Garmin-kort til Macintosh

I 2008 skrev jeg: MapSource til Windows har fået en Macintosh-udgave, "Garmin RoadTrip", der i september 2008 er udkommet i version 2.01.

Siden har Garmin udgivet "HomePort", der adskiller sig fra "RoadTrip" på et væsentligt punkt: "HomePor"t "lægger kortet ned". Alt er fladet ud og presset lodret. En skønhedsfejl, måske, men distraherede, og derfor er det stadig det gamle program "RoadTrip", som er i brug på en MacBook ombord, selvom her er færre finesser og muligheder for informationer via internettet. Af mindre betydning er det, at "RoadTrip" går ned, når man vil analysere downloadede GPS-spor. Det kan "HomePort" klare i stedet.

Søkortene (her: BlueChart v8,5 og v9) skal konverteres til Macintosh med programmet Map Converter og installeres på din Mac med Map Manager. Map Converter er et Windows-program, idet søkortene indtil videre kun designes til dette styresystem. Når konverteringen på PC er færdig, overføres kort-filen (BlueChart Atlantic v9.tgz) til Mac ved hjælp af DVD, CD-ROM eller datakort.

Blue Chart Atlantic v9 fylder 359 MB, konverteret i pakket udgave. Ved dobbeltklik på den komprimerede .tgz-fil, begynder udpakningen. Stufflt Expander i ældre versioner end 12,01 (Standard og gratis) har haft problemer med at pakke det konverterede søkort ud.

Når kortet er pakket ud, hedder det for eksempel "BlueChart Atlantic v8,5.gmapi". Vælg det med Map Manager, og kortet installeres i "RoadTrip".

Proceduren skulle være enkel nok, men viser det sig at være vanskeligt, kommer der yderligere vejledning her på siden.

En vigtig forudsætning for installeringen af søkort på Macintosh er, at de i forvejen er låst op med de koder, du har modtaget, da du anskaffede kortet og betalte penge for at kunne låse dele af det op, typisk de indre danske farvande med lidt svenskekyst samt dele af den tyske og polske Østersøkyst - mere eller mindre detaljeret.

Ruter og waypoints kan oprettes i søkortet. "RoadTrip" minder ligesom "MapCource" meget om Kort & Matrikelstyrelsens/Dansk Sejlunions "Det levende Søkort".

Forskellen er først og fremmest, at man ikke arbejder direkte i de danske søkort, og at der er mulighed for at eksportere et sæt / folder af waypoints eller ruter som filer, der kan importeres senere.

Til venstre er der oprettet en mappe, Guldborg Sund, med to waypoints og en rute, der kan gemmes og hentes efter behov.

Alligevel er der lang vej igen, før Mac-brugerne er lige så godt stillet med Garmin-software som Windows-brugerne - bortset fra det umulige Windows 8. Forbindelsen til en seriel Garmin er endnu ikke mulig - kun USB-baserede kortplottere kan opnå direkte forbindelse. En USB/Seriel konverter (Keyspan) hjælper ikke her. Overførslen af data mellem GPS-kortplotter 292 og Macintosh sker via mindre programmer som "GPSNavX", "MacGPSPro" og "GPSBabel+".

Efter mange forsøg på at finde en smidig måde at oprette waypoints og ruter i Garmnin "RoadTrip" og overføre den til GPS 292, som ikke kan nås direkte i kortprogrammet, er følgende procedure velegnet:

Fra "RoadTrip" overføres de ønskede waypoint ved at kopiere dem til en mappe - f. eks "WP-2008". Mappen eksporteres som GPX-fil, og i GPSBabel+ kan "WP-2008.GPX" konverteres direkte til den tilsluttede GPS 292. Tilslutningen sker via "Keyspan" USB/Seriel konverter. Kortplotterens kommunikation skal sættes til "Garmin data overførsel". Ved overførsel i "GPSBabel+" kan du vælge både waypoint, ruter og spor.


Her overføres rute fra Bøgestrømmen (4 bøjer) til Præstø.

Det er således muligt at slippe for styresystemet Windows under planlægningen af ruter og sejladser.


Her ses indsejlingen til Dybvig Havn med overførte waypoints via GPSBabel+ i formatet .GPX. En nøje sammenligning på to computerskærme mellem Garmins kort på Macintosh og "Det Levende Søkort" på PC viser, at alle informationer er de samme.


Tættere på dukker havneplanen for Dybvig op i skærmbilledet.

Til sidens top