Forår og sommer 2019

Større billeder


Birte spejder efter fugle på Sakskøbing Fjord 4. juni.


Flodskipper 4. juni.


Peter og jeg kravler ombord 14. maj.


Guldborgbroen vil åbne om tre kvsrter, 12.00.


Vi sejler ind på sommerpladsen.


Her er genvejen øst om Askø med kompasafmærkningen ved "Kulmanden" øverst i midten. Af de 14 afmærkninger, som skal lægges ud, fik vi blot øje på tre, der sikkert har "overlevet" vinteren. Indtil nu er der ikke offentliggjort en forklaring på de manglende koste.

Til sidens top

Sakskøbing

5. juni

Sømærkerne på genvejen øst om Askø skal ifølge søkortet være på plads mellem 1. maj og 1. november. Bandholm Sejlklub og Sakskøbing Sejlklub og Bådelaug lægger mærkerne ud på 14 positioner for Guldborgsund Kommune.. Men endnu 5. juni er kun få hærgede koste tilbage efter vinteren.

Ifølge Sakskøbing Sejlklub skyldes den alvorlige situation for sejlere, der stoler på søkortet, "udfordringer og en lastbil, der gik i stykker" hos kommunen. Sømærkerne forventes ikke sat f'ør efter pinse. Toreby Sejlklubs pinsetur til Sakskøbing forlænges således med ca. seks sømil vest om Askø, hvis da ikke enkelte vover sig øst om øen "på instrumenterne". Det kan godt lade sig gøre, viste vor egen sejlads 14. maj.

De første svaneunger har vist sig på Sakskøbing Fjord. Fruen var med i går på en inspektionstur til Skogrund for at se, om Askø-ruten var sejlklar. Det var den ikke. Men svaneungerne var sejlende sammen med lappedykkerne, gravænderne, et par taffelænder og fiskernes venner - skarvene.

14. maj

Så er vi parate til sæsonens første "rigtige" sejltur. Det med "rigtig" kan diskuteres, idet sejlene ikke fik set dagens lys på den 26 sømil lange tur fra Nykøbing til Sakskøbing inderhavn.

Vinden oversteg næppe to-tre sekundmeter. Solen skinnede det meste af dagen. For min ven og gast var det en oplevelse at se de kendte skove og huse fra søsiden op gennem Guldborg Sund.

Midt på Guldborgbroen holdt en bil med anhænger. Hvad var nu det? På broens display kunne vi se, at næste åbning var klokken 12.00 - om tre kvarter. Så tog vi madpakkerne frem.

Da lysene på broen blev tændt efter godt en halv time smuttede "Esther" i stilling til en hurtig passage. Med 6.2 knob susede vi under den åbne broklap - ud på et blankt Smålandsfarvand.

Argus Grund og Vigsø Skals grønne koste stod, hvor de skulle, men østbøjen ved Stemmetofte var ikke til at få øje på. Gad vide, om mærkerne på ruten øst om Askø er sat ud inden 1. maj, som de skal være ifølge søkortet.

Med et godt øje på kortplotteren styrede vi mod passagen ved Bredegrund syd for "Kulmanden". Næsten fremme fik Peter øje på en grøn kost - siden en rød. Flere var der ikke, så vi satte farten ned forbi grundene og styrede herefter mod næste passage mellem Skogrund og Tørregrund, hvor et enkelt rødt mærke vist nok var på plads.

De manglende afmærkninger udgjorde ikke noget problem for "Esther" med skipper og gast i roligt og klart vejr, men for fremmede sejlere i dårligt vejr kan mangelen på forventet afmærkning få alvorlige konsekvenser.Det er sejlklubberne i Maltrup Vænge og Bandholm, der for Guldborgsund Kommune sætter mærkerne ud.

Oreby Rende og Sakskøbing Fjord var afmærket efter søkortet. Turbøjerne var lagt ud. Knortegæs, ederfugle og hundreder af svaner flokkedes på vandet. Det var, som det plejer at være.

Inde i Sakskøbing inderhavn løb fruen frem og tilbage for at få kontakt med os, da vi gled ind i havnen. Det lykkedes helt fremme ved sommerpladsen, hvor fortøjningerne måtte sættes om et par gange. Ligesom det plejer at være.

Større billeder


Troldand i Sakskøbing havn 14. juni.


Gravand med 13 ællinger, Sakskøbing Fjord, 14. juni.


Maltrup Vænge 7. juni.


Sakskøbing inderhavn 7. juni.


Gråstrubet lappedyker i spejlingen fra "Omøsund" i Sakskøbing Havn 5. juni.


5. juni i Saksøbing inderhavn.


Sidste dag i Toreby Sejlklub - indtil videre.


Rapsmark ved Grænge Skov.


Ud for Grimmers Nakke syd for Guldborg, 14. maj.

Indsejling til Sakskøbing 14. maj

Birte fotograferede den stilige ankomst.


Sommerpladsen.


Strandskader i inderhavnen, Sakskøbing, 18. maj.


Den sjældne gråstrubede lappedykker. Sakskøbing Fjord, 18. maj.


En hejre kom forbi på Sakskøbing Fjord 18. maj.


Til sidens top