing", svarer han. Så sejler færgen til Bandholm, på 25 minutter.

Jeg mindes en Askøbo's karakteristik af øens befolkning: "Vi har tre grupper: De hellige, alkoholikerne - og dem midt imellem", sagde han. Søndagsstille er her ganske rigtigt i dag, og et par pilsnere finder hvile i folk ved borde og bænke i ro og orden. Intet forstyrrer Askøs idyl disse gode sommerdage.

Askøs købmandshandel drives af øens beboere på andelsbasis med frivillige ulønnede medarbejdere. Den er velforsynet, øens størrelse taget i betragtning, men det store udvalg i økologi og færdigretter findes ikke.

Middagene ombord på "Esther" bærer præg af dette lille udbud. Efter Fruens afmønstring har nøjsomhed og sult præget madlavningen, og sulten er, som min mor siger, den bedste kok.

Tarteletfyld blandet med kogte ris udgjorde middagen i går, og i dag forfinedes retten til det rent lukulliske med tun i vand (ellers købt til vor fede hankat, Ditlev) samt en lækker bearnaisse-sauce, tilbredt med "Lurpak Smørbar". En dåse aspargessnitter, samt dåsen med tunfiskesnitter og de friskkogte ris, tilsattes saucen, opkogt i et fladt grydelåg (gryden var reserveret risene). Fraværet af tarteletfyld svækkede ikke rettens smagsoplevelser.


Udsigten fra dagens middagslur.

23. juli

Nattens tusindvis af småfluer hænger som tætte tæpper i ederkoppespindene ovre i det velassortede klubhus. Her på båden dryssede fluerne ned efter et - politisk ukorrekt - sprøjt med et insektmiddel.

Til morgen er luften fyldt med kvidrende svaleunger - flere hundrede, skønner jeg. De finder hvile på bådenes fortøjninger og vanter og stag, uforstyrret indtil besætningerne vågner.

Fruen afmønstrede efter planen i dag og afgik klokken 9,25 med færgen til Bandholm, hvor en veninde venter for at køre hende hjem til vor fede hankat Ditlev, en stribe tomme fuglefoder-beholdere, en lang græsplæne og - ikke mindst - forberedelserne til gæster i Saxkjøbing Roklub.

Her ombord i "Esther" på Askø er der fødevarer nok til de dage, jeg agter at drive den af her. Det skal ikke skorte på hvilene, men en spadseretur langs stranden kan da også komme på tale.

Computerproblemerne blev løst. En opdatering af styresystemet medførte jo utilsigtet, at Mac'en kun kunne starte i "sikker tilstand", hvilket reducerede funktionerne, således at bl. a. billeder fra fotoapparatet ikke kunne hentes.

Ved - for en gangs skyld - at nærlæse instruktioner på Apples hjemmeside, blev en harddisk formatteret som en installations-DVD, hvorfra det oprindelige styresystem blev geninstalleret. Derfor kommer der igen billeder fra sommerturen.

Aften. Det er blæst lidt op. Teltet er lukket af. Stemmer lyder dæmpet over Askø Havn, og atter er de gamle finske sange fra Mjels, Hjortø, og de andre havne vest på tidligere år sat til afspilning, hensynsfuldt pr. hovedtelefoner. Så er man ligesom atter langt væk og meget alene. Det er dejligt en stund.

22. juli

Ved 10-tiden var vejen banert for afsejlingen fra Dybvig Havn. En af de to svenske trimaraner havde forladt pladsen foran os, og med hjælp fra nabobåden "Klaksviks" skipper, Willy, kom vi ud i bassinet. Det blev nødvendigt at vende inde i havnen, og med motor frem og bak udviklede manøvren sig til lidt af en opvisning, når jeg selv skal sige det.

Farvel til Fejø og et myldrende liv på havnen og i bådene. Sejlerne er civiliserede folk, og efter kammermusikfestival'ens bluesrytmer ved havnen i går ved midnat, gik alle til ro. Snart var kun fuldmånen oppe.

I sol og jævn modvind var vi kvikt fremme ved Askø, hvor havnemanøvrerne også udviklede sig til noget af en opvisning: "Kan vi være dér? spurgte Fruen, da jeg styrede ind mod en pæleplads. Snildt. Og så sad vi fast mellem pælene som i en skruestik. Fuld kraft bak var ikke nok. En LM 27 fra Sønderborg fik et reb over, og skipperen trak og trak sideværts, og motoren trak bak, og så kom vi fri. Nabopladsen var bred nok. Her ligger vi nu i sommervejret - fredeligt med mange tomme pladser fredag eftermiddag.

Computerproblemet, som syntes løst i går, bevirker, at nye billeder ikke kan hentes fra kameraet. Derfor ingen billeder efter 21. juli - indtil videre.

21. juli

Det bliver Fejø endnu en dags tid. Vejrudsigten er god i dag, men bedre i morgen. Vi har god tid. Askø kan nok opleves på en enkelt dag i betragtning af vort nylige besøg på øen med Dansk Vandrelaug.

Dybvig Havn tømmes langsomt for både under formiddagens forbigående skydække, der udgør kanten af et vældigt tordenvejr nede over Femern i de tidlige formiddagstimer.

Fruen tilbragte dagen til fods mellem kammermusikfestival'ens spillesteder - ved Sletteren, Fejø Mølle og i kirken ude ved sydkysten.

Alvorlige computerproblemer på båden - mens Fruen nyder kammermusikken og et havbad - skal læseren ikke trættes med. Men de er løst, og hjemmesiden opdateres derfor fortsat, når internettet er tilgængeligt.

20. juli

Dagens højdepunkt skulle have været et besøg på den lille Skalø Havn, men havnen er ikke længere den gæstfrie plads med borde og bænke og malede trolde i en lun atmosfære af humor.

I dag er Skalø Havn mest af alt en losse- og oplagsplads, og ejeren er ikke venlig. Vi blev bortvist af den yngre mand med den begrundelse at vore lejede cykler ikke var forsikret indenfor havnens område.

Nu er turister på lejede cykler advaret. Hold jer væk fra Skalø Havn men nyd cykelturen over Draget og dæmningen. Den er smuk.

Smuk er også turen ad Storemosevej til Kirken ved stranden. Lange kig over den bølgede ø. Frugtplantager og træ-samlinger.

Den hollandske tomaster "Skylge" anduvede Dybvig Havn og fik omsider plads foran toiletbygningen, efter at et par sejlere beredvilligt rykkede nogle meter. Skibet afsejlede fra Omø i dag på turen rundt i danske farvande.

Hos købmanden i Østerby har vi fourageret til et par dage. I morgen fortsætter vort frygtløse togt til Askø, som vi kan se fra Dybvig Havn. Øens beboere har oprettet en købmandshandel med de mest nødvendige dagligvarer, men frisk frugt og holdbar dåsemad er vi ikke sikre på at kunne købe på den lille, flade ø.

19. juli

Dagens togt indebar - som sædvanlig - ingen udfordringer, hvad sømandskab og vovemod angik. Vi afsejlede i svag vestlig vind fra Femø ved 10-tiden og havde husket at fjerne søstikket i land. Det lykkedes også at bakke ud af bassinet og vende den langkølede båd ud for færgelejet.

Nu lå Femø Sund foran os med rolige dønninger fra de foregående dages blæst, der lige tværs gav en let rullen. Hurtigt var vi fremme ved nord- og sydbøjerne ud for Fejø Sletterrev, og så gjaldt det blot om at styre i en lang, blød bue mod indsejlingen til Dybvig Havn, hvor mærkerne, ifølge Efterretninger for Søfarende, atter er på plads og i orden.

Dybvig Havn var godt pakket allerede her ved 11-tiden. Men vi fik øje på et lille hul i rækken af pælepladser allerinderst, og kunne luske ind på pladsen takket være bådens ringe størrelse og smalle skrog.

Her på Fejø, hvor vi har oplevet lidt af hvert for mange år siden, synes enkelte af øens ildsjæle at være brændt en smule ud, og flere huse ved Dybvig Havn er til salg. Andre står blot tomme. Men det tidligere posthus og den nedlagte lægebolig står der endnu i god stand som minder fra en frodig tid på Fejø, og den restaurerede mølle er et flot monument over nutidens aktive "fejbattinger".

Fra blæsende, kolde og tiltider regntunge aftner er vejret slået om til sol, varme og vindstille. På "Isabel" af Nykøbing F. fik vi lejlighed til at beundre Knud Olsens design. Han tegnede Annes og Johns båd, som John købte af bådebyggeren i begyndelsen af 80'erne. "Isabel" er på syv tons og sejler sine fem knob med 18 heste - og sikkert hurtigere med sejlene sat på stormast og mesanmast.

"Helens Cafe" hedder nu Dybvig Café og kan præstere friske råvarer, godt tillavet. Aftenkaffen blev serveret i det åbne cockpittelt med udsigt over bassinets spejlblanke vand med både i to lag på begge sider ud mod Smålandsfarvandet.

Som tidligere omtalt her på hjemmesiden vækker Fejø altid minder fra 70'erne, da vi havde hus herovre indtil 1980 og oplevede øens gæstfrihed. Der er langt imellem at anløbe Dybvig Havn i en velbygget veteranbåd og morgenturene den gang i en lille pram for at hente nattens fangst af krabber og ålekvabber i de ruser, som fulgte med huset i 1975.

18. juli

Vejret er i langsom bedring efter en kold aften i cockpitteltet. Havnehøkeren kan lige netop forsyne os med middagsretter af nogenlunde sund karakter bortset fra frikadellerne, der rakte til to dage. For at rette op på mad-indtaget bestilte vi et bord på Femø Kro i dag, mandag.

Cykler kan lejes for 75 kroner pr. dag. De er af fremragende kvalitet og bragte os rundt på øen og ind på museet, hvor Annelise Svensson, der ved alt om Femø, viste Elmo Pedersens stensamling. Elmo var Birtes fætter, som vi ikke kendte personligt men fulgte med interesse, bl.a. da dronningen besøgte ham i 2010.

Annelise Svensson udtrykte optimisme for Femøs fremtid, eftersom flere ældre ildsjæle flytter hertil permanent. Husene herovre lader sig nemt sælge - blot de er billige nok.

Ude ved kysten genfandt vi "Verner Strøms sten", som han hævdede ejendomsretten til sidste år, da han antraf os siddende på den. Herfra så vi "Havhingsten" passere Femø Sletterrev langt ude. På Marine Traffic fik vi observationen bekræftet.

Det temmelig ringe sommervejrs stride vestenvind er tilsyneladende ingen hindring for fritidssejlerne, der denne aften fyldte godt op i bassinerne - danskere, tyskere, svenskere og hollændere. Enkelte både fra England og Tjekkiet har vi også set.

I morgen sejler vi efter planen en kort tur til Dybvig for at nyde et par dage på Fejø, før Fruen har et nødvendigt ærinde i Sakskøbig, når denne uge er forbi.

17. juli

God tid til forsømte reparationer. Vandhanen ved vasken virker igen efter mange forsøg på at tætne slangen til plast-dunken i skabet. Kabinelyset kan atter tændes ved at aktivere den korrekte knap på el-konsollet. Og solen skinner minsanten til morgen over Femø Havn.

Der er kirkekoncert i Femø Kirke klokken 13, og vi kommer kort forinden tilfældigt gående forbi og kommer i snak med en stilig herre i sort jakkesæt. Han har boet på øen i 40 år, men det høres ikke på hans formfuldendte rigsdansk. Samtalen kommer ind på de store begivenheder, Femø Jazz og kvindelejren, der begge har eksisteret i godt 40 år.

Kvinderne holder meget af hinanden, forstår vi. Og adspurgt, om vi kan tåle "en frækkert", svarer vi ja: En bleg og mager kvinde opsøgte lægen på Femø og fik følgende diagnose: "For meget slik og for lidt jern".

Men Femø-boerne - ca. 120 i tal - er glade for jazzens bredmavede veteraner og de kærlige, men isolerede kvinder i lejren. Øen er kendt, og turisterne finder hurtigt ud af, at der er andet end jazz og kvinder at komme efter.

16. juli

Med en ustadig vejrudsigt forlod vi Sakskøbing lørdag klokken 9,30 med kurs mod Femø. En kendt sejlads ud ad fjorden, Oreby Rende og "genvejen" øst om Askø. Gråvejr og jævn vind fra sydvest.

For "rigtige sejlere" var vinden perfekt til genua og storsejl, hvilket ville bringe vor gamle Bandholm 26 op i nærheden af de seks-syv knob. Vi måtte nøjes med fem til lyden af Volvo'ens 1800 omdrejninger.

Når man har en kvinde som gast, skal forholdene om læ se pæne ud. Fruen roste kahyttens lakering, men bag facaden skal alting helst virke korrekt. Da mørket var ved at falde på efter en fodtur til Femø Kro, havde vi svært ved at "se lyset". Det gik ud og kom igen, og havnefogeden bandede lidt over amatør-elektrikere på bådene.

Der er frit internet i Femø Havn med en acceptabel hastighed. Den reddede ved midnatstid redigeringen af billeder, idet min Photoshop på den gamle sejlercomputer var brudt ned. "Gimp" er navnet på et glimrende gratis redigeringsprogram, som hurtig blev hentet fra nettet.

Havnens strøm forsvandt igen, og kabinelyset gik ud. Under et par pandelamper blev en løs ledning i el-konsol'et sat på plads. Herligt lys igen. Havnelyset kom og gik og kom så igen. Fruens sengelampe slukkede brat. Min autoritet som skipper blev reddet af en reservepære, jeg tilfældigt havde set, mens vi ledte efter alt det, vi ikke kunne finde.

15. juli

I morgen klokken 9,00 begynder årets sejlerferie. Da vejret var godt i maj og det meste af juni, var der nok at gøre på land. Nu vil vi sejle, og nu er vejret ustadigt og blæsende. Meteologerne lover dog lidt sommer i den kommende uge.

Vejret afgør, hvor vi sejler hen. Fruen foreslog Oreby Bro 20 minutter for motor i Sakskøbing Fjord, hvis da vejret helt tager pusten fra os. Det gør det næppe, og mon ikke Femø Havn har en enkelt plads til os i morgen eftermiddag?

En ringe generalprøve lover en god premiere, siger man. Hvis min grundstødning i Sakskøbing Fjord i går aftes var generalprøven, får vi en fin ferie på vandet og i de havne, vi når frem til.

Langs Sakskøbing Fjord ligger de smukke "Guldborgland-huse" i den stil, som den fynske godssamler Abraham Lehn indførte i hans nyoprettede Guldborgland Baroni omkring 1799. Røde, brændte sten med mørkrosa eller sort bindingsværk.

Et sådant smukt restaureret hus betragtede jeg længe fra "Esther" under en kort tur for at få ladet batterierne op. Så gik hun i stå. Motorproblemer? Næh. På bagbords side havde jeg, for indadgående, en grøn kost. Enhver navigatør ved, at dér skal den ikke stå. Jeg stod på grund.

"Esthers" 19 heste på kom arbejde, og langsomt gled båden mod sejlrendens fire meter vand. Heldigvis var Fruen med to gange Claus allerede roet længere ind i fjorden på aftenens tur. Ingen vidner, så vidt vides.

 

Større billeder


Siloen i Bandholm kan ses over hele det sydlige Smålandsfarvand. 25. juli.


Udsigt mod Fejø 24. juli.

Lilleø og dæmningen mellem øerne.


Dæmningen.


Mågerne var ikke meget for at flytte sig.


Lilleø domineres af frugtplantager.


Allé på Lilleø.


Lille badestrand ved Askø Havn, 24. juli.


Askøfærgen sejler med Fruen 23. juli.


Birte fotograferede afsejlingen fra Askø.


Stranden ved havnen på Askø.


Lindholm, set fra Askø, 23. juli.


Vi sejler fra Femø. Foto: Birte.


Indsejling mod Dybvig Havn på Fejø. Foto: Birte.


Sejlads mod Askø 22. juli.


Fortøjet på Askø. I andet forsøg var der langt nok mellem pælene.

Askø i hårdt opdyrket. Øverst roer og herunder byg.


Konemadevej.


Aften på Askø 22. juli. Bomteltet er oppe, efter truende regnskyer. Det blev ved truslen.


Udsigt mod Lolland. Aften, 22. juli.


"Skylge" sætter sejl efter afgang fra fejø 21. juli.


Morgen ved Dybvig Havn 20. juli.


Birrte ved vores hus 1975-1980 på Herredsvej.


Skalø med havnen til venstre. 20. juli.


Sejleren har tabt brillerne i havnen og vil nu prøve at fiske dem op. Foto: Birte.


Storemosvej.


Flemmings og Mortens gård ved Avernakke.


Den førhen smukke bygning, "Landbolyst" nærmer sig ruinen. Foto: Birte.


"Skylge" i Dybvig 20. juli.


Mortensens nedlagte bådebyggeri, hvor Fejø drivkvaserne blev bygget. "Christine" og "Mæfikken" ligger i dag restaureret i Dybvig Havn som minder fra øens og værftets storhedstid.

Yderste bådebro i Dybvig Havn 19. juli, aften.


Endnu kan bådene komme ud fra de inderste pladser. Senere 19. juli var havnen for pakket.


Udsigt over Smålandsfarvandet fra Dybvig Havn mod Askø.


"Briget Hus", hvor tegneren Claus Gress boede i halvfjerdserne, da vi samarbejdede om en række avis-artikler.


Ved Briget. Foto: Birte.


Cyklerne inspiceres 18. juli.


"Havhingsten" i digitalt nærbillede.


Ved "Verner Strøms Sten" 18. juli.


Mark med Fasangården i baggrunden.


Køer er altid nysgerrige. Foto: Birte.


Dagpåfugløje på sommerfugletræet. Foto: Birte.

Ved Krangs Stub, 18. juli.


Femø Kirke efter let regn 17. juli.


Foto: Birte.


Ejnar Ørnsholt tegnede huset ved Hestesvinget, opført 1926.


Foto: Birte.


Birte ved Femø Havn.


I sikker havn på Femø lørdag middag efter godt to timers sejlads fra Sakskøbing.


Fruen på rotur.


Krenkerups forrige ejer, Gorm Reventlow-Grinlings hus i Guldborgland-stil. (Arkiv).


Vores hus i Hjelm, fra 1886, er et Guldborgland-hus.

Til sidens top