Mens det kniber med søndagssejladserne, kan man tage cyklen ud i landet og kigge på nogle roer. Foto: Birte Tørnqvist.


Eller leje en lille motorcykel i Luang Prabang i Laos og køre en tur med Fruen. Foto: Birte Tørnqvist.


. . . . eller blive hjemme med min søn, Simon.


1. april: Presenningen er fjernet, og "Påskeøsten" - den årligt tilbagevendende forårskuling - har fået frit spil.


14. april bød på en lun og solrig dag blandt mange - og to nymalede skibe.


Birte prøvesejler "Lille Tut" 26. april.


1. maj stod skoven grøn. Her er den sædvanlige genvej i Hamborg-skoven ved moserne i Løgnoret mellem Hjelm og Toreby Sejlklub.


Kirsebærtræet i haven i Hjelm er også sprunget ud 1. maj.


. . . . og gadens træer foran vores lejlighed i København.


Cyklens nye afløser er parkeret foran huset.

Vinter og forår 2004

Vintermørket
En gang imellem i de mørke måneder gik jeg over broen fra stationen og tilbage igen for at se, om skibene lå rigtigt med vand i pressenningen og det hele. Og det gjorde de.

Når man sådan går og kigger ud over det vintergrå Guldborg Sund, er det svært at forestille sig sommerens søndagssejladser. Sommeren er en anden verden end vinteren. Fugt og kulde emmer op mod dig på broen fra det klamme vand, Fruen lader sig glide ud i ved sommertide, og som du holder af at være i nærheden af, trygt ombord - i lettere og lune vinde.

Det Levende Søkort
"Søndagssejleren", der ikke er meget for at bruge PC og Windows, har måttet bide i det sure æble og opruste en ældre bærbar computer til "Det Levende Søkort2". Kort & Matrikelstyrelsen og de øvrige statslige producenter har tydeligvis ikke taget hensyn til os Mac-brugere, da man konstruerede programmet.

Under "Søkort" kan du se de lange vinteraftners foreløbige resultater.

Også Niels Thal Jensen fra Sejlforeningen "Vikingen" har haft travlt i vinter. På klubbens hjemmeside har han anbragt nogle særdelels kompetente og nyttige sejladsanvisninger, som du kan finde på nedenstående link.

Ankerpladser og sejladsanvisninger

Nyheder
Når man ikke kan komme ud at sejle, kan man altid læse om, hvordan andre har sejlet, og hvad der sker og skal ske i sejlerverdenen. Der sker noget, og et udvalg kan læses under Nyheder, som vil blive ført á jour - så vidt muligt.

Tur-mål
Nede i Smålandsfarvandet - og i Storstrømmen og det Sydfynske Øhav - ligger øerne som oplagte mål for en sejltur. De udgør stadig en verden for sig i det gennemregulerede Danmark. Der er en særlig ø-stemning, et sammenhold og sikkert også nogle mentale særpræg.

"De Danskes Øer"
I 1920'erne sejlede forfatteren og maleren Achton Friis med maleren Johannes Larsen rundt til 132 danske øer for at beskrive den verden, de indså var ved at gå tabt. De gamle huse blev revet ned og erstattet af "cement-rædsler". De få naturområder blev også den gang - traditionelt - angrebet af griske bønder, som kun havde indtjeningen i tankerne.

"De Danskes Øer" er et pragtfuldt værk og burde være pligtlæsning for enhver naturelsker og søndagssejler. De tre tykke bind fik os engang til at flytte til Fejø, og med hensyn til øernes herligheder blev vi ikke skuffede. Øhavet lokkede altid, og dets kalden førte i 1995 ned til Sejlklubben "Sundet" i Svanemøllehavnen og til køb af sejlbådene, som snart fylder hele min fritid. Øhavet er et eventyr. Læs blot Achton Friis. Og nyd Johannes Larsens tush-tegninger. Han var en mester til at få landskabets træk frem, om det var på Island, hvorfra han illustrerede samtlige sagaer, eller det var "De Danskes Øer", De Jyders Land" eller "Danmarks Store Øer". I Kerteminde kan du se hans museum med tegninger og malerier. Stiftsmuseet i Maribo har også et dejligt "fugle-maleri" af Johannes Larsen.

Klargøringen i gang
Lige nu i marts har mange sejlklubber overstået generalforsamlingerne, og der er frit vand forude til forårs-klargøringen.

"Esther" og "Lille Esther" ligger stadig side ved side på græsset bag det levende hegn i Toreby Sejlklub. Kuling og storm har ikke indtil nu forstyrret vinterdvalen.

Men den 17. april skal de i vandet igen. Det lysner. Væk med pressenning og anden indpakning. Ny bundmaling. Slibning, tætning og lakeringer skal foretages.

Men først var der vandet. Det kan du læse om under rubrikken "Kiks"- "Fiks på fingrene".

Nu må det snart være
Pludselig en april-dag ser du solen skinne anderledes. Du mærker dens stråler på dit ansigt med genkendelsens varme. En ny lyd når dig fra fra træerne i haven. Musvitten gentager sit korte fløjt fra kirsebærtræet. Stærene ser den grønne kasse på udhuset kritisk an. Hullerne i pæretræet inspiceres af blåmejser og musvitter. Og en dag tager du cyklen og kører gennem skovene til sejlklubben for at gøre bådene klar.

"Esther" og "Lille Esther" står og tørrer i sol og vind. Bundmalingen smøres på, International Hard Race i rød - efter vask oven på efterårets kraftige højtryks-spuling. Før søsætningen 17. april kan jeg nå at fuske lidt med Owatrol og oliebaseret lak-spartel på kahyttens udvendige træværk. Gammel lak og silicone skaller af her og der og fjernes. Her har vist været "fuskere" før mig.

En hjælp under den kommende sæsons sejladser vil "Lille Tut" utvivlsomt blive. Det er en mindre robåd, min bror har fået til overs, og som han har kørt til Hjelm Strand. På slæb eller som "landgangsfartøj" ved Hjelm Strand kan den lille røde båd blive uundværlig.