Chart Navigator til Windows

I slutningen af marts 2008 udgav N. V. Verlag en opdateret kortpakke på CD. Den ankom med posten til ca. 1500 kroner for de fire CD'ere, jeg havde bestilt. Men oven i leverede N.V. Verlag samtlige sports-kort i papirudgave samt en komplet havnelods i fire bind, på dansk og tysk. Men træerne vokser ikke ind i himlen. CD'erne er formatteret sådan, at de ikke kan anvendes på Mac'en. "Verdammt". Det ser ud, som om det kun er Maptech's kort over USA's kyster, der virker på Apple's computere. Og de kort har en hjemlig bølgeforskrækket søndagssejler ikke brug for.


Indtil videre ses kun et groft verdenskort i GPSNavX.

MapTech under Windows

Chart Navigator-programmet håndterer MapTechs elektroniske kort på en forbilledlig måde - det er oplevet under en computeraften i Toreby Sejlklub, hvor Offshore Navigator - et "søsterprogram" - blev vist af Vagn Mortensen.

Chart Navigator Light følger med de tyske søkort fra N.V. Verlag, men det kan ikke sende og modtage waypoints fra GPS. Det kan standard-udgaven, som jeg derfor har anskaffet fra N.V. Verlag.

Vel ankommet fra forretningen i Arnis - tæt ved det gamle Hedeby i Sydslesvig - installeredes Chart Navigator Standard på PC'eren, og virkede. Men der er nogle faldgruber. Sørg for, at de digitale søkort, som programmet skal arbejde med, kun ligger et sted på de tilgængelige harddiske. Hvis søkortene indlæses ens fra flere diske, går der kage i visningerne på skærmen.

N.V. Verlag forhandler også en USB-nøgle, som alene har til formål at opbevare adgangskoderne til søkortene, der normalt kun kan låses op til brug på to computere. Med nøglen sat i PC'erens USB-stik under installering og oplåsning af kortene overføres koderne til "nøglen". Herefter skulle det være muligt at indlæse søkortene på alle de PC'ere, du kan stikke USB-nøglen ind i. Muligheden mangler endnu at blive prøvet - for eksempel på min brors maskine. Han har måske brug for at afprøve Maptech.

Chart Navigator Standard kan vise GPS-positionerne på din båd og virker således som søkortplotter. Det gør "Det Levende Søkort" ganske vist også, men i Chart Navigator kan man - ligesom i Garmins MapSource - gemme data i lige så mange filer, man har plads til. MapSource virker derimod ikke som kortplotter. Chart Navigator kan det hele, på dansk (med pudsige oversættelser), tysk eller engelsk.


Guldborg Sund, vist i Chart Navigator. Bemærk den grønne båd, som GPS'en viser på rette position - skrivebordet i Hjelm.


Her simuleres en sejlads på GPS'en ad et gemt spor fra sommeren 2007.
Planlægning, kortplotter, log og simulering. Chart Navigator synes at kunne det hele, når en GPS er tilsluttet.


Flot detalje af det tyske søkort ved Kalvø. Nederst ses starten på en rute, der nemt kan ændres ved at "tage fat" i knækkene og flytte dem med musen.

På Macintosh virker flere små programmer, når der skal oprettes forbindelse til GPS. Men kort til Mac har jeg kun til Garmin "RoadTrip", hvor GPS- forbindelsen til gengæld ikke virker. Hvem sagde, det skulle være nemt?

Under "Garmin på Mac" kan du læse om en løsning, der gør det muligt at konvertere Garmins "Blue Chart" fra Windows til Mac og åbne det i "RoadTrip" samt overføre ruter, spor og waypoints fra "RoadTrip" til Garmin GPSMap 292 ved hjælp af programmet "GPSBabel+".

Til sidens top