Brok: Motorbisserne


28. juni 2012: Vi er ved Langø Vrid i Storstrømmen. Sejlrenden snor sig, og er ikke bred. "Liberty" af Skovshoved er i fuld fart ved at indhente en tysk sejler i renden. Forinden har de tre hår- og hovedløse motorister skabt tumult og ravage på "Baloo" og "Esther" under vores fredelige sommersejlads. "Liberty" sejler tæt på de indhentede sejlbåde for fuld gas. Det er der grund til at brokke sig over.


Her begynder sejlbåden at komme i vanskeligheder.


Fuld fart videre gennem Storstrømmen. Klik på billedet for at se "Libert" i nyt vindue.


Denne motorbisse kom susende over Fakse Bugt 28. juni 2010. Han drejede ind i renden mod Bøgestrømmen, hvor han fortsatte for fuld fart. Vi var tre sejlbåde, der fik travlt med at undgå at sejle ind i afmærkningerne. Heldigvis er renden bred nok til, at man kan dreje op i hækbølgerne for at undgå at blive væltet helt ud af renden. Jeg tog et billede, selv om "Søndagssejleren" ikke bør være en gabestok. Og ved at kigge grundigt på fotografiet fandt jeg en mulig forklaring på mandens agressive adfærd. Han havde tre unge blondiner med ombord. Gad vide, hvor imponerede de blev.

Vi skal være her alle sammen, men nogle synes, at de skal være her mere end andre. Eller også er der ikke andre end dem selv i deres verden. Motorbisserne har det måske på den måde.

De styrer ofte vilkårligt på havets legeplads, men da legepladsen også omfatter smalle sejlrender, er det ikke så morsomt længere. Hækbølgerne fra en motorbåd kan få en ellers stabil sejlbåd til at vippe mere end de bølger, vi normalt prøver at undgå at sejle ud i, og når det foregår i trafikerede render, tæt på bøjer og lavt vand, er motorbissernes hækbølger en større risiko for sikkerheden end de søer, som nogle sejlere undgår af frygt, andre på grund af ubehag.

En hurtig søgning på Internettet efter andre sejleres fortrædeligheder som følge af de uciviliserede motorbåds-førere viste et interessant fænomen. Indbyrdes drøfter motordrengene kvaliteten af deres hækbølger og, hvordan de kan gøre dem flottere ved hjælp af "fat sacks", det vil sige ballast.

Flotte hækbølger er høje og korte. Kedelige hækbølger er lave og lange. Det er motormændenes konklusion. Så ved vi det om denne indlysende interessemodsætning: Næste gang, du bliver væltet halvt omkuld af en motorbisses korte og høje hækbølger, har motormanden nået et eftertragtet mål. Du sidder tilbage i bådens kaos, vred og omtumlet.

Til sidens top