Sommer 2016

Større billeder


Første tur i år mod nord i Guldborg Sund 5. juni.


Guldborgbroen 7. maj.


Dybvig havn på Fejø, 9. juni.


Skarven kan ikke lette med våde fjer.


Toppet Lappedykker på reden i Sakskøbing Fjord 9. juni.

Til sidens top

Smålandshavet

9. juni

Efter at sommertogterne med min bror, Ejvind, er indstillet, må man nok se i øjnene, at der er langt til både Det sydfynske Øhav, Sønderborg, Flensborg og Slien, når man sejler alene. Fruen er ikke glad for strækningerne over mere åbent vand, og med mine 71 år er der grænser for det ungdommelige sejlersind, der prægede de første år til søs.

Jeg kan længes ganske føleligt efter dagene og nætterne i "Esther" ovre på den anden side af Langeland. Men jeg ved også, at muligheden for - ikke at genopleve - men at opleve "suset på vandet" findes endnu, blot man beslutter sig for at gribe den.

Nu er "Esther" i hvert fald parat til en sommer med sejlture fra Sakskøbing Havn, hvortil hun ankom i forgårs med Hans som beordret passiv gast, en rolle, som han levede op til efter enkelte påmindelser.

Vi sejlede fra Toreby Sejlklub klokken 10, og et par timer efter fik brovagten i Guldborg øje på os og hejste straks broen op. Nu var vi ude i "det fri" - ude i Smålandshavet med de sydlige flade øer og Sjælland langt nordude med Kulsbjergs blå bue synlig i næsten al slags vejr.

Kortplotteren er spækket med grå striber, der er afsatte spor fra tidligere sejladser, og et af dem kunne vi blot følge for at komme den rigtige vej øst om Askø ned i Oreby Rende og ind i den frodige og fuglerige Sakskøbing Fjord.

Min Sakskøbing-sejlklub har overtaget husbådsanlægget i inderhavnen efter den fallerede Niels Holck, og der er ryddet op blandt husbådene og lagt større motorbåde på nogle af pladserne. Nu gælder standardreglementet for lystbådehavne for området - muligvis med større "lovkraft" end politivedtægten. Måske kommer der skik på uskikken med hunde og druk i aften- og nattetimerne ved havn og roklub. Der er plads nok andre steder, hvor man ikke forstyrrer i fri dressur.

Mens Fruen er på vandretur ad Gendarmstien mellem Padborg og Høruphav og næppe kan tælle alle sejlerne ovre i Flensborg Fjord, kunne de regnes på én hånd i dag den 9. juni her i Smålandsfarvandet på en mindre inspektionssejlads til Dybvig og Femø havne. Næsten tomt var der på det stille vand, hvor vinden havde lagt sig og kun pustede svagt her og der med krusninger i i spejlingerne af en blå himmel og lidt cumulus.

Afgangen var klokken ca. otte og hjemkomsten til Sakskøbing skete ca. 14,30 med fem knob i snit uden for havnene, hvor jeg blot vendte forsigtigt rundt og stak udad igen. Denne svale sommerdag på vandet gav mig det kendte "sejlersus".

 

Større billeder


Oreby Slot 7. juni.


I Oreby Rende 9. juni.


Udsigt mod Askø.


Indsejlingen til Dybvig havn på Fejø.


. . . lidt tættere på.


Veteranbåd af "nordisk type"?


Langs Fejøs kyst på vej mod Femø 9. juni.


Vejrø dukker op bag Fejøs østkyst.


Femø ved havnen.


Fra Femø havn med mange tommer pladser.


Toppet Lappedykker.

 

Til sidens top